ABD ile yeni dönemin temeli atıldı

Uzun süredir beklenen Erdoğan-Trump görüşmesi gerçekleşti. İki lider görüşme öncesi ve sonrasında net mesajlar verdi. “Erdoğan’ı ağırlamaktan onur duyuyoruz” diyen Trump, “İlişkimizi hiç kimse yenemeyecektir” ifadelerini kullandı.

ABD ile yeni dönemin temeli atıldı
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre ikili ilişkilerin önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan da terör örgütü PKK/PYD’ye yapılan silah yardımını gündeme getirdi: "Terör örgütünün muhatap alınması mutabakata kesinlikle uygun değildir."

Türk-Amerikan ilişkileri dün tarihi bir görüşmeye şahitlik etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Turump ile bir araya geldi. Tarihi görüşme Bayaz Saray’da Oval Ofis’te gerçekleşti. Erdoğan, konakladığı Blair House’dan ayrılarak geldiği Beyaz Saray’da tören kıtası tarafından karşılandı. Makam aracından inişinde ABD Başkanı Trump ile tokalaşarak gazetecileri selamlayan Erdoğan, daha sonra şeref defterini imzaladı. Erdoğan ve Trump baş başa görüşmelerini gerçekleştirmek üzere Oval Ofis’e geçti.

İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRECEĞİZ

İki lider görüşme öncesinde basının karşısına geçerek samimi görüntüler verdi. Trump gazetecilere yaptığı açıklamada “Erdoğan’ı karşılamak bir onur. Uzun ve zorlu bir görüşmemiz olacak. Somut konular üzerinde bir görüşme yapacağız. Türkiye ile başarılı ve güçlü ilişkilerimiz var. Türkiye ile ilişkilerimizi daha da güçlendireceğiz” ifadelerini kullandı. İki lider ardından görüşmeye geçti. Yaklasık 20 dakika süren görüşmenin ardından iki lider basın karşısına geçti. İki lider de net mesajlar verdi. İlk olarak söz alan ABD Başkanı Trump özetle şunları kaydetti:

AĞIRLAMAKTAN ONUR DUYDUM

"Erdoğan’ı Beyaz Saray’da ağırlamaktan onur duyuyoruz. Türk halkı ve Amerikan halkı onlarca yıllık müttefiktir. Türkiye komünizmle savaşta önemli bir ülkeydi. Sovyetlere karşı efsanevi bir varlık gösterdiler. Onların muhteşem cesareti Kore’deki bizim unutmadıklarımızdandır. Onların muhteşem cesaretlerini Kore’de gördük. Kore’deki savaştaki cesaretleri, bizim askerlerimizin unutmadığı şeylerdendir. McCarty, Türk askerlerinin şerefini ve cesaretini takdir etmiştir ve dünyanın en iyi askerlerinden olduğunu söylemişti. Şu anda terörle mücadelede ortak bir düşmanımız var ve beraber çalışmak istiyoruz.

GÜVENCE VERİYORUZ

Türk halkına desteğimizi sunuyoruz. Türkiye’yi terörle mücadelede PKK, DAEŞ gibi terör örgütlerine karşı destekliyoruz. Terör gruplarına güvenli alan bırakmama konusunda güvence veriyoruz. Tüm bu yaşananlar insanlık vicdanını yaralıyor, Suriye’deki şiddet. Barışçıl bir sonuç için gerçekleşen çabaları takdir ediyoruz. Türkiye’nin istediği silah siparişleri için çalışacağız. Türkiye ile ilişkimizi hiç kimse yenemeyecektir."


