ABD'den savaş sinyali!

Washington'ın Kuzey Kore sorununu Pentagon'a devretmeye hazır olduğunu belirten BM Temsilcisi Haley, Başkan Trump'ın boş bir tehdit savurmadığını söyledi.

ABD'den savaş sinyali!
Milliyet'te yer alan habere göre ABD yönetimi, füze denemelerine devam eden Kuzey Kore'ye bugüne kadarki en sert tepkilerden birini verdi. CNN televizyonuna bağlanan ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Pyongyang yönetiminin diplomatik çözüme kulak asmadığı takdirde Kuzey Kore'nin yok olacağını söyledi.

Programda Haley'e Başkan Donald Trump'ın 'Kuzey Kore'nin ABD'nin gazap ve öfkesiyle karşı karşıya kalacağı' tehdidine rağmen Pyongyang'ın Goam adasını vurmakla tehdit ettiği, hidrojen bombası denediği ve fırlattığı iki füzenin Japonya'nın  üzerinden geçtiği hatırlatıldı; "Trump boş tehditte mi bulundu?" sorusu yöneltildi. BM temsilcisinin verdiği yanıt şöyle oldu:

"Boş bir tehdit değildi. Kuzey Kore sorumsuzca davranırken biz sorumlu davrandık ve bütün diplomatik yolları denedik. Güvenlik Konseyi'nde yapabileceğimiz hemen hemen her şeyi tüketmiş durumdayız.

Kuzey Kore sorununu memnuniyetle General Mattis'e bırakabilirim çünkü onun birçok askeri seçeneği var. Biz sorumluluk sahibi olarak bütün diplomatik yolları denemek istedik, eğer bu işe yaramazsa General Mattis icabına bakacak."


Askeri seçeneklerin masada olduğunu vurgulayan Haley, "Kuzey Kore, pervasızca nükleer programına devam ederse ABD kendisini ve müttefiklerini savunmak zorunda kalacak ve Kuzey Kore yok olacak. Hepimiz bunun farkındayız ancak hiçbirimiz savaş istemiyoruz" dedi.

'Roket Adam'ı konuştuk'

Güney Kore lideri Moon Jae-in ile telefonda konuşan Başkan Trump, Kuzey Kore üstündeki baskıyı artırma kararı aldıklarını duyurdu. Trump ayrıca attığı Twitter mesajında 'Roket Adam' adını taktığı Kim Jong-un hakkında konuştuklarını söyledi.

Çin ve Rusya'dan Kuzey Kore sınırında tatbikat

Reuters haber ajansı, Pyongyang yönetiminin en önemli müttefiki Çin ve Rusya'nın Kuzey Kore yakınlarında deniz tatbikatına başladığını bildiriyor. Kuzey Kore-Rusya sınırındaki Peter the Great Körfezi'nde gerçekleşen tatbikat, iki ülkenin bu yıl denizlerdeki ikinci gövde gösterisi. İlk tatbikat Temmuz ayında Baltık Denizi'nde yapılmıştı.

Kuveyt büyükelçiyi kovuyor

Ortadoğu'nun küçük ülkesi Kuveyt ise, Kuzey Kore büyükelçisinden ülkeyi terk etmesini istedi. Dışişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine büyükelçi önümüzdeki hafta Kuveyt'ten ayrılacak.

3 bin 700 kilometre gitti

Kuzey Kore, geçen hafta bugüne kadarki en uzun menzilli füzesini fırlatıp dünyayı alt üst etmişti. 3 bin 700 kilometre mesafeye ulaşıp Pasifik Okyanusu'na düşen Hwasong-12 füzesi, Japonya'nın üstünden geçmiş ve ülkede yaşayanlar çalan sirenlerle sığınaklara koşmuştu.