"PYD'nin ilk tercihi Bahoz Erdal'dı"

Murat Yetkin'den dikkat çeken yazı. PYD'nin tercihinin peşmerge olmadığını belirten Yetkin, Salih Müslim'in, silah ve eli silah tutan gönüllülerin Türkiye topraklarından geçişini istediğini yazdı.

"PYD'nin ilk tercihi Bahoz Erdal'dı"
İşte Radikal yazarı Murat Yetkin'in köşe yazısından bir bölüm:

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) lideri Mesud Barzani’ye bağlı Peşmergelerin (Türkçe fedai diyebiliriz) toplam sayısı ne kadar olacak biliyorsunuz değil mi? Yine de söyleyelim, 150 olacak, yazıyla yüz elli.

ABD ve Türkiye bu konuyu konuşmaya başladığında Barzani’nin 2000 Peşmergeyi Kobani’ye göndermeyi teklif ettiği artık basına yansıdı. Bu sayı, sivil nüfusun çok büyük kısmı, 150 binden fazlası Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) kuşatmasının daha ilk haftada Türkiye’ye sığınan Kobani’de kalan PYD/PKK direnişçilerine hemen hemen eşitti.

BAHOZ ERDAL İDDİASI

Ama PYD/PKK güçlerinin tercihi Peşmerge değildi. PYD Başkanı Salih Müslim, Türkiye’de HDP yetkililerince de desteklenen ilk açıklamalarında (30 yıldır silahlı başkaldırı içinde oldukları Ankara’dan) Kobani’de savaşan güçleri için silah istiyorlardı. Ayrıca Suriye’deki başka bölgelerden (ve Türkiye’den) eli silah tutan gönüllülerin Kobani güçlerine takviye olmak üzere Türkiye topraklarından geçişlerini. Bu güçlerin başında ise, Ankara’ya göre başlarında Türkiye’de çok can yakmış PKK askeri şeflerinden Bahoz Erdal takma isimli, Suriye Kürdü Fehman Hüseyin’in bulunuyordu.

ANKARA HAYIR DEDİ, ÖSO'YU ÖNERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan 18 Ekim’i 19 Ekim’e bağlayan gece ABD Başkanı Barack Obama’ya bunun söz konusu olmayacağını söyledi. Ama Erdoğan buna karşılık, Suriye’deki Beşar el-Esad rejimine karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin Kobani’ye geçmesine izin vereceğini söylüyordu.

PEŞMERGE SAYISI NEDEN DÜŞTÜ

Ankara’nın ikinci tercihi Peşmerge idi. Peşmerge gücü, bir ülkenin düzenli ordusu olmasa da Irak Anayasası’nda yeri vardı. Hem canım, 1995’te Türkiye Irak topraklarında PKK’ya karşı “Çekiç” harekâtı yürütürken ve Barzani’nin Peşmergeleri Türk ordusuna “Örs” olurken Anayasal güç dahi değillerdi.

Erdoğan-Obama görüşmesinden birkaç gün önce, ABD’nin PYD ile ilk doğrudan teması kurduğu 14-16 Ekim Dohuk toplantılarına Türkiye ile Peşmerge geçişi üzerinde anlaşıldığı haberi gelmişti bile.

Ama PYD için Kobani’nin önemi şehrin kendisinden çok, orada kurduğu ve Türkiye’de de pilot uygulamalarla kurmaya başladığı “kanton” sisteminin yaşamasıydı. Barzani güçleri, siyasi üstünlüğü sarsacaktı. İki bin diye başlayan sayı, böylelikle önce 1,500’e, sonra 1,350’ye, 500’e, 200’e ve nihayet ancak sembolik önemi olan 150’ye indirildi.