ERDOĞAN: 'DÖNÜM NOKTASI OLACAK'

Trump'ın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan söz aldı. Terör örgütü PKK/PYD ve FETÖ konusunda değerlendirmeler yapan Erdoğan şunları kaydetti: "Bir kez daha Sayın Trump’ı seçimlerde elde ettiği başarıdan dolayı kutluyorum. Köklü geçmişe dayanan Türkiye-ABD ilişkilerinin mevcut durumunu ele aldık. Aramızdaki ilişkileri güçlü tutmamız, küresel barış için de önemlidir. Bölgemizin içinden geçtiği çalkantılı dönemde, iki ülkenin göstereceği ilişki her zamankinden daha önem kazanmıştır. Esasen ABD ile BM, NATO ve G20 gibi kilit kuruluşlarda yakın bir ilişki içerisindeyiz. Önümüzdeki süreçte bu alanlar başta olmak üzere diyaloğu arttırma kararındayız. Bu ziyaretimiz tarihi bir dönüm noktası teşkil edeceğine inanıyorum. Bu görüşmelerin büyük kazanımlar elde edeceğine inanıyorum. Ekonomi, enerji ve savunmada işbirliğini artacak.

YPG/PYD MUHATAP ALINMAMALI

DEAŞ başta olmak üzere bölgemizdeki tüm terör örgütlerine karşı koymalıyız. Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur. Özellikle YPG/PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde verilen mutabakata kesinlikle uygun değildir. Aynı şekilde terör örgütlerinin faaliyetlerini bahane ederek bölgenin etnik yapısını değiştirmeye çalışanlara da müsaade etmemeliyiz. Bizi tehdit eden örgütlere karşı ayrım yapmadan mücadele etmeye kararlıyız. Suriye ve Irak’ta atabileceğimiz ortak adımları değerlendirdik. Trump’ın seçim zaferi yeni beklentilere, umutların filizlenmesine yol açmıştır. Bugün temelleri atılan yeni dönemin hayırlara vesile olmasını diliyorum.

FETÖ KONUSUNDA BEKLENTİLERİMİZ VAR


Sayın Başkan’a 15 Temmuz darbe girişiminin faili FETO terör örgütü konusundaki beklentilerimizi de açıkça ifade edeceğim. Suriye ve Irak’ta atabileceğimiz ortak adımları değerlendirdik. Trump’ın seçim zaferi yeni beklentilere, umutların filizlenmesine yol açmıştır. Bugün temelleri atılan yeni dönemin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sayın Başkan’a nazik daveti ve konukseverliği için teşekkür ediyorum. Kendisini de ailesi ile birlikte Türkiye’ye davet ediyorum."

KİMLER KATILDI?


Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’un baş başa görüşmesisi 20 dakika sürdü. Heyetler arası görüşme ise 2 saat sürdü. Yemekli görüşmeye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.

ABD ile yeni dönemin temeli atıldı

A TAKIMIYLA AĞIRLADI


ABD Başkanı Trump’ın a takımı yemeğe tam kadro katıldı. Başkan Yardımcısı Pence, Savunma Bakanı Mattis, Dışişleri Bakanı Tillerson, Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass ile diğer bürokratlar yemekte hazır bulundu.

PKK’LILAR OLAY ÇIKARDI

Trump ile görüşme devam ederken Beyaz Saray önünde toplanan Türk vatandaşları Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine sloganlar attı. Bir grup terör örgütü yandaşı da PKK ve YPG paçavraları ile karşı gösteri düzenledi. Grupların atışmasına polis müdahale etti. Polisin Türk vatandaşlarına ve medya mensuplarına karşı sergilediği sert tavır dikkat çekti.

Son mesaj Twitter’dan

ABD Başkanı Trump, görüşmeler bittikten sonra twitter hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a jest yaptı. Erdoğan’la yaptıkları görüşmeye ilişkin 3 dakikalık bir video paylaşan Trump, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı karşılamak büyük bir onurdu.” ifadeleriyle tweet attı.

