Alerjinin en etkili ilacı!

Yaşam kalitesine büyük darbe vuran, kimi zaman hayati tehlikeye varan reaksiyonlara neden olabilen alerji pek çok farklı etkenle tetiklenebiliyor.

Alerjinin en etkili ilacı!
Yeni Asır'da yer alan habere göre kiminde yumurta ve fıstık, kiminde ise polen ya da evdeki tozlar alerjiyi ortaya çıkarabiliyor.

Bazen deri alerjisi, bazen de besin alerjisi olarak kendini gösteriyor. Uzmanlar, alerjinin en etkili tedavisinin alerjenden uzak durmak olduğunu belirtiyor.

ÇOK ÇEŞİDİ VAR

Alerji, normal kişilerin reaksiyon göstermediği zararsız maddelere karşı duyarlı olan bireylerde görülen bir reaksiyondur. Bu maddeler 'alerjen' olarak tanımlanırlar. Alerjiler mevsimsel olabilir (örneğin bahar aylarında) ya da yıl boyu sürebilir.

Ana alerjenler; çayır poleni, ev tozu akarı, hayvan kılları, küf mantarı, arı venomu ve bazı gıda alerjenleri olarak sıralamak mümkündür.

En sık alerji yapan gıdalar ise yumurta, kuruyemiş ve baklagillerdir.

Alerjik olduğunuz bir madde ile karşılaştığınız zaman immun sistem onu tehlikeli görerek histamin adı verilen kimyasal ajanı salıyor. Bu histamin; deride döküntü, baş ağrısı, hapşırma, burun akıntısı, deride şişme, bulantı ve diareye neden oluyor. En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Alerjiler; besin, deri, ilaç ve bahar alerjisi olarak sınıflandırılabilir. Hepsinin alerjen etkenleri, kişileri etkileyiş biçimleri ve tedavi yaklaşımları farklıdır.

YUMURTA VE FISTIK YEDİRİRKEN DİKKAT!

Besin alerjisi, çocukların yaklaşık yüzde 5'ini, erişkinlerin yüzde 3'ünü etkileyebilir. Besin alerjisi hafiften ağıra doğru giden bir yelpazede kişilerde reaksiyona neden olabilir. Tüm reaksiyonların yüzde 90'ının oluşumunda genellikle şu gıdalar sorumludur:

Yumurta, süt, fıstık, balık, karides, buğday ve soya.

Çocuklarda en çok süt, yumurta ve fıstık alerji yapabilmektedir. Besin alerjisinde en etkili tedavi gıdadan uzak durmaktır.