"Eyvah! Yaşlanıyor muyum?" diyenlere öneriler

Daha güzel, çekici ve genç kalabilmek için "her üç dönemde de" yapılabilecekler var.

"Eyvah! Yaşlanıyor muyum?" diyenlere öneriler
Akşam'dan Prof. Dr. Reha Yavuzer'in yazısı...

Fiziksel özelliklerimiz doğumla başlayan ve ölüme kadar geçen sürede gelişim, duraklama ve gerileme dönemlerine sahiptir. Daha güzel, çekici ve genç kalabilmek için her üç dönemde de yapılabilecekler var. Gelişim dönemi doğumla başlar ve erken yirmili yaşlara kadar uzanır. Çocukluktan itibaren doğru beslenme, düzenli egzersiz ve spor alışkanlığının oluşması, kişisel bakımların düzenli uygulanması duraklama ve gerileme dönemlerinin daha iyi geçirilebilmesini sağlar. Kemik ve kas kitlesinin yeterli düzeyde oluşması, aşırı kilo oynamalarına müsaade etmeyerek cilt elastikiyetinin ileri yıllara en iyi şekilde taşınması, güneşten korunarak deri üzerinde ileriki yıllarda çıkacak kuruma, leke veya cilt bozukluklarının başlamadan engellenmesi yapılması gerekenlerin başındadır. Gelişim döneminin en önemli tavsiyesi sadeliktir. Bu dönemde gereksiz estetik veya kozmetik uygulamalardan kaçınmalı ve doğal gençliğin tadını çıkartmalıyız.

Duraklama ve gerileme dönemi

Duraklama dönemi yirmili yaşların sonlarına doğru kendini göstermeye başlar ve 40 lı yaşların sonuna kadar devam eder. Bu dönemde dışa çok yansımasada bir takım değişiklikler başlar. Tedbir almak ve yaşlanma sürecinde kontrol etmek için en değerli dönem 30 ile 40 yaş arasıdır. Derimiz eskiye göre zor nemlenir, cilt elastikiyeti gelişim dönemindeki özelliklerini yitirmeye başlar ve daha yorgun bir görüntünün adeta gölgesi üzerimize düşmeye başlar. Bu dönemde “agemanagement” denilen konsept ile gerileme dönemine geç girmek mümkündür.Botoks, dolgu ve lazerler gerileme dönemine çok daha sağlıklı başlamamızı sağlayacağı gibi; o döneme geçiş süresini de uzatarak daha genç ve güzel görünmemizi sağlar. Gerileme dönemi kırklı yaşların sonundan hayatımızın sonuna kadar devam eder. Artık yüzümüzdeki ve bedenimizdeki yaşlanma belirtileri rahatlıkla görülebilir. Bu dönemde nem, elastikiyet, kas hacmi, yumuşak dokular ve kemik yoğunluğu azalmıştır. Tüm bu kayıplara ek olarak yerçekimi ile deri sarkmaya başlar. Bu dönemde de duraklama döneminde kullandığımız yöntemler kullanılır. Yeterli olmadıklarında da ameliyatlar devreye girer. Plastik cerrahibölgesel değerlendirme yaparak sadece hasarlanmış alanlara ameliyat yapar ve gerekmeyen yerlerde operasyon önerilmez.

Yaş Yönetimi – Age Management

Sağlığımıza zaman zaman check-up yaptırıyoruz. Peki ya gençliğimiz, güzelliğimiz? Onu nasıl kontrolden geçirebiliriz?Günümüzün hızlı dünyasında geleceği ön görmek ve buna göre plan yapıp hareket etmek başarının en önemli anahtarı. Yaşlanma kaçınılmaz, ama‘yaş yönetimi’ ile zamanı yavaşlatmak mümkün. Yaş idaresinde konuya sadece tıbbi açıdan değil estetik ve kozmetik açıdan da hakim bir yöneticiye daha da iyisi bir yönetici ekibine ihtiyaç vardır. Plastik Cerrahi, deri, derialtı, kas, yumuşak doku ve kemikleri değerlendirir; güzellik danışmanları da güncel estetik normlar açısından sizi mercek altına alır.

Teknolojik check-up

Yukarıdaki değerlendirmenin ardından, tüm yüzün güneş hasarı, lekeler, kırışıklıklar, yüzey düzensizliği, nemlilik derecesi ve gözenekler açısından bilgisayarlı incelemesi yapılır. Üç boyutlu görüntüler kaybedilen doku miktarlarını belirler. Bu analizlerin doğru yapılması ve yorumlanması çok önemlidir. Yirmili yaşların sonundan itibaren bu değerlendirme ile yapılması gerekenler kişinin durumuna ve analizine, göre belirlenir. Güzelliğe yapılacak bu check – upışığında kişiye özel bir  programı çıkacaktır. Böylelikle yaş alma sürecinde kontrol ele alınır ve çok daha sağlıklı, yavaş ve güzel bir yaş alma gerçekleşir. Her üç dönemde de daha sağlıklı bir yaşam ana hedeftir. Sağlıkla genç ve güzel kalın….

(PROF. DR. REHA YAVUZER / AKŞAM GAZETESİ)
Konular Kadın / Bakım