Akaryakıtçıda tüp dolumuna ağır ceza!

EPDK, istasyonlarında mutfak tüpü dolduranlara 160 milyon TL ceza kesti.

Akaryakıtçıda tüp dolumuna ağır ceza!
Akşam'dan Burçin Göktan'ın haberine göre ev ve piknikte kullanılan tüpleri otogaz istasyonlarında dolduranlara ve dolumuna izin verenlere servet gibi ceza kesildi. Son dönemde vergi teşvikleriyle araçların otogaz kullanım miktarı büyük oranda artarken, Türkiye dünyanın en büyük ikinci otogaz piyasası haline geldi.

BAYİYE CEZA 366 BİN TL

Araçların kullanımın artması ile de Türkiye genelindeki otogaz istasyon sayısı 10 bin 287'ye yükseldi. Ancak bu artış suistimalleri de beraberinde getirdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’dan alınan bilgiye gore, otogaz istasyonlarında tüp dolumu yapıldığı veya tüp dolumuna yarayan aparat bulundurulduğu gerekçesiyle EPDK tarafından 2010 yılından bu yana yaklaşık 550 otogaz istasyonu tespit edildi. İstasyonlara kesilen ceza ise 160 milyon TL'yle neredeyse bir serveti  buldu.
LPG Piyasası Kanunu'na göre, otogaz istasyonlarında tüp satışı yapmak, tüp dolumu yapmak, hatta tüp dolumuna yarayan aparat bulundurmak yasak. Bu tarz fiillerin EPDK denetçileri tarafından tespit edilmesi halinde otogaz bayilerine 366 bin 319 TL para cezası kesiliyor. 

PATLAMA TEHLİKESİ VAR

Yetkililer, istasyonlarda otogaz olarak satılan ürün ile mutfak tüpündeki LPG’nin kimyasal bileşimi ve kalorifik değerinin farklı olduğunu belirterek, "Otogaz istasyonlarında doldurulan tüpler, tüpgaz bayilerinden alınan lar kadar verimli değil. İstasyonlarda tüp dolumu yapılırken gaz sızıntısı olduğu için tüplere hem daha az tüp doldurulmuş oluyor, hem de patlama tehlikesi oluşuyor" yorumunda bulundular.