79 gün sonra harabe bir Cizre!..

Gündüz sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından, vatandaşlar terörün harabeye çevirdiği evlerine dönmek için güvenlik noktalarında kuyruk oluşturdular.

79 gün sonra harabe bir Cizre!..
Milliyet'te yer alan habere göre Şırnak Valiliği, Cizre’e 14 Aralık 2015’te hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve PKK’lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için getirdiği sokağa çıkma yasağı dün 05.00 ile 19.30 saatleri arasında kaldırıldı. İlçede kalanların da 79’uncu günde ilk kez sokağa çıktığı Cizre’de günler süren çatışmaların izleri de ortaya çıktı. Cizre’deki evlerini terk eden aileler de ilçeye dönerken yollarda araç kuyrukları oluştu.

Evlerine geri döndüler

Özellikle Cudi, Yafes, Nur ve Sur mahallelerinde meydana gelen patlama ve yapılan operasyonlar sırasında evlerin büyük bölümünün kullanılamaz hale geldiği görüldü. Hendek ve barikatların bulunmadığı Dağ, Şah ve Dicle mahallelerinde oturanlar da ilk kez korkmadan evlerinden çıktı.

Yakınlarının yanında kalan diğer mahalle sakinlerinin ilk işi ise enkaza dönen evlerine geri dönerek bakmak oldu.

Erkek cesedi buldular

Büyük hasar gören Nur ve Cudi mahallelerinde oturanların birçoğu enkaz yığınları ile karşılaştı. Tahrip edilmiş ev ve iş yerlerini gören vatandaşlar şaşkınlık yaşadı. Bazı ev ve binaların tamamen yıkıldığı görülürken, bazı aileler de sağlam kalan eşyasını çıkarmaya çalıştı.

Cudi Mahallesi’nde hasar gören evine gidenler, bir binanın enkazında erkek cesedi görünce polise haber verdi. Ceset, otopsi yapılmak üzere Cizre Devlet Hastanesi’ne götürüldü.

İlçede hasar tespit çalışmalarına başlanırken, bir yandan da altyapı onarım çalışmaları sürüyor.

Şırnak Valisi Ali İhsan Su, “Başarılı operasyon sonucu Cizre’de kamu düzeni tesis edilmiştir. Bütün bu süreçte üstün bir sabır ve anlayış gösteren ve güvenlik kuvvetlerimize destek veren değerli vatandaşlarımıza en içten teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Vali Su, vatandaşların evlerinde buldukları patlayıcı maddeler konusunda dikkatli olmaları uyarısında da bulunarak “Şüpheli kablo, patlayıcı düzenekleri vb. materyalleri dokunmadan güvenlik kuvvetlerimize bilgi vermelerini rica ediyorum” dedi.         

O BİNA

Operasyonlar sırasında HDP’li milletvekilleri ile sosyal medyada, Cudi Mahallesi, Bostancı Sokak 23 numaradaki apartmanın Bodrum katında çok sayıda yaralı bulunduğu iddia edilmişti. Bu iddialar üzerine bölgeye ambulanslar gönderilmiş, ancak teröristlerin ateşi üzerine binaya yaklaşamamıştı. O binanın da tamamen çöktüğü görüldü. Bu arada Cudi Mahallesi’nde bir patlama meydana geldi. Patlamada bir kadın ile bir çocuk yaralandı. Patlama nedenini belirlemek için çalışma başlatıldı.