112'nin 'lüzumsuz ihbar' çilesi!

İzmir 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne 1 günde gelen 14 bin çağrının yüzde 95'ini gereksiz çağrılar oluşturuyor. Asılsız çağrıların arasında pin kodu soran, sevgilisinden ayrıldığı için ambulans isteyenler bulunurken, teşekkür için arayanlar da çıkıyor.

112'nin 'lüzumsuz ihbar' çilesi!
Yeni Asır'da yer alan habere göre 96 istasyonu komuta eden İzmir 112 Komuta Kontrol Merkezi, acil hastalara zamanında yetişebilmek için 7/24 hizmet veriyor. Hayati öneme sahip olan İzmir 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne bir günde gelen 14 bin çağrının ise ancak 700'ü gerçek vakadan oluşuyor.

'Burada çok ölü var'

İzmir 112 Komuta Kontrol Merkezi çalışanlarından Ayşe Güzeldal, "'Tüpüm kaçırıyor, nasıl yardımcı olabilirsiniz?' gibi ihbarlar da alıyoruz" dedi. Bir günde tek başına cevap verdiği binin üzerinde çağrıdan sadece 50 ya da 60'ının acil vaka olduğunu vurgulayan İnci Başak isimli çalışan ise "Yaşlılar genellikle pin kodunu sormak için arıyor. Elektrik ve su arızaları için arayanlar var. Ambulans gerekmediği halde karın ağrısı, baş ağrısı, diş ağrısı için arayanlar da oluyor. Sevgilisinden ayrıldığı için ambulans isteyen bile oluyor" diye konuştu.

Merkez çalışanlarından Nazmiye Ünal da, "Bir keresinde bir çocuk arayıp, 'Burada bir sürü ölü var' dedi. Nereden aradığını sordum, 'Ölüler var, çünkü mezarlıktayım' deyip güldü" dedi.