AB’de vize paniği!..

Türkiye AB’ye rest çekince Almanya Başbakanı Merkel, Juncker ve Schulz apar topar mini zirve yaptı. 5 kriterin yerine getirilmemesi halinde vize serbestisi tutumunun değişmemesi kararı alındı.

AB’de vize paniği!..
Sabah'ta yer alan habere göre AB'nin Türk vatandaşlarına haziran sonuna kadar vize serbestisi tanıması, Terörle Mücadele Yasası nedeniyle tıkandı. AB Bakanı Volkan Bozkır, Türkiye'nin varılan anlaşma doğrultusunda 72 beklentiyi karşıladığını belirterek, "Gerekirse vizelerin kalkmaması pahasına Terörle Mücadele Yasası değişmeyecek" açıklaması yaptı. Ankara'nın bu sert açıklaması sonrası Avrupa Birliği yeni bir strateji belirlemek için dün Almanya'nın başkenti Berlin'de mini zirve yaptı. Mini zirveye Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz katıldı.

Alman Bild gazetesi Berlin'deki mini zirveyi "Büyük Türkiye Pokeri" başlığıyla okuyucularına duyurdu. Haberde AB liderlerinin Türkiye ile varılan mülteci anlaşmasında yeni bir strateji üzerinde uzlaştıkları iddia edildi. Türklere "vizesiz Avrupa" için Ankara'nın 5 kriteri yerine getirmesi konusunda ısrar edilecek. Söz konusu kriterler yerine getirilmezse, vize serbestisi verilmeyecek. Alman hükümetine yakın kaynaklar, AB'nin vize serbestisi konusunda Türkiye'ye karşı pozisyonunu koruyacağını iddia etti.

Vize serbestisi için 72 kriterin yerine getirilmesi gerekiyor. AB, Ankara'nın 5 kriterde standartları sağlamadığını iddia etti. Öte yandan bir AP heyeti, anlaşmanın uygulanmasını denetlemek üzere önümüzdeki hafta Yunanistan'ın başkenti Atina ve Midilli Adası'na gidecek.

"TIKANIKLIĞI ÇÖZMEK AB'YE DÜŞÜYOR"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Brüksel temasları kapsamında AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ile görüştü. Bozkır görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada vize serbestisinde umutlu olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Avrupa Parlamentosu'nda konu kilitlenmiş vaziyette, bunun çözümü de AB Komisyonu'na düşüyor. Sürecin durdurulması bizim için kabul edilebilir değil. Biz hiçbir gerginliğe sebebiyet vermek arzusunda olmaksızın bu süreci devam ettirme arzusu içindeyiz. Bu anlaşmada vize tek unsur değil. 6-7 unsurun birlikte değerlendirildiği bir konudur ve yapacağımız değerlendirmelerde bu anlaşmanın tamamına bakacağız ve ona göre Türkiye'nin stratejisini saptayacağız."

'KOŞUYORUZ KOŞUYORUZ BİR YERE VARAMIYORUZ'

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Türkiye'nin AB üyelik sürecine ilişkin Twitter üzerinden açıklamalarda bulundu. Akdoğan açıklamasında, "AB süreci koşu bandında koşmak gibi, koşuyoruz koşuyoruz bir yere varamıyoruz. Güçlendik ama üyeliğe ulaşamadık. Başka ülkelere tam üyelikte aramadıkları şartları Türkiye için vize muafiyetinde arıyorlar" dedi.