1.1 milyon kamu çalışanına ikinci emeklilik

Otomatik BES’te 6 ayda 490 milyon lira biriktiğini belirten Mehmet Şimşek, sisteme giren 2 milyon kamu çalışanından yüzde 55’inin sistemde kaldığını kaydetti.

1.1 milyon kamu çalışanına ikinci emeklilik
Posta'da yer alan habere göre Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) giren 2 milyon kamu çalışanının yüzde 55'inin sistemde kaldığını söyledi. Otomatik katılım uygulamasının mevcut BES'e ocak ayında entegre edildiğini hatırlatan Mehmet Şimşek, sisteme 1 Nisan'dan itibaren 45 yaş altı kamu çalışanları ile 250-bin çalışanı bulunan özel sektörün dahil olduğunu vurguladı.

MEMURLARIN YÜZDE 55'İ KALDI

Uygulama ile 2 milyon kamu çalışanının BES'e otomatik katıldığını anlatan Şimşek, memurlarda cayma oranının 7 Haziran itibarıyla yüzde 45 olduğunu kaydetti. Mehmet Şimşek, kamu çalışanlarının sistemde biriken fon tutarının da 170.3 milyon lirayı bulduğunu söyledi. BES'te katılımcı sayısının 6.8 milyon kişiye, fon tutarının ise verilen devlet katkısıyla toplam yaklaşık 69 milyar liraya ulaştığını anlatan Mehmet Şimşek, otomatik katılım sistemi sayesinde de 6 ay gibi kısa bir sürede 490 milyon liraya yakın fon birikimi sağladıklarını ifade etti. Otomatik katılım sisteminde, daha önce BES'i bulunanlar hariç tutulduğunda cayma oranının yüzde 38 olduğuna işaret eden Şimşek, şöyle konuştu: "Konu paydaşlar tarafından tam olarak anlatılamadığı için özellikle ilk 2 ayda cayma yönünde çok yoğun talepler geldiğini düşünüyorum."

EK BİN LİRA KATKI VAR


Başbakan Yardımcısı Şimşek, sistemin özellikle orta ve uzun vadede, yurt içi tasarruf oranlarının artırılmasında ve emeklilik dönemlerindeki refahın geliştirilmesinde büyük rol oynayacağını belirterek, şunları kaydetti: "Bireysel emeklilik sistemine otomatik katılımı sağlayan bu yeni uygulamamız ile birlikte yüzde 25'lik devlet katkısının yanı sıra cayma hakkını kullanmayan vatandaşlarımıza ek bin lira başlangıç devlet katkısı da verilmektedir. Bu yönüyle sistem kaçırılmaması gereken ciddi bir fırsattır." dedi.