Ağır saldırı püskürtüldü!

İran’ın PKK ile Akdeniz’e inme planı kapsamında Afrin’den güneye doğru tasarlanan koridor için ilk saldırı önceki gece yaşandı. İdlib’deki muhalifler, sınırdaki obüslerin de desteğiyle PKK/PYD’lileri püskürttü...

Ağır saldırı püskürtüldü!
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre İran ve Esed rejiminin PKK/PYD ile birlikte Akdeniz’e koridor açma planının ilk safhası önceki gece yaşandı. Suriye PKK’sı üyesi bir grup, terör örgütünün işgalindeki sözde Afrin kantonundan muhaliflerin kontrol ettiği İdlib yönüne doğru saldırıya geçerek Dar et-Izze beldesine saldırdı. Sözkonusu taarruz, İran’ın baş aktörü olduğu kirli bir planın ilk safhasını oluşturuyor. Yeni Şafak, Esed ve İranlı yetkililerin geçtiğimiz günlerde Nubbul köyünde biraraya geldiğini, toplantıda PKK/PYD’lilerin Afrin güneyinden İdlib’i geçerek Akdeniz’e doğru zikzaklı bir hat üzerinden 150 kilometre boyunca ilerlemesinin kararlaştırıldığını duyurmuştu. İran’ın yurtdışı operasyonlar sorumlusu Kasım Süleymani’nin başkanlık ettiği toplantıda, terör örgütünün bu planla Akdeniz’e ‘en geç 9 ay içinde’ ulaşabileceği değerlendirildi. İddiaya göre belirlenen güzergah ise şöyleydi: Dar el-Izze, Atme, Sarmada, Bab el-Hava, Harim, Salkin, Derkuş, Yakubiye, Cenudi, Hırbit el Cuz, Cisr eş-Şuğur, Ayn el-Beyda, Cebel Ekrad, Han el-Cuz, Türkmendağı ve Kesep.

Ağır saldırı püskürtüldü!

ORAYA SALDIRI ŞAŞIRTMADI

O planın ilk noktası olan Dar et-Izze’ye PKK önceki gece ağır silahlarla saldırdı. Gece boyunca devam eden taarruz girişimi, Hatay’da Suriye sınırında konuşlu obüslerce engellendi. Teröristler uzun süre obüs ve top ateşine tutuldu. İdlib kuzeyindeki cephede ise muhalifler PKK’lıları püskürttü. Özgür Suriye Ordusu gruplarından Ahraru’ş Şam’ın sözcüsü Ömer Hattab, “PYD teröristleri Dar et-Izze ilçesine ilerlemek için gece saatlerinde saldırdı. Çatışma iki saatten fazla sürdü. Saldırı çok şiddetliydi. Beldede bulunan yerel muhalif gruplarla karşılık vererek onları geri püskürttük” şeklinde bilgi verdi.

Mare'ye taciz sürüyor

Afrin'in güneyinden İdlib'i taciz eden PKK/PYD, doğu yönünde de saldırılarını sürdürüyor. Terör örgütü, muhaliflerin kontrolündeki Mare ilçesi ile Kefer Kalbin ve Havvar Nahra köylerine eşzamanlı olarak havan toplarıyla saldırdı. Suriye PKK’sı, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırı boyunca, doğuda Haseke, Rakka ilinin kuzeyi ve Halep’in doğusundaki Münbiç ile kuzeybatısındaki Afrin ilçelerini kontrol ediyor. Örgüt işgalini, yüzölçümü yaklaşık 185 bin kilometrekare olan Suriye’nin yaklaşık 39 bin 500 kilometrekaresine yaymış durumda. Bu alan, Suriye’nin yüzölçümünün yüzde 23’üne, Türkiye sınırının yaklaşık yüzde 65’ine denk geliyor.