Berat Albayrak: "Milletimiz müsterih olsun"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Siirt'te meydana gelen maden kazası ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Albayrak: "Milletimiz müsterih olsun"
Habertürk'te yer alan habere göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Siirt'te meydana gelen maden kazası ile ilgili açıklamalarda bulundu.

"Geçtiğimiz Perşembe akşamı saat 20.30 sıralarında gerçekleşen bir heyelan vesilesi ile Siirt Şirvan maden köydeki maden kazasını incelemek üzere çalışmaları yerinde takip etmek üzere güzel Siirt'imize gelmiş bulunmaktayız.

Sabahtan itibaren maden köyde gerekli çalışmaları, gerekli görüşmeleri yaptık. Tabi bu çerçevede ben öncelikli olarak bu heyelan vesilesi ile bu kaza vesilesiyle yaklaşık 16 vatandaşımızdan ki henüz 5 tanesine ulaşabildik ve onlar başta olmak üzere edebiyete intikal eden tüm vatandaşlarımıza Cenabı Allahtan rahmet diliyorum.

Bugün yaptığımız çalışmalar noktasında yoğun bir toplantı ve saha çalışması gerçekleştirdik. Ve burada devletimizin tüm kurumlarıyla bu afet vesilesi ile yerinde de denetleyerek ve gözlemleyerek gerekli tüm çalışmaların yapıldığını gözlemledik."


"Arama ve kurtarma çalışmaları ile ilgili olarak gerekli tüm eksiklikler çerçevesinde çok net bir şey ortaya koyuyoruz ki bunu tüm Siirt'li hemşerimizlerimizi başta olmak üzere Türkiye'nin bilmesi gerekir o da devletimizin tüm kurumları başta AFAD olmak üzere TKY'mizin arama kurtarma ekipleri dahil, Kızılay dahil tüm Türkiye'nin dört bir tarafından makine, ekipman noktasında teknolojnin son imkanları noktasında yeterli insan kaynağı son noktasında devletimiz her türlü tüm imkanları seferber etmiştir."

"Özellikle AFAD başta olmak üzere dünyaca meşhur çalışmaları ile afet konularına müdahale noktasında çok ama çok yetkin ve yetenekli bir ekip olduğunu birçok konunun uzmanı işin üzerinde olduğunun tüm milletimizin farkında olması gerekir. Bu konuda hepsinin içleri müsterih olsun.Tüm bu çerçevede birlikte ve koordineli hareket edildiğinin farkında olunması lazım. Çünkü özellikle Perşembe akşamı 20.30'dan sonra gerçekleşen bu elim olay vesilesiyle sahada bugün sabaha kadar halihazırda toprak kaymalarının devam ettiğinin bilinmesi lazım."

"Dolayısıyla o kadar hassas bir zeminde tehlikenin devam ettiği bir bölgede bu çalışmalar yürütülüyor ki hem bu çalışmalar toprak altındaki vatandaşlarımızın en hızlı şekilde sağlıklı şekilde bulunması için kurtarılması için yapıklırken aynı zamanda hem de oalbilecek ihtimal dahilinde olan Allah muhafaza yeni bir toprak kayması yeni bir heyelan riskini de göz önünde buludnruarak çok ama çok dikkatli ve yürütülüyor. Çünkü çok önemli hem bizim burada hız ve zaman hem de aynı şekilde iş güvenliği ortamının tesisi önemli."

"Bugün tabii toprak altında olan tüm aileler ile görüşmeler gerçekleştirdik. Kendilerine bu sürecin en başından nasıl bir devlet müdahale edildiği nasıl tüm imkanları seferber etttiğimizi teker teker görüşerek ifade ettik. Akabinde ailelerimiz ile birlikte sahaya inerek çalışmaları yerinde mühendis arkadaşların müdahil olduğu bu çalışmanın içinde 80'dan fazla mühendis bilfiil sahada gece gündüz çalışıyorlar, 7-24 çalışmaya devam edecekler. Halkımız şu konuda müsterih olsun ki sonuna kadar bu vatandaşlarımızın çıkarılması ile ilgili durmadan mesai arası vermeden Allah'ın izni ile milletimizin duası ile toprağın altından çıkaracağız."

"Burada tabi özellikle son 2 haftadır bölgede yoğun yağışın olması olaydan bir gün önce yoğun yağış ortamının oluşması olması itibariyle bizim noktada heyelanın doğal afet noktasında tetikleyen bir süreç vesilesi ile olduğu yönünde değerlendirmelerimiz var. Tabi burada şunun altını çizmek lazım. İnceleme ve soruşturma noktasında bundan sonraki adımımız teknik, mühendislik alt yapı işletme hususlarını araştırmayı göz ardı etmeyeceğiz önceliğimiz vatandaşlarımızın bir an evvel toğrağın altından çıkarılması kurtarılması sonrasında inşaallah eş zamanlı bir şekilde bu olayın alt yapı işletme hususlarında değerlendirme konusunda gözardı etemeyeceğiz Önceliğimiz vatandaşlarımızın bir an evvel toprağın altından çıkarılması, sonrasında inşallah eşzamanlı yürüttüğümüz şekliyle de bu olayın esas sebebini, ki kuvvetle muhtemel yoğun yağış gibi görünse de, işin işletmeye dayalı ya da herhangi bir doğal olmayan sürece dayalı noktallarını da takip edip bu çerçevede hayata geçireceğiz. Milletimizin başı sağolsun diyorum. Vefat eden tüm yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum"