"Tatavla'dan Kurtuluş'a" nostaljik bir yolculuk

Hüseyin Irmak tarafından kaleme alınan "Tatavla’dan Kurtuluş’a" adlı kitap Aras Yayıncılık tarafından çıktı.

"Tatavla'dan Kurtuluş'a" nostaljik bir yolculuk
Akşam'da yer alan habere göre Kurtuluş’un Tatavla olduğu dönemlere yetişememiş olsa da, ondan kalan mirasın içinde, semtin 1970’li yıllarını bir çocuğun gözüyle aktaran kitap, semte dair renkleri ve kaybolanları aktarmasıyla öne çıkıyor. Semtin eski adı olan Tatavla’nın son yıllarda daha da görünür hale gelmesi nedeniyle yeni baskıda isim değişikliğine giden kitap, içinde geniş bir Tatavla tarihçesi de barındırıyor.

Kaybettiği çocukluk arkadaşlarının arkasından “Nerdesin Niko, Nerdesin Nahabet, Varujan, Nerdesin Yasef?” diye seslenen kitap, aslında bir çağrıyı içeren bu nidasıyla, dünyanın çeşitli yerlerine dağılmış Kurtuluşlulara ulaşmayı da başarmış durumda. Bu nedenle üçüncü baskının önsözüne “Yaşayan kitap” başlığı atan yazarın, ortak anılara sahip insanları bir araya getirebildiği, bu bölümde anlatılan buluşmalardan anlaşılmakta. Kitap sayesinde, çocukluk arkadaşlarının bazılarıyla Atina’da 42 yıl sonra buluşan yazar, kitapla birlikte yaşadıklarını önsöz bölümünde anlatıyor. Semt tarihine, yaşam mekânlarına, arkadaşlarına, komşularına, esnafına, seyyar satıcısına, iğnecisinden çöpçüsüne, sütçüsünden, manavına kadar Kurtuluş’un ortak hafızasında yer edinmiş çok sayıda simanın fotoğraflarına da yer veren kitap, toplam 66 adet görseli barındırıyor…

KİTAP ÖZETİ

İstanbul'un kadim semtlerinden Kurtuluş'un tarihi ta Kanuni Sultan Süleyman günlerine, 16. yüzyıla kadar uzanır. Tarihçiler, Osmanlı döneminde Rumca "Tatavla" adıyla anılan, nüfusunun çoğunluğu Rum olan semtte, hareketli bir sosyal ve kültürel yaşam olduğunu anlatır. Daha önce “Yaşadığım Kurtuluş” adıyla yayımlanan kitabın bu yeni baskısı, birtakım eklerle geliştirildi ve Tatavla’nın geçmişini ve bugününü daha iyi anlatan etraflı bir anlatı haline geldi.

Hüseyin Irmak, kişisel tarihini yazarken, Tatavla’dan Kurtuluş’a ile bir yandan da semtinin ve İstanbul'un asırlık macerasının izlerini sürüyor ve hemşerilerinin hayat hikâyeleriyle anlatısını zenginleştiriyor. Tatavla’dan Kurtuluş’a, kent yaşamının devamlılığı açısından elzem olan bilgileri yazılı hale getiren önemli bir çalışma...