10 ilde daha yeni kimliğe geçiliyor

Kırıkkale'deki pilot uygulamadan alınan Rize, Trabzon ve Artvin’de kimlik kartı müracaatları alınmaya başlandı. Uygulama kısa süre içinde Erzincan, Erzurum, Adıyaman, Aksaray, Burdur, Uşak ve Yalova'ya yaygınlaştırılacak.

10 ilde daha yeni kimliğe geçiliyor

Türkiye'de yer alan habere göre nüfus cüzdanlarının yerini alacak çipli kimlik kartları dağıtımı Kırıkkale'deki pilot uygulamanın ardından 10 ile yaygınlaştırılacak.

Rize, Trabzon ve Artvin’de kimlik kartı müracaatları alınmaya başlanırken, uygulama kısa süre içinde Erzincan, Erzurum, Adıyaman, Aksaray, Burdur, Uşak ve Yalova'yı kapsayacak şekilde genişletilecek.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a çipli kimlik kartlarını Rize'de takdim etmesinin ardından uygulamada yeni bir aşamaya geçildi.

Bu kapsamda, Kırıkkale'deki pilot uygulamadan alınan başarılı sonuçlar doğrultusunda çipli kimlik kartlarının ikinci yaygınlaştırma fazı yürütülecek.

İkinci fazda Rize, Trabzon ve Artvin’de kimlik kartı müracaatları alınmaya başlandı. Kısa süre içinde Erzincan, Erzurum, Adıyaman, Aksaray, Burdur, Uşak ve Yalova'nın aralarında bulunduğu 7 il daha uygulamaya dahil olacak.

Yetkililer, ocak ayından itibaren tüm Türkiye’de kimlik kartlarının verilmeye başlanacağını ifade ettiler.

BAŞVURU İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Kimlik kartı almak için 15 yaşından büyüklerin yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere şahsen başvuru yapması gerekiyor. Bunun için en yakın müdürlüğe müracaat edilebileceği gibi, herhangi bir müdürlüğe de başvurulabilecek.

Başvuru için ilçe nüfus müdürlüğüne doğrudan ya da zaman kaybına sebep vermemek için randevu alarak gidilebilecek.

Kimlik kartı başvurusu için son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belgenin olması yeterli olacak.

Başvuru sonucunda kişiye başvuru belgesinin bir nüshası verilecek.

15 yaşını tamamlamayan çocuklar için veli veya vasileri başvuruda bulunabilecek. Talep edilmediği sürece 15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğrafa yer verilmeyecek.

İlçe nüfus müdürlüğüne şahsen giderek başvuruda bulunma imkanı bulunmayanların başvuruları kendi adreslerinde alınacak.

Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15 lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 30 lira ödenecek.

KİMLİK KARTLARI POSTAYLA ULAŞACAK

Başvuru esnasında kimlik bilgileri kontrol edilecek, gereken alanlarda güncellemeler gerçekleştirilecek, fotoğraf taranacak, biyometrik verileri alınacak (her iki el için parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi).

Başvuru sonunda kişilere PIN zarfında bulunan 6 haneli şifre verilecek. Bu şifre, banka kartlarında olduğu gibi bazı işlemlerde kimlik doğrulama amacıyla kullanılacak. PIN kodu, kimlik kartı teslim edilinceye kadar aktive olmayacak. PIN kodu ilçe nüfus müdürlüklerinde bulunan kioskları kullanarak değiştirebilecek.

Yapılacak değerlendirmenin ardından kimlik kartı hazırlanarak, başvuru esnasında belirtilen adrese PTT Kargo aracılığıyla teslim edilecek.