AB panikte!

AP’nin ‘ilişkiler dondurulsun’ kararına tepki gösteren Türkiye’nin kararlı duruşu Avrupa ülkelerinde paniğe neden oldu. Önce Almanya, “İki tarafın da çıkarına olmaz”, Hırvatistan ise AB’nin zararlı çıkacağını belirtti. Türkiye raportörü Piri de “Göçmen anlaşmasıyla müzakereleri ilişkilendirmek hatay

AB panikte!
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Avrupa Parlamentosu'nun (AP) AB'nin Türkiye ile müzakereleri dondurması için aldığı tavsiye kararına Ankara kararlı bir duruşla cevap verdi. Cumhurbakanı Erdoğan'ın da “Sınır kapıları açılır” sözleri Avrupa ülkelerini paniğe sevketti.

Türkiye'nin kararlı duruşuna ilk cevap Almanya'dan geldi. Alman Hükümet Sözcü Vekili Ulrike Demmer, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sözlerini hatırlatarak, Alman hükümetinin tutumunu sorması üzerine, “AB-Türkiye anlaşmasını ortak bir başarı olarak görüyoruz. Bu anlaşmanın devamı tüm tarafların çıkarına” dedi.

HERKESİN ÇIKARINA

AB'nin, anlaşmanın yükümlülüklerinin arkasında durduğunu ve bunları yerine getirdiğini ifade eden Demmer, “İki taraf arasındaki tehditler de bu konuda yardımcı olmuyor. Zorluklar ortaya çıktığında bunları ortadan kaldırmamız lazım. Dediğim gibi bu anlaşma herkesin çıkarına” dedi.

Basın toplantısına katılan Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli de “Türkiye'nin Avrupa yolunda ilerlemesi bizim çıkarımıza. Sonuçta, bu yolda ilerleme ya da Avrupa'dan uzaklaşma konusunda Türkiye karar verecek. Ayrılmasının iyi olacağını düşünmüyoruz” diye konuştu.

HIRVATİSTAN'DAN TÜRKİYE'YE DESTEK

Türkiye ile diyalogda kalınmasından ve sığınmacılarla ilgili anlaşmanın da sürdürülmesinden yana olduklarını ifade eden Chebli, bunun iki tarafın da çıkarına olacağını sözlerine ekledi.

AP'nin Türkiye ile üyelik müzakerelerinin durdurulması kararına Hırvatistan'dan tepki geldi.

Hırvatistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Davor Stier, Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasına karşı çıktı.

Slovenya ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında konuşan Stier, “Türkiye ile müzakereleri askıya almak ne Avrupa Birliği'nin ne Hırvatistan'ın ne de Slovenya'nın çıkarına olur. Ankara ile ilişkilerde yeni bir bakış açısına ihtiyacımız var” dedi.

EN BAŞINDAN YANLIŞTI

AP Türkiye Raportörü Kati Piri de tweet atarak, Ankara ile Brüksel arasındaki mülteci anlaşmasının şartlarını eleştirdi. Piri, “Göçmen anlaşmasını AB üyelik müzakereleriyle ilişkilendirmek, en başından yanlıştı” ifadelerini kullandı. AB Komisyonu Baş Sözcüsü Margaritis Schinas ise Türkiye-AB sığınmacı mutabakatı ile ilgili, iki tarafın da taahhütlerini yerine getirdiğini belirterek, “Biz bu sığınmacı anlaşmasına bağlıyız ve başarılı olması için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

Schinas, Türkiye ile AB arasında teknik ve siyasi seviyede iletişimin devam ettiğini sözlerine ekledi.

POLEMİKLERİN YARARI YOK

Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alexandre Giorgini de, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine ilişkin, “Tartışmanın büyümesi ve polemiklerin yararı yok” değerlendirmesinde bulundu. Sırbistan Çalışma Bakanı Aleksandar Vulin ise sığınmacı sayısında artış yaşanması durumunda, Sırbistan'ın sınırlarını korumaya hazır olduğunu ifade etti. Vulin, bugüne kadar 1 milyondan fazla sığınmacının Sırbistan topraklarından geçtiğini anımsatarak, ülkedeki sığınmacı kapasitesini artırmayacaklarını sözlerine ekledi.