Alkolik işçiye tazminat yok!

İşyerinde alkollü içki (istisnalar hariç) tüketen işçi tazminat hakkını kaybediyor. İçkiye düşkünlüğünden dolayı bir hastalığa yakalanıp işi aksatmak da işverene fesih hakkını veriyor.

Alkolik işçiye tazminat yok!
Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre zaman zaman çalışanların haklı bir sebeple istifa edip tazminatlarını alacaklarını anlatıyorum. Benzer bir hak işverenler için de var. Bu sebepler arasında içki ile ilgili olan maddeler de bazen yanlış yönlere çekiliyor. "İçki içmek tazminatsız atılmaya sebep oluyor" şeklinde tartışmalar çıkıyor. Bize de bu konuda çok fazla soru geliyor. Bunlara açıklık getirelim istedim.

İÇENE KARIŞILMIYOR

Yasaya göre işyerine sarhoş ve uyuşturucu kullanarak gelmek ya da işyerinde alkollü içki kullanmak yasak. Fakat işveren işyerinin belli bölümlerinde alkol alınması konusunda serbestlik tanıyabiliyor. Bazı işyerlerinde içki içilen yer şeklinde eklentiler oluyor. Bu konuda yetki işverene bırakılmış durumda. Burada akla gelen bir başka konu ise işi gereği alkollü ortamda bulunanlar. Hatta işi gereği içki içmek durumunda olanlar var. Onlar için bu yasaklar geçerli değil. Yine İş Kanunu'nda işverenin tazminatsız iş sözleşmesini feshedebileceği maddeler sıralanırken içki konusu da açıkça ifade ediliyor. Düzenlemede; "İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi…." ifadeleri yer alıyor. Yani işyeri dışında içki içmek değil, içkiye düşkünlüğün çalışmayı aksatması tazminatsız atılmaya yol açıyor.

DİKKAT! İŞTEN ATILABİLİRSİNİZ

Alkol meselesinin dışında işverene sözleşmeyi tazminatsız bozma hakkı tanıyan durumlar ise şunlar:
Yanıltıcı bilgi vermek: İşçi işvereni kendisi ya da özellikleri hakkında yanıltırsa,

İşverene hakaret etmek: İşçi, işveren ya da aile üyelerinden birinin şeref ya da namusuna dokunacak sözler söyler, hakaret ederse,
İşverene ya da işçilere sataşırsa: Çalışanlar işverene, aile üyelerine ya da çalışma arkadaşlarına sataşır, kavga ve hakaret ederse tazminatsız atılıyor.
Güveni kötüye kullanmak: İşverenin güvenini kötüye kullanan, hırsızlık yapan ya da işyerinde suç işleyenler tazminatsız işten atılıyor.
Devamsızlık yapmak: İşçinin geçerli bir neden olmaksızın işverenden izin almadan ardı ardına iki gün veya tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç iş günü işine gelmemesi de tazminat hakkını kaldırıyor.
Talimatlara itaatsizlik: İşçinin yapmakla yükümlü olduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmaması da haklı fesih gerekçesi.