221 sanık hakim karşısına çıktı!

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminde Genelkurmay Karargahı’nın işgaline ilişkin eski generaller Akın Öztürk, Mehmet Partigöç, Mehmet Dişli’nin de aralarında bulunduğu 37 kişilik Yurtta Sulh Konseyi üyeleri dahil 221 sanık hakim karşısına çıktı.

221 sanık hakim karşısına çıktı!
Yeni Şafak'tan Osman Özgan'ın haberine göre Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı’nda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözde Yurtta Sulh Konsey üyelerinin de bulunduğu 221 sanık hakim karşısına çıktı. FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen’in 1 numaralı sanık olarak yer aldığı ve 2 bin 989 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisleri istenen 221 sanıklı Genelkurmay Karargah davasına, Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı.

200 TUTUKLU SANIK

Eski Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi Akın Öztürk, eski Genelkurmay Personel Daire Başkanı Mehmet Partigöç, eski Stratejik Dönüşüm Dairesi Başkanı Mehmet Dişli, eski Cumhurbaşkanı Başyaveri Ali Yazıcı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın eski emir subayı Levent Türkkan ve eski Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü görevlisi Muhammet Uslu da sanıklar arasında yer alıyor. Dosyada, 200 tutuklu, 9 tutuksuz sanık bulunuyor. 12 sanık ise firari durumda.

ÖZTÜRK EN ÖNDE

Sanıklar arasında yer alan 37 kişilik Yurtta Sulh Konseyi üyeleri, cezaevi kampüsü içindeki yoldan yaklaşık 200 metre kadar halkın önünden yürütülerek getirildi. Ellerinin kelepçelendiği ve her iki yanlarında jandarmalar olduğu görülen sanıkların en ön sırasında Yurtta Sulh Konseyi’nin bir numarası Akın Öztürk yer aldı. Öztürk’ün arkasında ise Mehmet Partigöç ve Mehmet Dişli’nin olduğu görüldü.

HAİNLERE İDAM İPİ (VİDEO)

Sanıklar, halkın önünden geçirilirken protesto edildi. Ellerindeki urgan ve pankartları sanıklara doğru fırlatan vatandaşlar, bu sırada “idam isteriz” sloganları attı. Sanıklar duruşma salonu kapısında da tek tek durdurularak fotoğrafları ve görüntüleri kaydedildi. Duruşmaya, tutuklu sanıklar ve avukatları ile mağdur aileler ve avukatları katıldı.

221 sanık hakim karşısına çıktı!

Duruşmaya katılan ressam, sanıkları böyle resmetti.

HEPİNİZ TERÖRİSTSİNİZ

Duruşma, sanıkların kimlik tespitiyle başladı. Sanıklardan Akın Öztürk, kimlik tespiti sırasında 2 çocuğu olduğunu belirterek, “Adresimi bilmiyorum, tutukluyum” dedi. Bu sırada 15 Temmuz gecesi oğlu Mucip Arıgan’ı Genelkurmay Karargahı önünde şehit veren Saliha Arıgan’ın feryadı yürek burktu. Şehitin annesi Saliha Arıgan, sanıklara doğru, “Yavruma nasıl kıydınız, oğlumun katillerini öldürün, vatan hainlerini öldürün” diye bağırdı. Bu sırada sanık avukatlardan birisinin “dışarı çıkartılsın” demesi üzerine, müşteki yakınları “Köpek sütü emmiş bunlar köpek sütü”, “Katiller”, “Ayaklarında pranga olması lazım bunların” diye bağırdı. Bazı aileler "Teröristleri savunanlar da teröristtir. Hepiniz teröristsiniz" diye bağırdı.

“ŞEHİTLER ÖLMEZ” SLOGANI

Müşteki yakınlarının tepkilerini sürdürmesi üzerine salon karıştı. Salonda “Şehitler ölmez, vatan bölünmez” şeklinde slogan atan müşteki yakınları, “Vatan hainleri”, “Satılmışlar”, “FETÖ’nün köpekleri”, “Hainlere ölüm”, “Zalimler için yaşasın ölüm”, “FETO gelsin de kurtarsın sizi” şeklinde bağırdı. Duruşmanın tamamlanmasının ardından müştekiler sanıklara tepkilerini sürdürmesi üzerine bazı sanık yakınları da müştekilere tepki gösterdi. Karşılıklı sataşmalar üzerine tansiyon arttı. Bu sırada bazı müştekiler kendilerine ayrılan bölümden atlayarak, sanık yakınlarının üzerine yürüdü. Araya giren çevik kuvvet personeli olayı büyümeden kontrol altına aldı.

221 sanık hakim karşısına çıktı! - Resim : 2

Türk bayraklarıyla protesto

Duruşmayı izlemek isteyen şehit yakınları ile gazilerin de aralarında bulunduğu vatandaşlar sabah erken saatlerde Sincan Cezaevi Kampüsü önünde toplandı. Türk bayraklarıyla darbecileri protesto eden vatandaşlar, “15 Temmuz için adalet, demokrasi için adalet, millet için adalet”, “Osmanlının torunu oyunu bozdu”, “Türkiye’nin neferleri oyunu yendi, hesap günü geldi”, “Namlusunu millete çeviren affedilmez”, “Vatanını canı uğruna savunan Türk milleti FETÖ’nün teröristlerini tarihe gömecek”, “Katil FETÖ” yazılı dövizleri taşıdı.

Yaverler de duruşmada

Davanın sanıkları arasında yer alan Cumhurbaşkanı eski Başyaveri Ali Yazıcı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın eski emir subayı Levent Türkkan, duruşmaya getirildi. Darbeci yaverler, elleri kelepçeli olarak salona alındı.

1500 kişiyle koruma

Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü içerisinde Türkiye’nin en büyük duruşma salonunda görülen dava için alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Cezaevi yönetimiyle cezaevi Jandarma Tabur Komutanlığı’nca güvenlik önemleri için bin 500 kişilik bir ekip görevlendirildi. Duruşma öncesi Ankara Jandarma Komando Tabur Komutanlığı’nda görevli komandolar, infaz koruma memurları, bomba arama köpekleri, zırhlı araçlar ve TOMA’lar hazır edildi. 15 Temmuz’dan sonra Sincan Cezaevi Kampüsü için alınan “uçuşa yasak alan” uygulamasına da devam edildi. Olası bir hava saldırısına karşı Eskişehir’den kontrol edilen hava savunma sistemleri de aktifleştirildi. Cezaevi çatılarında konuşlandırılan uçaksavarların yanı sıra onlarca keskin nişancı duruşma salonunu gören yüksek alanlara yerleştirildi.

Katil yakınları olay çıkardı

Müştekiler duruşma sırasısında bazı sanıkların kendilerine dil çıkartığını belirten müştekiler, hakime şikayet etti. Duruşma bitip salon boşaltıldığı sırada da darbecilerin yakınları, pet şişe fırlatarak müştekilerin üzerine yürüdü. Güvenlik güçleri iki grubun arasına girerek olayın büyümesi önledi.

AK Parti müdahillik talep etti

AK Parti’nin avukatları Muammer Cemaloğlu ve Burhanettin Sevencan, mahkemeye müdahillik dilekçelerini sundu. Dilekçede, “Mahkemenizce yürütülen kovuşturmada sanıklara isnat edilen suçlardan zarar görmüş olması nedeniyle müvekkil Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanlığı adına sanıklar hakkında şikayetçiyiz” denildi.