AB ve ABD'de Kavala paniği!

‘Kızıl Soros’ lâkabıyla tanınan Osman Kavala’nın darbecilik ve teröre destekten gözaltına alınmasıyla ilgili olarak ABD ve Fransa’dan ardarda açıklamalar geldi.

AB ve ABD'de Kavala paniği!
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre ABD Dışişleri Sözcüsü Nauert, gözaltına alınan Kavala'yı, “Türkiye’de endişe verici verici bir eğilim var” diyerek savundu. Fransa Dışişleri Bakanlığı ise, gözaltıyı 'kaygı verici' olarak nitelendirdi.

18 Ekim Çarşamba günü, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından Atatürk Havalimanı’na inen Gaziantep-İstanbul uçağında kıskıvrak gözaltına alınan ‘Kızıl Soros’ lâkabıyla tanınan işadamı Osman Kavala’nın gözaltına alınması batılı ülkelerde deprem etkisi yarattı. Karanlık ilişkilerin odağındaki Kavala’nın gözaltına alınmasının hemen ardından Avrupa Parlamentosu (AP) Raportörü Kati Piri ‘acil çağrı’ ‘tweet’i atmıştı.

HEPSİ BİRDEN SAVUNMADA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert ise “Türkiye’de endişe verici verici bir eğilim var” diyerek Kavala’yı savunmaya geçti. Sözcü Nauert, Kavala’nın darbecilik ve teröre destekten gözaltına alınmasına hiç değinmeyerek, durumu yakından izlediklerini söyleyerek, Türk yargısını etkileme çabası içine girdi. Fransa Dışişleri Bakanlığı ise, Kavala’nın gözaltına alınmasını “kaygı verici” olarak değerlendirdi. Bakanlık Sözcüsü, gelişmeleri yakından takip edeceklerini de vurguladı.

BÜYÜKADA TOPLANTISI GİBİ

Gaziantep’ten İstanbul’a gelen uçağa baskın yapan polis ekipleri, Kavala’nın inişine izin vermeden, uçağa binerek gözaltı yapmıştı. Kavala, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan yerleşkesine götürülerek, sorgusuna başlanmıştı. Kavala’nın Gaziantep’te Alman Goethe Enstitüsü ile birlikte planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada gözaltına alındığı öğrenildi. Kavala, 18 Ekim’de Gaziantep’te yabancı sivil toplum kuruluşları ile toplantı yaptı. Bir oteldeki toplantıda Afrin başta olmak üzere Kamışlı, Munbic, Aynel Arap, Tel Abyat, Rakka ve Haseke bölgelerini işgal eden PKK/PYD terör örgütüne yardımların sevk ve idaresi ile Avrupalıların bölgeye yatırımları konuşuldu.

DARBE VE TERÖRE DESTEK

Bu toplantı akıllara Büyükada’da yapılan toplantının bir benzerini getirdi. Kavala’nın 15 Temmuz öncesi katıldığı bazı toplantılar gerekçesiyle yürütülen soruşturma kapsamında şüpheli olduğu öğrenildi. Kavala hakkında teröre destek ve darbeye teşebbüsten gözaltı kararı verildiği öğrenildi. Kavala’nın Şişli’deki iş yeri ve Şile’deki ev adresinde arama yapıldı. Dijital malzemeler incelemeye alındı. Kavala’nın telefonua el konuldu. Polis, Kavala’nın geçmişe dönük HTS trafiğini de incelemeye aldı.

ORSAM Başkanı sorguda

Kavala soruşturması kapsamında önceki gün Ankara’daki evinde gözaltına alınan Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Doç. Dr. Şaban Kardaş, getirildiği İstanbul Emniyet Müdürlüğü Vatan Caddesi Yerleşkesi’nde sorguya alındı. TOBB ETÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi olan Dr. Kardaş, Kara Harp Okulu, Polis Akademisi Diplomasi Akademisi, Sakarya Üniversitesi ve diğer kurumlarda dersler de veriyordu.

PKK/PYD’nin finansörü

İşadamı Osman Kavala, kurduğu sözde dernek ve vakıflar üzerinden sosyal destek adı altında eli kanlı terör örgütü PKK/PYD’yi fonluyor. Kavala’nın son 2 yılda terör örgütüne yaptığı nakdi desteğin 1.5 milyar doları aştığı belirlendi. Kavala, başta Alman vakıfları olmak üzere 70’ten fazla dernek ve vakıf aracılığıyla PKK/PYD’yi fonluyor. PKK/PYD’ye nakit transferi, inşaat, gıda, tarım, demokratik toplumu yeniden inşa etme, demokratik bilinci geliştirme, vatandaşlık bilinci, eğitim gibi projeler adı altında yapılıyor.

DERNEKLER PARAVAN

Teröre büyük destek veren Kavala, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep ve Hatay’da toplantılar düzenledi. Başta hendek provokasyonu olmak üzere bütün kalkışmalarda Kavala’nın paravan dernekleri etkin rol aldı. 2011-2016 döneminde Doğu ve Güneydoğu’da PKK’ya destek veren Kavala, 2016’dan itibaren sınırın Suriye tarafına yoğunlaştı. Aynı kapsamda yine Urfa, Nusaybin, Gazinatep ve Hatay’da kurulan paravan kurumlar aracılığıyla Afrin başta olmak üzere, PKK/PYD bölgelerine yardım gönderildi.