AB’den Türkiye’ye Schengen golü!

Avrupa Birliği (AB) vize harcına 20 euro zam yapıyor. Yılda 1 milyon Türk vatandaşının Schengen için ödediği 86 milyon euro’luk faturanın boyutu 106 milyon euro’ya çıkacak.

AB’den Türkiye’ye Schengen golü!
Milliyet Gazetesi'nden Duygu Erdoğan'ın haberine göre Türkiye, bir yandan Avrupa Birliği (AB) ile vize serbestisi görüşmelerini sürdürürken, sürpriz Schengen zammıyla karşı karşıya kaldı. Yurt dışı seyahat konusunda döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle zorluklar yaşayan Türk vatandaşları, şimdi de Schengen vizesindeki fiyat artışını üstlenmek zorunda kalacak.

Avrupa Parlamentosu (AP) Sivil Özgürlükler Komitesi, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin uyguladığı vize ücretlerinin 60 euro’dan 80 euro’ya çıkarılmasını içeren yasa tasarısını onayladı.

AB’nin 100’ün üzerinde ülke vatandaşlarına uyguladığı  vize ücretleri, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nun oylaması ve AB Konseyi’nin onayının ardından zamlı tarifeyle yürürlüğe girecek.

Dünyada her yıl 15 milyona yakın Schengen Vizesi veriliyor. Bu vizeyi alan ülkelerin başında 4 milyon ile Rusya geliyor. 2.5 milyon başvuruya sahip Çin ikinci, 1 milyon başvuru ile Türkiye üçüncü sırada bulunuyor.

86 EURO'YA ALINIYOR

Mevcut durumda AB üyesi ülkelerin Schengen vizesine başvuran bir vatandaşın ödemesi gereken asgari tutar 60 euro. Ancak bu fiyat konsoloslukların talep ettiği ‘çıplak vize’ fiyatı. Her konsolosluk mutlaka bir aracı kurum ile çalışıyor. Bu aracı kurumlar ise vize bedeli için ek hizmetleri nedeniyle ortalama 26 euro daha istiyor. Bu nedenle fiyat 86 euro’ya çıkıyor. Zam tasarısının kabul edilmesiyle birlikte toplam ücretin 106 euro’ya çıkması bekleniyor.

İNGİLTERE 130 DOLAR

İngiltere, en kısa süreli 6 aylık vize için 130 dolar ücret alıyor. 10 yıl ve üzeri vize ücreti ise 1.114 dolar. 'Öncelikli randevu servisi’ ücreti 63 pound, ‘süper öncelikli vize servisi’ ücreti de 750 pound olarak uygulanıyor. Başvurunun önce değerlendirilmesi, 3 güne kadar hızla vize çıkarılması, başvuru formu doldurulması gibi özellikler var. Amerikan vizesi için istenen ücret ise 160 dolar.

SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜNE ENGEL

Vize ücretinin artırılmasını ‘seyahat özgürlüğüne kısıtlama’ olarak tanımlayan Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, tur şirketleri için de bu durumun yeni bir maliyet oluşturduğuna dikkat çekti. Onaran, “Hiç yoktan yüzde 30’u geçen bir artış, seyahat etmek isteyenler için ek bir yük. Bizler en başta zaten vizeye karşı iken, bir de vize ücretine yapılan zam ile yeni bir sorun yaşıyoruz. Elbette bunu tur fiyatlarına yansıtmadan sübvanse edecek sistemler geliştirdik. Çünkü turizm, seyahat etmek insanları, kültürleri bir araya getiren, dünya barışına katkı sağlayan önemli bir araç” diye konuştu.

SAĞLIK SİGORTASI ZORUNLU DEĞİL

Söz konusu ücret, AB vatandaşlarının aile üyeleri, öğrenciler, araştırmacılar ve 12 yaşın altındaki çocuklardan alınmayacak.

Sanatçılar, profesyonel sporcular ve sık seyahat edenler için çoklu giriş vizeleri imkanı sağlanacak.

Seyahatten 9 ay öncesine kadar vize başvurusu yapılabilecek.

Vize başvurusu sırasında seyahat dönemine ilişkin sağlık sigortası talep edilmeyecek.

Schengen bölgesi, 26 Avrupa ülkesinden oluşuyor. 60’tan fazla ülke vatandaşı Schengen bölgesi ülkelerine vizesiz seyahat edebilirken 100’ün üzerinde ülke vatandaşlarından ise vize talep ediliyor.