3 koldan Afrin kuşatması!

Terör yuvası Afrin’e kuzey ve batı yönünden giren TSK ve ÖSO güçleri dün de tanklarla doğuda Azez’den yeni cephe açtı. Böylece Afrin operasyonunun üçüncü gününde 3 koldan kuşatılmış oldu.

3 koldan Afrin kuşatması!
Vatan'da yer alan habere göre TSK, Zeytin Dalı Harekatı’nın 3’üncü gününde Afrin bölgesinin doğusundaki Azez’den operasyon başlattı. Operasyonun ilk gününde teröristlere ait kritik hedefler havadan bombalandı. İkinci gün ise TSK’nın kara unsurları ile ÖSO birlikleri Afrin’e kuzeyden ve batıdan girerek yaklaşık 8 km ilerledi. Bu ilerleyiş sırasında 11 köy YPG’den temizlendi. Dün TSK birlikleri doğudan da Afrin’e girerek 3 koldan harekatın kıskaç aşamasını başlattı.

Yeni cephe açıldı

Kara unsurlarının hedef topraklara girdiği operasyonda çok sayıda ÖSO unsuru da yer alıyor. Bu arada TSK’ya ait savaş uçakları, Afrin için fiziki korunma sağlayan stratejik önemdeki Burseya Dağı’nda yuvalanan terör hedeflerini vurdu. Terör örgütü, Burseya Dağı’nın hem Kilis il merkezi hem de muhaliflerin kontrolündeki Azez’e bakan konumu sayesinde bu bölgelerdeki sivilleri havan, top ve füze saldırılarıyla hedef alıyor. Burseya’nın teröristlerden temizlenmesiyle Türkiye sınır hattı ile birlikte Azez ve çevresindeki Suriyeli sivillerin güvenliğine yönelik tehditler azalmış olacak. Öte yandan sınır hattındaki TSK birlikleri de Cinderis beldesinde Celeme, Hemidiyye, Haclar, Freriye ve Tel Sellür köylerindeki PYD/PKK mevzilerini topçu atışına tutuyor.

Tanklar ilerliyor

Tankların bakımını ve ikmalini yapan özel tankçı birlikleri, sabah hazırlıklarını sürdürdü. Çok sayıda ‘M60T’ tankı, art arda sıralandı. Hatay’ın Hassa ilçesinin sınıra sıfır noktasına tank ve ağır zırhlı araçlarla yığınak yapan TSK’nın kara birlikleri, saat 13.00 sıralarında son hazırlıklarını tamamladı. Askerler araçlarına binerken, tanklar da çalıştırıldı. Eller tetikte bekleyen askerlerin büyük bir bölümü saat 13.40’ta Türkiye ile Suriye sınırına çekilen duvardan açılan bölümden Suriye’ye geçiş yaptı. ÖSO birlikleri de kollarındaki sarı bantlarla yaya olarak tanklarla birlikte Suriye’ye geçti.

11 köy terörden arındırıldı

Afrin’de ele geçirilen köy sayısı 11’e çıktı. YPG’den temizlenen Shankal, Qorne, Bali, Adah Manli, Kita, Kordo, Bibno, Sheikh Ubasi, Haftar, Marsu ve Hay Ughlu köylerinde PKK-YPG güçlerinin çok direnmediği hatta kaçarak gittikleri ifade ediliyor. Sosyal medyada ÖSO tarafından paylaşılan fotoğraflarda, teröristlerin mühimmatlarını bile almadan kaçtığı hatta bayrak olarak kullandıkları bez parçalarını ve Apo posterlerini bıraktığı görüntüler dikkat çekti.

DEAŞ’lıları bıraktılar

Afrin’deki terör örgütü PYD/PKK, hapishanelerde tuttuğu DEAŞ’lıları, Türk Silahlı Kuvvtleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) karşı savaşmaları koşuluyla serbest bıraktı. Edinilen bilgiye göre, terör örgütü, Zeytin Dalı Harekatı’nda kullanmak üzere DEAŞ’lı teröristlerle anlaşmaya vardı. PYD/PKK, daha önce çatışmalarda sağ ele geçirdiği DEAŞ’lıları, TSK ve ÖS güçlerine karşı savaşmaları şartıyla hapishanelerden çıkardı. PYD/PKK daha önce de ABD’nin bilgisi dahilinde Rakka kent merkezinde kuşattığı DEAŞ teröristleriyle anlaşmaya vararak bölgeden tahliye etmiş, bunların önemli bir bölümü Türkiye’ye sızmak üzere sınır hattına yönelmişti.

