Almanya Fransa İtalya kayalıklarda toplanıyor

İtalya'nın davetiyle, Almanya ve Fransa liderlerinin Ventotene Adası'nda bir araya gelecekleri belirtildi.

Almanya Fransa İtalya kayalıklarda toplanıyor
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre İtalya Başkabanı Renzi, Almanya Başbakanı Merkel ve Fransız Cumhurbaşkanı Hollande'ın katılımıyla yapılacak 3'lü zirvede İngiltere'siz AB'nin konuşulacağı belirtilse de, İtalya'nın kötüleşen ekonomisi için yardım isteyeceği iddia ediliyor.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararından sonra blokun en büyük üç ekonomisi olan Almanya, Fransa ve İtalya'nın liderleri bugün bir araya gelerek Avrupa projesinin devamını görüşecekler.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve konukları Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, bu konuda daha önce de bir toplantı yapmışlardı.

AB, İngiltere'nin Haziran ayında aldığı AB'den ayrılma kararının etkilerini görüşmek üzere Eylül'de bir zirve toplantısına hazırlanıyor.

"Ciddi ihtiyaç var"

Renzi dün yaptığı açıklamada, "(Merkel ve Hollande) Avrupa'nın aşağıdan başlayıp yukarı doğru nasıl yeniden şekillendirileceğini görüşmeye geliyorlar. Buna ciddi olarak ihtiyaç var" dedi.

AB'nin merkezi Brüksel'deki yetkililer, birliğin kurucularından olan Hollanda'nın da üyelikten çıkma konusunda bir referanduma gitme ihtimalinden kaygılanıyor.

"Özel kulüp değil"

Bir Fransız diplomatik kaynağı, "Pazartesi günü amaç Avrupa'nın en büyük üç ülkesi arasındaki dayanışmayı göstermek ama bu özel bir kulüp üyeliği oluşturmak değil" dedi. Kaynak görüşmede, Slovakya'nın başkenti Bratislava'da planlanan zirve öncesi hazırlık yapılacağını belirtti.

Merkel AB'nin büyütülmesinden ziyade, "daha iyi bir Avrupa" isterken Renzi ülkesinin Brexit sonrası geleceğinde daha çok söz sahibi olmasını amaçlıyor. Hollande ise AB'nin tümünü kapsayan bir yatırım planının iki katına çıkarılmasını hedefliyor.

Üç lider, İngiltere'nin çıkışı tamamlandığında üye sayısı 27'ye düşecek olan birliğin bu yılın ikinci çeyreğinde yavaşlayan ekonomik büyümesinin nasıl canlandırılacağı ve işsizlikle nasıl mücadele edileceği konusunda da farklı görüşler taşıyor.

AB'nin bütünlüğüne öncelik veren Merkel, bu hafta dört üye ülkeye gidecek ve sekiz üye ülke lideri ile de Almanya'da görüşecek.

Bir AB diplomatı, "Amaç her şeyden önce statükoyu korumak ve 27 üyeli AB'nin daha fazla dağılmasına engel olmaktır" dedi.

İngiltere'nin ayrılma kararından önce de AB'nin karşısında duran tehditlerden önde gelen ikisi, İslamcı militanların Avrupa'daki saldırıları ve yarattığı iç ve dış güvenlik sorunları ile mülteciler konusu.