ABD Rakka'da sivilleri böyle vurdu!

ABD, 6 Haziran 2016’da PKK’yı da yanına alarak Rakka’ya operasyon yaptı; ilk 15 günde 93, ilk bir ay içinde de 300’ü aşkın sivili katletti. Yalnızca 26 Temmuz gecesi çoğu kadın ve çocuk 86 sivil ABD bombaları ile öldürüldü.

ABD Rakka'da sivilleri böyle vurdu!
Yeni Şafak'tan Yılmaz Bilgen'in haberine göre ABD, 6 Haziran 2016 tarihinde PKK’yı da yanına alarak Rakka operasyonunu başlattı. İlk 15 gün 93 sivil, kara ve hava bombardımanlarında katledildi.

Suriye İnsan Hakları Ağı raporuna göre bu sayı harekâtın ilk bir ayında 300’ü aştı. ABD Rakka’da DEAŞ bahanesiyle sadece 26 Temmuz gecesi çoğu kadın ve çocuk 86 kişiyi katletti.

Oysa Türk Silahlı Kuvvetleri öncülüğünde 20 Ocak’ta başlatılan Afrin Harekâtı’nda ise 400’den fazla terör hedefi vurulmasına rağmen geride kalan 15 günlük sürede sivil kayıp sayısı sıfır oldu. Rakka Yerel Meclis Başkanı Sadi Şiveyşi, Rakka ve Afrin arasındaki tabloyu ‘niyet farkı’ ifadesiyle özetledi.

Siveyşi, Yeni Şafak’a açıklamasında, “Meclis olarak Zeytin Dalı Harekâtı’nın Rakka’ya kadar uzatılmasını istiyoruz. Türkiye’den bunu resmen talep ediyoruz” dedi. Rakka’ya yönelik saldırıların başlamasından 10 gün sonra BM bile ‘sarsıcı sivil ölümlere yol açıldığı’ uyarısıyla bildiri yayınladı. ABD’nin sivil katliamlarına dönük bir diğer uyarı da ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden geldi. Kısa adı ‘HRW’ olan İnsan Hakları İzleme Örgütü, kesintisiz bombardımanlar nedeni ile 200 bin sivilin yaşadığı beldeyi terke mecbur bırakıldığı ve yasaklı bombaların Rakka halkına karşı kullanıldığını açıkladı. Rakka Yerel Meclis üyesi Ekrem Dede, ABD’nin operasyonun ikinci günü Hıneyzat köyünde 8 sivili, üçüncü gün ise Hişe’de çocuk, kadın ve yaşlı demeden 38 Rakkalıyı katlettiğini belirtti. Türkiye’nin Afrin’de sivillere yemek, akaryakıt ve huzur götürdüğünü kaydeden Dede, “Oysa ABD’nin Rakka müdahalesi bize enkaza dönen beldeler, sürgün, binlerce dul, yetim ve öksüz bıraktı” ifadelerini kullandı.

ABD Rakka'da sivilleri böyle vurdu!

Cephanelik

Afrin’de güvenlik güçleri, ele geçirdiği bölgelerde bir yandan da silah temizliği yapıyor. Burseya Dağı çevresindeki Halil köyünde tespit edilen patlayıcı ve uzun namlulu silahlar, örgüte gönderilen yardımların boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi. Ele geçirilen silahlar arasında roketler, Doçka, Bixi, uzun namlulu, ağır makineli tüfekler bulunuyor. Antitank mayınlarının da bulunduğu köyde ÖSO askerleri, tüm bölgenin PKK’dan temizleneceği vurgusu yaptı.