Açelya Akkoyun'dan sigara içen annelere veryansın!

Yeşilay Zümrüdüanka ödül töreninde ödül alan oyuncu Açelya Akkoyun ile annelik, aile ve bağımlılıklar üzerine bir sohbet...

Açelya Akkoyun'dan sigara içen annelere veryansın!
Akşam'dan Aysun Yıldız'ın röportajı..

Güzel bir aileniz tatlı da bir kızınız var. Sorumluluk konusunda duyarlı bir anne olarak anneliği nasıl konumlandırıyorsunuz?

Annelik benim için çok özel, dünya için çok sıradan bir durum. Allah’ın insana verdiği en büyük hediyelerden biri olduğunu düşünüyorum. Her zaman "en iyi şekilde nasıl yaparım" diye düşünürüm ve her zaman en iyisini yapmaya çalışırım.

Peki, işinizin gerektirdiği yoğunluk ailenizi, kızınızı etkiliyor mu? Nasıl vakit geçiriyorsunuz?
Önemli olan çocuğunuzla ne kadar kaliteli zaman geçirdiğinizdir. Ben, Alya 3 yaşına gelene kadar hiç çalışmadım. Setlere döndüğümde de onunla kaliteli zaman geçirdim hep. Önemli olan sadece onun yanında olmak değil, önemli olan dolu dolu zaman geçirmektir. Alya, Açelya Akkoyun’la anne arasındaki farkı artık anlıyor. Eve geldiğimde "Anne setten mi geldin" diyor. Örneğin, bilgisayarda fotoğrafıma bakınca “Annecim güzel mi bu fotoğraf” diye sorduğumda, "Bu Açelya Akkoyun" diyor. Dediğim gibi anne ve Açelya Akkoyun arasındaki farkı anlıyor.

Aile çocuğun çekirdekten yetiştiği sevgi, saygı, hoşgörü gibi duygularını kazandığı ilk yer. Bu da güçlü bir aile içi iletişimi gerektirir. Kızınızın istekleri karşısında tavrınız nasıl oluyor? Bir anne olarak duygularınıza yeniliyor musunuz,  yoksa ölçülü müsünüzdür?
Her anne "ölçülüyümdür" der. Ben de kendi kurallarımca öyleyim. Çocuğun her istediği yapılmamalı ki istemenin değeri kalsın hayatta. Makul ölçüde ona neden olmayacağını anlatırım. Her istenileninyapılmasını doğru bulmuyorum açıkçası. “Sana bunu yapıyorum çünkü bu nedenle” yi de öğretmek istiyorum.

Sizler de takip ediyorsunuz. Bilhassa gençlerimizi ve artık çocuklarımızı da tehdit eden önemli bir sorunla mücadele veriyoruz; bağımlılık! Çocukların veya gençlerin gerek arkadaş ortamlarından merakla gerekse aile içi huzursuzluk ve iletişimsizlikten kaynaklanan maddelere yönelmesi söz konusu. Sizin bağımlılık tanımınız nedir?
Ben bu konuda bilirkişi değilim. Bir terapist, psikiyatrist değilim. Ama şunu söyleyebilirim: Öncelikle Allah böyle bir durumla karşılaştırmasın. Karşılaşıldığındaysa bu işin doktorlarına gidilmesinden yanayım. Yani bu iki arkadaş ya da aile sohbetinde çözülebilir bir şey değil. Ben bağımlılığın bir tür gen olduğunu düşünüyorum tabii sosyal çevre önemli ama genetik bir şey de olduğunu düşünüyorum. Bu üçgen birleştiği zaman çok kötü. Bağımlıyı neye çevirdiğiniz önemli.

Bir dönem sıklıkla maddelerin okullara kadar girdiğini duyduk. Bir anne çocuğundaki değişimi anlık fark edebilir mi? Bu kritik süreçte nasıl bir iletişim kurmalı bir anne? Aileler nasıl rol model olmalı?
Aileler önce çocukları yanında kötü alışkanlıkları defetmeli. Sigara içmemeli veya bunu gizlemeli. Çocuk anne babasının içtiğini görürse çocuğuna içme demesi etkili olmaz. Ailelere çok görev düşüyor. Sen kendini zedelerken çocuğunu da zedeliyorsun. Mekruh diyorlar ama ne mekruhu sen içerken yanındakini de zehirliyorsun. Bu kul hakkıdır. Herkes kendine göre yorumluyor ama durum bu. Hamileyken içen anneler de var. Ben o annelere katil anneler diyorum. Ben 2 yıl emzirdim 1 yılda hamileliğim var. Ben bugün sigara içsem ve Allah korusun çocuğumda bir hastalık çıksa Allah'tan diyemem ki. Vicdan azabı çekerim. Ama içmesem bir şey olsa Allah’tandır derim. Bu yüzden içen annelere katil anne diyorum. İş konuşmaya gelince mangalda kül bırakmıyorlar. Ama sen canını verebileceğin birinin canına zarar veriyorsun. İçenin kendi problemi ama başkasına zarar verdiğin noktada insanlık suçu işliyorsun. O yüzden bu kadar net cümleler kuruyorum. Kızıyorlar ama ben böyle düşünüyorum.

BU ÇOK İNCE BİR DURUM

Siz kızınız Alya’yı bu konuda nasıl yönlendiriyorsunuz?

Tü kaka diyerek değil de başka yere ilgisini çekerek yapmalı bunu. Merak uyandırmamalı çünkü ince bir durum bu. Ahkâm da kesemem bu yapılmamalı edilmemeli diye. Alya daha küçük ilerde bunları konuşacağımız zaman da gelecek ama bu çok ince bir durum. Bunu ona hissettirmeden ilgisini bu yöne çekmeden yapılmalı.

Gençlere sağlıklı olmak ve bağımlılık yapan maddelerden uzak durmak adına neler önerirsiniz?
Bir kere ben genç yaşlı çocuk ayırmadan herkese sporu öneriyorum. Ben açıkçası nasıl yemeye içmeye ihtiyacım varsa spora da ihtiyacım var. Ben önermiyorum sporun herkesin hayatında ana damarlardan biri olmasını tavsiye ediyorum.
Konular Röportaj