Çavuşoğlu'ndan AB’ye vize resti!

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, vize serbestisi sözünün AB tarafından tutulmaması halinde, Türkiye’nin Geri Kabul Anlaşması’nı yıl sonundan önce iptal edeceğini açıkladı. Çavuşoğlu, “Brüksel’in bizi oyalamaması gerek. Terörle Mücadele Kanunu'muzda değişiklik istiyor. Bu konuda taviz veremeyiz” dedi.

AB’ye vize resti!
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk vatandaşlarına vize muafiyetinin yıl sonuna kadar sağlanmaması halinde, AB ile yapılan mülteci anlaşmasını iptal edeceklerini açıkladı. İsviçre'nin Neue Zürcher Zeitung gazetesine konuşan Çavuşoğlu, DEAŞ'la mücadelenin yeni sığınmacı dalgalarına sebep olabileceği, Türkiye'nin Geri Kabul Anlaşması'nın bir parçası olan vize serbestisi için daha ne kadar sabredeceğinin sorulması üzerine, Türkiye'nin sabrının tükenmek üzere olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, “Mülteciler Avrupa'ya gelirse en çok Sayın Merkel zorlanacak” dedi.

BRÜKSEL BİZİ OYALAMASIN

Çavuşoğlu, AB'den yanıt gelmezse yıl sonuna kalmadan anlaşmaların askıya alınacağını şu sözlerle anlattı: “Bu günlerde bir yanıt bekliyoruz. Bu yanıt gelmezse, anlaşmayı iptal edeceğiz. Brüksel'in bizi oyalamaması gerek. AB anlaşmanın devamını istiyor, kendi lehine olacak bir biçimde. Brüksel, terörle mücadele kanunumuzda değişiklik istiyor. Bu halkımız tarafından terörle mücadelede bir zafiyet olarak algılanır. Kaldı ki bazı ülkelere, örneğin Latin Amerika ülkelerine bu tarz kriterler getirilmedi. Biz AB ile anlaşmalarımıza bağlıyız. Bu olmadığı takdirde AB ile anlaşmaları askıya alacağız.”

NEDENSE HEP BİZ TAVİZ VERMEK ZORUNDAYIZ

Uzlaşma için Türkiye'nin adım atmasının söz konusu olup olmayacağı sorusuna Çavuşoğlu, “Nedense hep biz taviz vermek zorundayız ve birçok noktada taviz verdik. Terör konusunda başka hiçbir olasılık görmüyorum. Bu konuda AB'ye taviz veremeyiz. Avrupalılar bu darbe girişimini yaşamadılar. Onlara havadan ateş edilmedi. Onların tanklara karşı direnmesi gerekmedi. Onlar 241 vatandaşlarının hayatını kaybetmedi. Onlar tüm bu terör örgütlerine, DEAŞ'a, PKK'ya ve FETÖ'ye karşı mücadele etmiyor” yanıtını verdi.

BİZE DERS VERECEĞİNE IRKÇILARI DURDUR

“Aydınların, bilim insanlarının ve gazetecilerin terörle mücadele yasalarından etkilendiği” iddialarının sorulması üzerine Çavuşoğlu, “Avrupa bize ders vermek yerine ırkçı akımlara, yabancı, Yahudi ve İslam düşmanlığına karşı tedbir almalıdır. Bunların hepsi insanlık suçu. Ancak, bazı AB devletlerinde yaşayan Türklerin haklarından bahsettiğimizde, 'Ülkemizin içişlerine karışmayın' deniyor. Örneğin, Yunanistan'ın Batı Trakya bölgesinde Türkler 'Türk' kelimesi geçen dernek isimlerini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen kullanamıyor. Ona kimse bir şey demiyor. Çünkü Yunanistan AB üyesi. Başka ülkeler ise bizim meselelerimize karışıyorlar” dedi.

ÇOĞUNLUK NE İSTERSE O

Türkiye'deki idam tartışmalarının AB ile üyelik müzakerelerinin sonu olacağına ilişkin bir soruya verdiği cevapta Çavuşoğlu, "Çoğunluk ne istiyorsa onu yapacağız. Demokrasi böyle işliyor” diye konuştu.

ABD bize FETO'yu iade etmeli

ABD ile ilişkilerde anlaşmazlık yaşanan iki konu olduğunu belirten Çavuşoğlu, “YPG'ye silah veriyorlar ve biz bu silahları PKK'nın elinde yakalıyoruz. İkincisi: Fetullah Gülen. Kendisini kainatın imamı olarak gören ve darbe teşebbüsünü organize eden bu akıl hastasını iade etmedikleri sürece ilişkilerimiz etkileniyor.” dedi. Çavuşoğlu, “Eğer ABD, hukuka inanıyorsa, hukukun üstünlüğünden bahsediyorsa, bizi müttefik olarak görüyorsa, aramızdaki anlaşmaya da saygı duyuyorsa, FETO'yu da bize iade etmeleri gerekiyor.” şeklinde konuştu. Bakan Çavuşoğlu, FETÖ okullarında okuyanların o ülkelerin başta silahlı kuvvetleri olmak üzere, dışişleri bakanlıkları, polis, yargı ve diğer kurumlarda sızma faaliyetleri içinde olduklarına dikkat çekti.