Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yasakları derhal kaldırın"

İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı sıfatıyla açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in 1967’den bu yana işgal altında tuttuğu Harem-i Şerif’e Müslümanların girişlerine, kısıtlamalar getirmeye çalışmasının kabul edilemeyeceğini söyledi ve uluslararası toplumu göreve çağırdı.

"Yasakları derhal kaldırın"
Yeni Şafak'tan Fazlı Şahan'ın haberine göre İsrail'in Mescid-i Aksa'yı abluka altına almasına Türkiye sessiz kalmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'i arayarak Türkiye'nin kaygılarını iletmesinin ardından dün açıklama yaptı.

İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı sıfatıyla açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadelere yer verdi: "İsrail'in 1967'den bu yana işgal altında tutmakta olduğu Doğu Kudüs'te 14 Temmuz günü yaşanan ve tarafımızdan da tasvip edilmeyip üzüntü duyulan bir olayı gerekçe göstererek Harem-i Şerif'i üç gün süreyle kapatması ve ardından Müslümanların Harem-i Şerif'e girişlerine, metal detektörler konulması dahil, yeni kısıtlamalar getirmeye çalışması kabul edilemez.

İSRAİL'İN BU TUTUMUNU KINIYORUM

İsrail'in tüm uyarılara rağmen bu tutumunda ısrar etmesini, dün bir kez daha Harem-i Şerif'te Cuma namazı kılınamamasını ve İsrail güçlerinin Cuma namazı için toplanan kardeşlerimize karşı aşırı güç kullanımını İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı sıfatıyla kınıyorum. Olaylarda hayatını kaybeden 3 kardeşimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum. Şiddetin her türlüsüne karşı olduğumuzu da ifade etmek istiyorum.

KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ

İslam'ın ilk kıblesi ve en mukaddes üç mescidinden biri olan Harem-i Şerif İslam'a ait bir mabettir. İslam İşbirliği Teşkilatı 1969 yılında Harem-i Şerif'e yönelik bir saldırı sonrasında kurulmuştur; bugün aynı birlik ve dayanışma ruhuyla tüm İslam Âlemi Filistinli kardeşlerimizin yanındadır. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Ürdün Haşimi Kralı II. Abdullah başta olmak üzere Kudüs İslam Vakfı ile eşgüdüm halinde bu bağlamda yürütülmekte olan çabalara destek olunmaya devam edilecektir.

HAREKETE GEÇMEYE ÇAĞIRIYORUM

Kudüs'ün ve Harem-i Şerif'in kutsiyetine ve tarihi statüsüne saygı gösterilmesi hukuki bir yükümlülüktür. Metal detektörler ve diğer kısıtlamalar derhal kaldırılarak statükoya dönülmelidir. Bu hassas süreçte herkesin provokasyonlara karşı dikkatli olması gerekmektedir. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olarak, uluslararası toplumu Harem-i Şerif'te ibadet özgürlüğünü kısıtlayan uygulamaların derhal kaldırılması için harekete geçmeye çağırıyorum."


Macron'la görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron telefonda görüştü. Erdoğan ile Macron, Kudüs'teki Harem-i Şerif'te Filistinlilere yönelik kısıtlamalar ve can kayıpları nedeniyle yaşanan gerilimden dolayı endişe duyduklarını ifade ederek, sorunun çözümü için ortak çaba harcama konusunda mutabık kaldı. İki lider, Suriye ve Libya'daki son gelişmeler hakkında da görüş teatisinde bulundu. Erdoğan ve Fransız mevkidaşı Macron, Körfez'de Katar ekseninde yaşanan gerilimi de ele aldı. Erdoğan'ın Körfez'e yapacağı ziyarete de atıfta bulunuldu. 

Bugün Körfez’e gidiyor

Erdoğan, Katar krizi sonrası bugün ilk kez Körfez’e gidiyor. Erdoğan, tarafları itidale davet ederek uzlaşı arayacak. İlk olarak bugün Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek olan Erdoğan, Cidde’de Kral Selman bin Abdülaziz Al Suud ile görüşecek, Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman bin Abdülaziz Al Suud’u da kabul edecek. Erdoğan, ardından, krizde Türkiye gibi arabuluculuk rolü üstlenen Kuveyt’e geçerek, Emir Şeyh Sabah El Ahmed El Cabir El Sabah’la bir araya gelecek. Erdoğan son olarak da yarın da Katar’ı ziyaret ederek Emir Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’yle görüşecek.