4 hakim için ihraç kararı!

Daire, Başer ve Özçelik’in Yargıtay’da hâkim karşısında olduğu sırada müfettişin ihraç istemli raporunu görüştü ve karara bağladı.

4 hakim için ihraç kararı!
Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre ‘Paralel Devlet Yapılanması’ soruşturması kapsamında tutuklanan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve polislerin reddi hâkim talebini, yetkisi olmadığı halde kabul eden ve salıverilmelerine hükmeden hâkimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer’in ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde yargılanmasına dün başlandı. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ise tutuklu yargılanan iki hâkimin disiplin dosyasını dünkü toplantıda gündemine aldı. Daire, Başer ve Özçelik’in Yargıtay’da hâkim karşısında olduğu sırada müfettişin ihraç istemli raporunu görüştü ve karara bağladı.

TARAFSIZ YÜRÜTÜLMEDİ

Daire, Başer ve Özçelik’in ihracına karar verdi. İhraç kararında, Özçelik ve Başer’in ‘hukuken davranmaları gereken şekilde davranmadığı, soruşturmaları kurallara uygun ve tarafsız yürütemediği’ belirtildi.

HSYK, Özçelik ve Başer’in yanı sıra, usulsüz dinlemelere ilişkin Şanlıurfa’da yürütülen operasyonda tutuklanan üç polisi tahliye eden nöbetçi hâkim Habil Kahraman ile hâkim Mustafa Gürbüz’ün de meslekten ihracına karar verdi.

DURUŞMADA USUL TARTIŞMASI

Yargıtay’daki dünkü duruşmaya ise davanın yok sayılmasına dönük usul tartışmaları damga vurdu.

Başer’in avukatı Celal Sis, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin son soruşturma açıklamasına dair kararın kendilerine tebliğ edilmediğini söyledi ve “Dosyanın ilgili makama geri gönderilmesi gerekiyor” dedi. Sanık Özçelik’in avukatı Önder Durdu ise “Bakırköy 2. Ağır Ceza’nın kararı bize de tebliğ edilmedi. İtiraz hakkımız kullanılmadı” açıklamasını yaptı. Başkan Eyüp Yeşil, son soruşturma açılmasında usulü eksiklerin giderilmesi için dosyanın Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi talebinin reddedildiğini açıkladı. Usül tartışmalarının uzaması üzerine Başkan Yeşil, davanın açılmasıyla birlikte kovuşturma aşamasına gelindiğini ve soruşturma aşamasına geri dönülmesinin mümkün olmadığını söyledi.