Alerjinin ilacı normal doğum

Çocuğunuzda sık tekrarlayan nezle, burun tıkanıklığı, hırıltı, öksürük, kulak enfeksiyonu varsa nedeni “Alerji” olabilir. Peki, ne yapacaksınız?

Alerjinin ilacı normal doğum
Akşam'dan Arzu Akyol'un haberine göre Fitoterapi uzmanı Dr. Ümit Aktaş anlattı…

EN TEMEL SEBEBİ SEZARYEN

Son yıllarda alerjik çocuk vakaları çok arttı maalesef. Bunun en temel sebebi sezaryenle doğum yapmak. Çünkü bebek, ilk probiyotiğini normal doğum esnasında doğum kanalından geçerken alıyor. Probiyotik, vücudumuzu zararlı bakterilere karşı koruyan, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan, bağışıklığı güçlendiren “dost bakteriler”. Bunlar aynı zamanda yoğurdun içinde bulunan bakteriler. Yani bebek doğum kanalına girdiği zaman bir nevi orada bağışıklık yoğurdu oluşmuş oluyor ve bebeğin bütün vücudu bunlarla kaplanıyor. Bebeğin ilk gıdası bu aynı zamanda. Bunları yutuyor, mide bağırsak sistemine gidiyor ve bronşlarına gidiyor. Böylece bebek bir koruma kalkanıyla doğuyor. Ama sezaryenle doğan bebek doğum kanalından geçmediği için probiyotik alamıyor ve koruma kalkanı olmadan dünyaya geliyor. Hem de nereye? Hastane ortamına. Yani dünyadaki en zararlı hastalık ajanlarının, bakterilerin olduğu ortama…

VAHŞİ GLÜTEN HASTA EDİYOR

Anne sütü bebek için hem prebiyotik (probiyotik gelişmesini sağlayan ortam) hem de probiyotik içeriyor. Anne sütü bağışıklık sistemi için gerekli olan immünglobulinleri de içeriyor. Alerjik hastalıkların artmasının ikinci sebebi de bebeğin anne sütü alamaması… Üçüncü sebep gıdalardaki bozulma. Genetiği değiştirilmiş ve fıtratıyla oynanmış gıdalar çocuğun alerjik hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. İşlenmiş gıda ve aşırı karbonhidrat tüketilmesi alerjik hastalıklara davetiye çıkarıyor. Kapalı, küçük bir alanda, 24 saat ışığın altında tutulan tavuğun yumurtasıyla annemizin kümeste beslediği, dışarıda otlayarak solucan yakalayarak güneş altında bol miktarda d vitamini üreterek haftada üç tane yumurtlayan tavuğun yumurtası aynı değil. Bir de glüten hassasiyeti var. Alerjilerin en büyük nedeni glüten… Buğdayın genetiği değiştirildikten sonra ortaya çıkan “vahşi glüten” maalesef herkesi hasta ediyor. Alerjik reaksiyonların bir sebebi de kimyasal maddelere maruz kalmak. Kimyasal deyince aklınıza kimya sektöründe çalışanlar falan gelmesin. Bugün hepimiz risk altındayız. Dalından kopardığınız domateste bile kimyasal var. Ağır metal zehirlenmeleri de alerjiye neden olan beşinci faktör olarak sayılabilir. Bu immün sistemi bozabilir.

NE YAPMALI?

- Normal doğum yapmaya gayret edin.

- Bebeğinize anne sütü verin.

- Yoğurt mayalayın, turşu kurun, sirke yapın ve çocuğunuzu bu tatlara erken yaşlarda alıştırın.

- Köşedeki pizzacıdan pizza söylemeyi bırakın ve tencere yemeği yapın.

- Yemeklerinizde kemik suyu kullanın.

- Çocuğunuza paça çorbası içirin, sakatat yedirin.

- Alerji testlerini yaptırıp neye alerjisi olduğunu tespit edin ve ona göre bir beslenme uygulayın.


Doğal yolla aşmaya çalışın

Alerji ilaçları, alerjiyi tedavi etmekten ziyade sadece baskılıyorlar. Kortizonlu alerji ilaçlarının zararlarını söylemeye zaten artık gerek bile yok. Ağır alerjik vakalarda kullanılan ve bağışıklığı komple baskıladığı için kansere yol açan ilaçlar da var. Dolayısıyla ilaç kullanmak yerine bu sorunu doğal yollarla aşmaya çalışmak en iyisi…

BELİRTİLERİ

Kaşıntı, döküntü gibi cilt şikâyetleri, hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, genizde akıntı, kaşıntı, sık kulak iltihabı gibi üst solunum yolu şikâyetleri, halsizlik, baş ağrısı, migren gibi genel şikâyetler, gaz, şişkinlik, gastrit, reflü gibi sindirim sistemi şikâyetleri alerji belirtileri olarak ortaya çıkabilir.
Konular Kadın / Bakım