ABD'den Suriye'ye 'ikinci saldırı' açıklaması!

Suriye rejiminin İdlib kentinde kimyasal silah kullandığı iddiası sonrası harekete geçen ABD yönetimi, Suriye'ye ikinci bir saldırı gerçekleştirilebileceklerini duyurdu.

ABD'den Suriye'ye 'ikinci saldırı' açıklaması!
Habertürk'te yer alan habere göre Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Suriye'ye yeni saldırı seçeneğine açığız. Kimyasal saldırı tekrarlanırsa yeniden operasyon yapabiliriz" denildi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın füze saldırısı kararını alma noktasında bilinçli ve doğru bir tercih yaptığına işaret eden Spicer, yeni kimyasal saldırılar olması halinde ABD yönetiminin bunlara cevap vermeye açık olduğuna işaret etti.

Spicer, Suriye'deki kimyasal silah saldırısını kastederek, "Eğer bebeklere kimyasal silahla saldırır, masum insanlara karşı varil bombası kullanırsanız, bu Başkan'dan (Trump) bir cevap göreceksiniz." ifadesini kullandı. Spicer'ın, ilk kez "varil bombası" ifadesini kimyasal silahla birlikte kullanması dikkati çekti.

"BEBEKLERE KİMYASAL SİLAHLA SALDIRIRSANIZ CEVABINI GÖRECEKSİNİZ"

Bununla birlikte ABD'nin Ortadoğu'daki önceliğinin, halen DEAŞ olduğuna dikkati çeken Spicer, yine de bebeklerin Esed rejimi tarafından kimyasal silahlarla öldürülmesine sessiz kalmayacaklarını dile getirdi. Spicer, "ABD'nin Ortadoğu'daki 1 numaralı önceliği DEAŞ'tır. Ancak Esed yönetimi altında istikrarlı ve güvenli bir Suriye hayal edemiyoruz." dedi.

"Bu kimyasal saldırıları durdurmak için uluslararası liderleri de beraber çalışmaya teşvik ediyoruz." diyen Beyaz Saray Sözcüsü, öncelikle şiddetin durdurulması gerektiğini belirtti. DEAŞ tehdidi ortadan kalkmadan Esed rejiminin geleceğiyle ilgili yapısal bir adım atmanın zor olduğunu savunan Spicer, "Orada (Suriye'de) DEAŞ çoğalıyor ve kimyasal silahların kullanımı artıyor. Bunları halletmemiz gerek. Ancak bundan sonra rejim değişikliği için siyasi, ekonomik ve diplomatik baskı kurabiliriz." değerlendirmesini yaptı.

Esed'in eylemlerinin savaş suçu sayılmasıyla ilgili bir soru üzerine Spicer, Esed'in eylemlerinin savaş suçu olup olmadığına ancak ilgili mahkemenin karar verebileceğini söyledi.

"OPERASYONEL UÇAKLARININ YÜZDE 20'SİNİ İMHA ETTİK"

ABD Savunma Bakanı James Mattis ise "(Şayrat Hava Üssü'ne yapılan füze saldırısı) Başkan (Donald Trump), gelecekte kimyasal saldırıları caydırmak ve Esed, uluslararası hukuka aykırı kimyasal silahlarla masum insanları öldürürken ABD'nin sessiz kalmayacağını göstermek için bu adımı atma talimatı verdi." ifadelerini kullandı.

ABD'nin 6 Nisan'da Beşşar Esed rejimine ait Şayrat Hava Üssü'nü Tomahawk füzeleriyle vurmasının, rejimin İdlib'in Han Şeyhun'da kimyasal silah kullanmasına karşı ölçülü bir adım olduğuna dikkati çeken Mattis, şunları kaydetti:

Yapılan saldırı sonrası bilançoyu açıklayan Mattis, "Şayrat saldırısında Esed rejiminin hava kuvvetlerinin operasyonel uçaklarının yüzde 20’sini imha ettik. Suriye hükümetinin bir daha kimyasal silah kullanması akılsızca olur" yorumunda bulundu.

Mattis, "Savunma Bakanlığının değerlendirmesine göre, saldırı sonucunda yakıt, cephane, hava savunma alanları ve Suriye'nin operasyonel uçaklarının yüzde 20'si imha edildi veya hasar aldı. Suriye hükümeti, Şayrat Hava Üssü'nü ikmal ve silahlandırma kabiliyetini kaybetti, bu noktada pistlerin kullanılıyor olabilmesi, askeri olarak büyük bir önem arz etmiyor." dedi.

Açıklamasının devamında Mattis, "Suriye hükümetinin bir daha kimyasal silah kullanması akılsızca olur." uyarısında bulundu.