ABD'den flaş Türkiye açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, perşembe günkü basın brifinginde Türkiye ile vize krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD'den flaş Türkiye açıklaması
Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel'in haberine göre ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun krizim üçüncü gününde yaptığı telefon görüşmesinde FETÖ davasından İzmir'de Aralık 2016'dan beri tutuklu bulunan Pastör Brunson konusunun bir kez daha gündeme geldiğini söyledi.

Nauert "Pastör Brunson'ın eve döndüğünü görmek istiyoruz" dedi

Türkiye'deki Amerikalı diplomatların Brunson'ı en son eylül ortasında ziyaret ettiğini de ekledi.

"GERİLİMİN DÜŞMESİNDEN YANAYIZ"

Nauert'e Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'yi vize kararından dolayı eleştiren sert açıklamalarını sürdürdüğü hatırlatıldı. Nauert Erdoğan'ın son açıklamalarından haberdar olmadığını belirtirken tansiyon düşürme çağrısı yaptı ve şunları söyledi:

"Kesinlikle gerilimin düşmesinden yanayız. İlişkilerin üzerinde büyük gerilim var. Sakinleşmeyi umut ediyoruz. Diyalog içinde olalım istiyoruz. Ancak aynı zamanda Türkiye'nin devam eden soruşturmalarda ABD ile işbirliği yapmak isteyip istemediğine ilişkin kaygılarımız var. Soruşturmalara dahil edilen 3 personelimiz de Türk güvenlik personeliyle çalışan kişiler. Umarım bir NATO üyesi olan Türkiye güvenlik alanında aramıza mesafe koymaya çalışmıyordur"

Adalet Bakanı Gül'ün Metin Topuz'un 13 Ekim'de avukatlarıyla görüştürüleceğine yönelik açıklamasını görmediğini söyleyen Nauert, ABD'nin tek beklentisinin avukat görüşmesi olmadığına işaret etti.

Nauert şöyle dedi:

"Türk hükümetinden 2'si tutuklu biri ifadeye çağrılmış olan personelimizin iddia ettikleri gibi terörizm faaliyetlerine karıştıklarına dair delil sunmalarını bekliyoruz. Türk hükümetinden beklentimiz budur."

ABD'li yetkililer Türk tarafının sorunun çözümü için komisyon kurmayı teklif ettiğine dair haberleri ise doğrulamadı.