200 bin yetim ve asker çocuğuna müjde!

Yetim, öksüz ve asker çocukları için ilk kez başlatılan "aylık maaş" uygulaması ile ihtiyaç sahibi çocuklara 18 yaşına gelene her ay 100 lira destek sağlanacak...

200 bin yetim ve asker çocuğuna müjde!
Yeni Asır'dan Burcu Çalık'ın haberine göre Hükümetin yetim, öksüz ve asker çocukları için ilk kez başlattığı "aylık maaş" uygulamasından 200 bin çocuk faydalanacak. 7 Mayıs tarihinde başlatılan yardım programı için 200 bin çocuğun hak sahibi olduğunu tespit eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ilk olarak 122 bin çocuğun ailesini başvuruya çağırdı. Bu çerçevede 40 bin çocuğun ailesi resmi müracaatta bulundu. Başvuru sürecinin tamamlanması ile birlikte 200 bin çocuğa 18 yaşına gelene kadar her ay 100 lira destek sağlanacak. İlk ödemeler Haziran ayında yapılacak.

Desteklenecekler

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 7 Mayıs 2015 tarihi itibariyle başlattığı "aylık" uygulamasından anne, babasını kaybeden veya babası askerde olan yardıma muhtaç çocuklar faydalanabilecek. Hali hazırda SGK tarafından anne veya babasını kaybeden çocuklara "yetim aylığı" bağlanırken, Bakanlık tarafından yeni başlatılan yardım programı ile bu durumdaki çocukların aylık 100 lira ile öğrenim hayatları boyunca desteklenmesi amaçlanıyor.

Ailelere ulaştı

Aile Bakanlığı, bu uygulamada vatandaşların başvurusunu beklemek yerine ailelere bizzat ulaşmayı tercih etti. SOYBİS gibi sistemler üzerinden ihtiyaç sahibi aileleri belirleyen Bakanlık, hanelerle tek tek iletişime geçerek "yetim ve asker çocuğu için aylık alma haklarının bulunduğunu" bildirdi. Yapılan incelemelerde aylık bağlanma hakkı olan 200 bin öksüz, yetim ve asker çocuğu bulunuyor.

15 günde 40 bin başvuru

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, 7 Mayıs'ta başlayan başvuru sürecinde kendisine ulaşılan ailelerden müracaat etmeleri istendi. 15 günlük sürede 122 bin çocuğun ailesine ulaşılırken, 40 bin aile de resmi başvurusunu yaptı. Toplamda 200 bin çocuğun faydalanacağı yardımlarda ilk ödeme 15 Haziran'dan sonra yapılacak. 

Kardeşlere ayrı aylık bağlanacak

Hak sahibi çocukların ödemeleri anne sağsa anneye, değilse ona bakan ebeveyne yapılacak. Aileye yapılan başka yardımlar, bu yardımı almaya engel olmayacak. Bakanlık, yetim, öksüz veya asker çocuğu olan kardeşler için her birine ayrı aylık ödemesi gerçekleştirecek. İhtiyaç sahibi çocuklar için 18 yaşına kadar ödenecek ayda 100 lira destek uygulamasının ilerleyen dönemde yüksek öğrenim kısmı için de hayata geçirilmesi planlanıyor.