Adanalı Poseidon

Yumurtalık’taki Aigeai antik kentindeki kazıda, hamam bölümünde antik Yunan deniz tanrısı Poseidon’un tasvir edildiği ‘Yıkananlara selam olsun’ yazılı en az 1600 yıllık muhteşem bir mozaik bulundu.

Adanalı Poseidon
Hürriyet'te yer alan habere göre Adana Müze Müdürlüğü uzmanlarınca 1. derece arkeolojik sit alanı olan Aigeai Antik Kenti’nde sürdürülen çalışmalarda, Roma dönemine ait hamamın soğukluk bölümünde, antik Yunan tanrısı Poseidon’un tasvir edildiği mozaiğe rastlandı. MS 3 ya da 4. yüzyıla tarihlenebileceği belirtilen mozaiğin alt kısmında, kısmen tahrip olsa da, Grekçe, ‘Bütün yıkananlar size selam olsun’ yazılı yarım bir metin de ortaya çıkarıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, Yumurtalık ilçesinin antik dönemde “Aigeai” olarak adlandırıldığını, önemli bir liman kenti olan bu şehrin tarihinin MÖ 2. yüzyıla kadar uzandığını söyledi.

DONANMA ÜSSÜ

Kentin, Roma İmparatorluk döneminde stratejik öneme sahip donanma üssü olarak kullanıldığını, ayrıca bir sağlık merkezi ve antik dönemin hastaneleri olan Asklepion ile de ünlü olduğunu anlatan Tari, antik dünyanın 3 büyük Asklepios Tapınağı’ndan birinin bu kentte olduğunu dile getirdi.

Tari, zengin tarihsel kalıntıya sahip bölgede, daha önce de antik Yunan aşk tanrısı Eros’un tasvirlendiği mozaik bulduklarını hatırlatarak, “Yapılan kurtarma kazısında yeni bir mozaiğe daha rastladık. Roma Dönemi’ne ait hamam yapısının frigidarium (soğukluk) bölümünün zemininde dairesel çerçeve içerisinde nadir rastlanan güzellikte Poseidon tasvirli mozaik bulunmuştur.” dedi.

BİR OMZUNDA YUNUS BİR ELİNDE 'TRİDENT'

Adana Müze Müdür Vekili Nedim Dervişoğlu, mozaikle ilgili şu bilgileri verdi: “Mozaik 11,39 metrekarelik alana sahip, iki ana panoya ayrılmış ve bu panolarda dairesel çerçeveler içinde tasvirler var. Güneydoğu yönünde yer alan tasvir tamamen tahrip olmakla birlikte, kuzey yönünde, dairesel çerçeve içerinde cepheden tasvirlenen, elinde trident (üç dişli yaba), bir omuzunu kapatacak bir örtüsü bulunan, Yunan mitolojisinde denizler, depremler ve atlar tanrısı, Kronos ile Rheia’nın oğlu Zeus ve Hades’in kardeşi, Roma mitolojisinde Neptün olarak bilinen Poseidon tasviri yer alıyor. Poseidon tasvirin sağında ve solunda yunus balığı figürleri görülmekte.”