ABD ile yeni dönemin temeli atıldı - Resim : 2


Erdoğan da Trump’a yine twitter'dan cevap verdi. Erdoğan mesajında “Sayın Başkan misafirperverliğiniz için teşekkürler. Bugünkü toplantının uzun süren ittifak ve stratejik ortaklığımızı güçlendireceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

ABD ile yeni dönemin temeli atıldı - Resim : 3


Erdoğan harika biri

Geçtiğimiz ay bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ABD Başkanı Donald Trump’ın telefonda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hakkında da görüş alışverişinde bulunduğu ortaya çıktı. ABD Başkanı Trump, Merkel ile yaptığı görüşmede Erdoğan için “Harika bir adam” ifadesini kullandı. Trump’ın sözlerini bitirmesini bekleyen Merkel, daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisi ve diğer Avrupalı liderler için kullandığı ‘ağır ifadeleri’ ve Nazi benzetmelerini hatırlattı. Beyaz Saray konuyla ilgili yorum yapmayı reddederken, Alman hükümeti de görüşmenin doğasının gizli olduğunu belirterek konuyla ilgili yorum yapmadı.

Bütün konular görüşüldü

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın görüşmelere ilişkin kısa bir açıklama yaptı.İkili ve heyetler arası görüşmelerde Türkiye-ABD ilişkilerinin stratejik öneminin vurgulandığını ifade eden Kalın, “Ekonomi, ticaret ve savunma alanlarında atılacak adımlar değerlendirilmiştir. PKK ve DAEŞ başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadele masaya yatırılırken, FETÖ terör örgütüne yönelik atılabilecek adımlar görüşülmüştür. Temaslar sırasında Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmeler kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır.” diye konuştu.

Kapıda karşıladı

Heyetler arası görüşmenin de gerçekleştirildiği yemeğin ardından ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı makam aracına kadar uğurladı.

ABD ile yeni dönemin temeli atıldı - Resim : 4

Coşkulu karşılama

ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmek için Washington’a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Andrews Hava Üssü’ne gelişinde ABD Protokol Genel Müdür Vekili Rosemerie Pauli ile Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç tarafından karşılandı.

Erdoğan, ziyareti süresince konaklayacağı Blair House’a gelişinde kentteki Türkler ve diğer vatandaşlar tarafından coşkuyla karşılandı. Erdoğan, Blair House’a gelişinde kendisini caddede bekleyen kentteki Türkler ve diğer vatandaşlar tarafından karşılandı. “Türkiye’yi seviyoruz”, “PKK-YPG/PYD-DEAŞ terörünü durdurun”, “2,7 milyon Suriyeli’ye ev sahipliği yaptığınız için teşekkür ederiz”, “İslamofobiye karşı bir araya geldik” yazılı pankartlar ve Erdoğan posterleri taşıyan grup, Türk bayraklarıyla Erdoğan’a sevgi gösterilerinde bulundu.

ABD ile yeni dönemin temeli atıldı - Resim : 5

YALNIZ BIRAKMADILAR

Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Erdoğan’a destek için gelen vatandaşların sergilediği birlik ve dayanışmanın özellikle bu dönemde büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Kılıç, “Bugün burada olmanız, Sayın Cumhurbaşkanımız gelirken elinizde bayraklarla Türkiye’ye olan sevdanız ve Türkiye’nin seçilmiş hükümetine olan desteğiniz özellikle 15 Temmuz’da yaşadığımız o hain terörist darbe sonrasında çok önemliydi” dedi. Bir çok eyaletten destek için gelenler olduğunu ifade eden Kılıç, Türkiye’nin ABD'de yalnız kalmadığını gösterdiklerini söyledi.

ÜST DÜZEY KONUKLAR İÇİN

Blair House’da, 1942'den bu yana başta devlet başkanları olmak üzere en üst düzeydeki konuklar ağırlanıyor. Konukların burada ağırlanması onlara verilen önemin bir simgesi olarak değerlendiriliyor. Erdoğan, ziyareti çerçevesinde toplum ve düşünce kuruluşları ile iş dünyası temsilcilerini de ayrı ayrı kabul etmesi planlanıyor.