Adalet Bakanı Bozdağ ABD'ye gidiyor

Türkiye, FETÖ lideri Gülen’in iade talebini bu kez yüz yüze ABD’ye iletecek. Adalet Bakanı Bozdağ, ABD’li mevkidaşı Lynch’e FETÖ’den tutuklanan itirafçıların ifadelerini sunup “Artık iade edin” diyecek.

Adalet Bakanı Bozdağ ABD'ye gidiyor
Sabah'tan Ersan Atar'ın haberine göre FETÖ'nün Pensilvanya'da yaşayan elebaşısı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi ve ABD'de iade amaçlı tutuklanması için daha önce 5 dosya gönderen Türkiye bu kez talebini "yüz yüze" aktaracak. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bu çerçevede, bugün ABD'ye gidecek ve yarın da ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch ile görüşerek Gülen'in öncelikle tutuklanmasını, ardından da iadesini isteyecek.

ÇANTADA 15 TEMMUZ İTİRAFLARI

Türkiye'nin daha önce ABD'ye gönderdiği 5 ayrı dosyada, 10 Eylül'e kadar ortaya çıkan bilgi ve belgelere yer almıştı. Ancak özellikle Ankara Başsavcılığı'ndaki darbe girişimi dosyasına bu tarihten sonra çok sayıda bilgi ve belge girdi. Adalet Bakanı Bozdağ yarın görüşeceği ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch'e bu yeni delilleri sunacak. Bu delillerin önemli kısmını, darbe girişiminin talimatının Fetullah Gülen tarafından verildiğini ortaya koyan itirafçı anlatımları ile darbecilerin kendi aralarında yaptıkları görüşme trafiği ve konuşma içerikleri oluşturuyor. Bakan Bozdağ'ın ABD'ye götüreceği dosyada, Denizli'de önceki hafta açılan 15 Temmuz darbe girişimi davasının iddianamesindeki bilgilerin de bulunduğu öğrenildi.

KAÇABİLİRLER

Adalet Bakanı Bozdağ, ABD'li mevkidaşına Gülen'in öncelikle iade amaçlı tutuklanması gerektiğini anlatacak. Bozdağ bu çerçevede Gülen'in 3'üncü bir ülkeye kaçmaya hazırlandığına ilişkin istihbarat bilgileri de ABD'li Bakan Lynch'e aktarılacak. Bozdağ, Türkiye ile ABD arasında suçluların iadesi ve adli yardımlaşmaya ilişkin özel bir anlaşma bulunduğunu, iki ülkenin bu anlaşmayı şimdiye kadar, özellikle terörle mücadele konusunda sağlıklı işlettiğini, bu karşılıklı işbirliğinin Gülen'in iadesiyle de devamını isteyecek.

KİLİT İFADELER DAHA ÖNCE GÖNDERİLMİŞTİ

Türkiye'nin daha önce ABD'ye gönderdiği dosyalarda şu belgeler yer almıştı:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı rehin alan darbecilerin Akar'a yönelik, "Sizi kanaat önderimiz Fetullah Gülen ile görüştürelim, buluşturalım" sözleri.

Darbe girişimini bir gün önceden bildiğini ve kendisinin paralel yapı üyesi olduğunu söyleyen Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın Başyaveri Levent Türkkan'ın savcılık ifadesi.

Jandarma Albay Fazıl Öztürk'ün ifadesinde 1 Temmuz'da Tandoğan'da bir yerde toplanıldığına, soy ismini bilmediği Osman isimli bir kişinin Fetullah Gülen'in darbe yapılması talimatını ilettiğine yönelik ifadesi.

Danıştay Tetkik Hâkimi Ebubekir Başel'in FETÖ yapılanmasının devlet içinde nasıl etkin hale geldiğini anlattığı ifadeleri.

Üsteğmen Fahri Kafkas'ın, Tümgeneral Mehmet Dişli, Tuğgeneral Mehmet Partigöç ve Yarbay Levent Türkkan gibi isimlerin darbe girişimi gecesindeki faaliyetlerine ilişkin ifadesi.