ABD Suriye’de DEAŞ’lıları eğitiyor

Rusya Savunma Bakanlığı, ABD’nin Haseke’deki mülteci kampında “Yeni Suriye Ordusu” adlı bir oluşum kurduğunu iddia etti. Şam rejimine karşı kullanılacak militanlar arasında eski DEAŞ’lı ve El Nusra’lı teröristlerin ağırlıkta olduğu öne sürüldü.

ABD Suriye’de DEAŞ’lıları eğitiyor
Sabah'ın haberine göre Rusya Savunma Bakanlığı, daha önce DEAŞ militanlarının kaçışına göz yumduğu ortaya çıkan Suriye'deki ABD askerlerinin şimdi de Haseke'de eski DEAŞ ve El Nusra militanlarını eğittiğini öne sürdü. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre ABD'nin askeri eğitim faaliyetleri, Suriye'nin kuzeyinde bulunan Haseke'deki mülteci kampında devam ediyor. Rusya Savunma Bakanlığı, söz konusu eğitimin 6 aydır devam ettiğini belirtti. Bakanlık tarafından ortaya atılan en çarpıcı iddia ise "Yeni Suriye Ordusu" adı altında eğitilen bu kişiler arasında, DEAŞ ve El Nusra terör örgütlerinin eski militanlarının bulunduğu oldu. Rejim güçlerine karşı savaştırılmak üzere eğitildikleri belirtilen 750 kişilik grubun en az 400'ünün DEAŞ militanı olduğu kaydedildi.

'GÜNEYE GİDECEKLER'

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "ABD'nin DEAŞ'ı yok etme konusunda kararlı olduğuna dair açıklamalarına rağmen, ABD liderliğindeki koalisyon, Suriye'de kalan militanlarla işbirliğine devam ediyor. ABD'li özel operasyon güçlerinden eğitmenlerin yönetiminde, sığınmacı kampı yakınlarında farklı terör örgütü militanları eğitiliyor ve 'Yeni Suriye Ordusu' isimli yeni bir silahlı oluşum kuruluyor. Evlerine dönen sığınmacıların açıklamalarına göre ABD'li eğitmenlerin hazırlıkların bitmesinin ardından kurulan silahlı grup, hükümet güçleri ile savaşması için Suriye'nin güneyine gönderilecek."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bu hafta gerçekleştirdiği geleneksel yıl sonu basın toplantısında "ABD, Suriye'den Irak'a kaçan teröristleri vurmuyor. Bu çok tehlikeli bir durum" demişti. Batı basınına yansıyan haberlerde ABD'nin, başta Rakka olmak üzere birçok yerleşim bölgesinden kaçan DEAŞ militanlarına müdahale etmediği ortaya çıkmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı'nın yaptığı son açıklama "ABD'nin Haseke'de eğittiği militanlar, kaçışlarına göz yumduğu DEAŞ'lılar mı?" sorusunu akıllara getirdi.