350 liraya 'adrese teslim' ölüm!..

Türkiye’de pompalı tüfekle işlenen cinayetlerin sayısı her geçen gün artıyor. Çünkü pompalı tüfekler internet üzerinden peynir ekmek gibi satılıyor. Ruhsata gerek kalmadan 300-350 liraya alınabilen pompalı tüfekler kargoyla kapıya bile teslim ediliyor.

'Adrese teslim' ölüm!..

Ruhsatsız pompalı tüfekle gerçekleştirilen cinayet ve yaralama olaylarına her geçen gün bir yenisi eklenirken Yeni Asır'dan Fatih Şendil'in yaptığı araştırma, pompalı tüfek sahibi olabilmenin ne kadar kolay olduğunu ortaya koydu. İnternet üzerinden ruhsatsız pompalı tüfek satın almak, bakkaldan ekmek almaktan daha kolay hale geldi. Ruhsat aranmadan 300-350 liraya bile alınabilen pompalı tüfekler kargoyla kapıya kadar teslim ediliyor.

CEZASI CAYDIRICI DEĞİL

Pompalı tüfek sahibi olabilmek için ilçe emniyet müdürlüklerinden ruhsat alınması gerekiyor. Ancak, uzmanlar ruhsat alınmaması halinde uygulanan cezaların caydırıcı özellik taşımadığını belirtiyor. Ruhsatsız tabanca taşıyan bir kişiye 6136 Sayılı Kanun kapsamında işlem yapılırken ruhsatsız pompalı tüfek ile yakalanan kişilere ise sadece 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 43'üncü maddesinden işlem yapılıyor. Bu durumda 2016 yılında sadece 85 lira ceza kesiliyordu. Bu rakam 2017'de artırıldı ancak sadece 500 lira oldu. Kişi, fatura ve sahiplik belgesi gösterdiğinde ise, "500 lira para cezası" ödedikten sonra silahı geri alabiliyor. Yasadaki bu boşluğu fırsat bilen terör örgütü yandaşları, organize suç şebekeleri ve uyuşturucu tacirlerinin tahribat gücü tabancadan daha yüksek olan bu silahlara yöneldiği ifade ediliyor.

Her yıl 4 bin 500 can kaybına sebep oluyor

Her yıl ortalama 4 bin 500 kişi bireysel silahlarla hayatını kaybediyor. Ruhsatlı/ruhsatsız silahlarla işlenen suçlardan yola çıkıldığında Türkiye'deki bireysel silah sayısı 17 milyonu buluyor. Bu, 80 milyonluk nüfusta 20 milyon silah, yani her 4 kişiden 1'inde silah olduğu anlamına geliyor.

ESNAF ŞİKAYETÇİ

İzmir 'de silah ve tüfek satışı yapan mağazaların yoğunlukta olduğu Kemeraltı Çarşısı'nda esnaf, kendilerinin çok sıkı denetlediğini ve belgesiz satış yapmalarının mümkün olmadığını söyledi. Esnaf, merdivenaltı birçok üreticinin ruhsatsız silahları internet üzerinden sattığını, "ucuzluğu" ve "kolay ulaşılabilirliği" nedeniyle de rağbet gördüklerini söyledi. İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, "En çok üzerinde durduğumuz konu silah ve pompalı tüfek. Son iki ay içinde rekor düzeyde pompalı tüfek ve ruhsatsız silah ele geçirdik. Yasadışı silahlanmaya taviz vermeyeceğiz. Vatandaşımız rahat olsun. Bu kentte güvenliği ve huzuru bozanın huzurunu bozarız" dedi.

Ruhsat almak için bu belgeler gerekiyor

Dilekçe

Dört adet vesikalık fotoğraf

Nüfus cüzdan fotokopisi

Savcılıktan adli sicil ve arşiv kaydı

Aile hekimliğinden sağlık raporu

1 adet karton dosya


İnternetten belgesiz alınıyor

Pompalı tüfek ruhsatı almak için bazı belgelerin alınması gerekirken internet üzerinden 350 veren herkes bu tüfeklere ulaşabiliyor.

SON 3 AYDA EN AZ 6 OLAY!

29 OCAK 2017

İzmir Konak'ta Erhan Eyioğlu (31) arasında husumet bulunan Ahmet Hepişler (28) tarafından sokak ortasında pompalı tüfekle vurularak öldürüldü.

22 ŞUBAT 2017

İzmir Menemen'de 19 yaşındaki Osman Sepetçi, kahvehanede otururken 20 yaşındaki Ali Tanışıcı tarafından pompalı tüfekle öldürüldü.

22 ŞUBAT 2017

İzmir Çiğli'de Ali Aksoy, kızı Özlem ve damadı Murat Osmanoğlu'na pompalı tüfekle ateş açtı. Damadı öldü, kızı ağır yaralandı.

27 ŞUBAT 2017

İzmir Gaziemir'de 23 yaşındaki Eren Pezek, kavga eden arkadaşını korumak isterken pompalı tüfekle vuruldu. Pezek hastanede öldü.

27 ŞUBAT 2017

Denizli'de bir markete giren kar maskeli soyguncu, elindeki pompalı tüfekle marketi soymak istedi. Soyguncu market sahibinin direnişiyle karşılaşınca kaçtı.

9 MART 2017

Antalya'da 3 çocuk annesi Aynur Özallı (42) pompalı tüfekli cinayetin kurbanı oldu. Özallı, 1 yıl önce boşandığı eşi Cuma Akkaya tarafından öldürüldü.