MİT buldu, TSK vurdu

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Zeytin Dalı Harekatı’nda TSK’ya hedef belirleme ve Özgür Suriye Ordusu’nun yönlendirilmesinde destek sağlıyor. Alınan bilgiye göre, MİT, üçüncü gününe giren harekatta TSK ile eşgüdümlü hareket ediyor. MİT, Afrin merkezindeki elemanlarının çektiği ve uydudan alınan görüntüleri analiz ediyor. Analiz sonucunda askeri hedefleri belirleyen MİT, listeyi sahadaki TSK birliklerine iletiyor. Ayrıca MİT elemanları, terör örgütünün haberleşme ağını da dinliyor konuşlandıkları noktaları TSK ile paylaşıyor. TSK, ÖSO birliklerinin koordinasyonu ve harekata yönlendirilmesinde de MİT ile çalışıyor. MİT, hava saldırıları için belirlenen hedefleri sık sık güncelliyor.

Reyhanlı’yı vuran mevziler imha edildi

YPG’nin Afrin’den Reyhanlı’ya 11 roketli saldırısı sonucu 1 Suriyeli sivil ölmüş, 16’sı Suriyeli 46 sivil de yaralanmıştı. İlçede, inceleme ve hasar tespit çalışmaları dün de sürdü. Türk Silahlı Kuvvetleri saldırıların gerçekleştirildiği mevzileri hedef tespit radarlarıyla belirledi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı savaş uçakları, söz konusu saldırıların yapıldığı iki mevziye yönelik hava harekatı düzenledi. Teröristlerce kullanılan mevziler, jetler tarafından imha edildi.

YPG'NİN YALANLARI

Afrin operasyonu için ‘Siviller hedef oluyor’ diye kara propaganda yapan YPG’lilerin paylaştığı tüm fotoğraflar dünyanın başka bölgelerinde çekilmiş eski kareler...

İşte o yalanlar..

3 koldan Afrin kuşatması!


‘Türkiye’nin endişeleri var’

Amerika Savunma Bakanı Jim Mattis Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Mattis, “Türkiye, sınırları içinde etkin direniş olan tek NATO ülkesi. Türkiye’nin meşru güvenlik endişeleri var” dedi. Mattis, Türkiye’nin Amerika’yı Suriye’nin kuzeyini vurmadan önce uyardığını da kaydetti. Mattis, “Bombardımandan önce bunu yapacaklarına dair bizi uyardılar” ifadesini kullandı. Mattis, iletişimin telefon konuşması şeklinde üst düzey Türk ve Amerikalı yetkililer arasında gerçekleştiğini de söyledi. Amerika Savunma Bakanı, Amerikalı yetkililerin telefonda Türkiye’yi uyarıp uyarmadığı konusunda ise yorum yapmadı. Mattis, YPG’yle ilgili olarak da, “Etkinliklerini kanıtladılar. Onlara binlerce kayba mal oldu ama onları gördünüz, koalisyonun desteğiyle DEAŞ’ı Suriye’de sildiler” dedi. DEAŞ’a karşı başarının Türkiye’nin birçok endişesini gidermediğini belirten Mattis, Ankara’nın çatışmanın Suriye sınırlarını aşacağı konusunda endişeli olmasının anlaşılır olduğunu söyledi.

Güvenli bölge için çalışabiliriz

ABD Dışişleri Rex Tillerson da Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarını gidermek için birlikte neler yapılabileceğini görmek istediklerini belirtti. İlerleyen saatlerde bir açıklama daha yapan Tillerson, “Güvenli bölge için Türkiye ile birlikte çalışabiliriz” dedi.

‘ABD anlayamıyor provoke ediyor’

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ABD’yi, Kürtler arasında ayrılıkçı duyguları teşvik etmekle itham etti. Lavrov, ABD’nin, Suriye’nin Türkiye ve Irak ile sınırı boyunca bir sınır güvenlik gücü oluşturma planlarına gönderme yaparak, Washington’ın, Suriye’nin Türkiye sınırındaki bölgelerini ele geçirme politikasının sürdüğünü de belirtti ve ekledi: “ABD’nin bu ülkedeki eylemleri ya buradaki durumu anlamadığını ya da bilinçli bir provokasyon yürüttüğünü gösteriyor.”

Lavrov şöyle devam etti: “Uzun zamandan beri, ABD’nin, Suriye’nin önemli bir bölümünde alternatif yönetim organları yaratmaya çalıştığını söylüyoruz. Washington, başta Demokratik Suriye Güçleri (DSG) olmak üzere Suriye’de işbirliği yaptığı gruplara kimi zaman açıklayarak kimi zaman da duyurmadan silah sevkiyatı yapıyor.”

‘Türkiye haklı’


İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Zeytin Dalı harekatıyla ilgili olarak, “Türkiye sınırlarını güvende tutmayı istemek konusunda haklı” açıklamasını yaptı.

Johnson, Twitter hesabından yayımladığı mesajda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Afrin’deki gelişmeleri yakından izliyoruz.” ifadesini kullanan Johnson, şunları kaydetti: “Türkiye sınırlarını güvende tutmayı istemek konusunda haklı. Şiddeti azaltmak ve en önemli hedefe odaklanmak amacını paylaşıyoruz: Suriye’de Esad rejiminin sona ermesine varacak siyasi bir süreç.”