Almanya'dan İnterpol çarpıtması

Ankara, 162 ülkeye İnterpol kanalıyla mesaj göndererek 8 bine yakın şirket hakkında bilgi istedi. İngiltere, İrlanda ve Finlandiya da dahil 67 ülke, mesaja cevap vererek bilgi paylaşırken, Büyükada’da ajanları yakalanan Almanya ise bunu çarpıtma yoluna gitti.

Almanya'dan İnterpol çarpıtması
Yeni Şafak'tan Haluk Karakaya'nın haberine göre Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM), Türkiye’de faaliyet gösteren bazı şirketlerin örgütlü kaçakçılık yaparak terörü finanse ettiklerini tespit edilmesinin ardından 2016 yılında adli bir soruşturma başlattı. İnterpol Daire Başkanlığı adli soruşturma kapsamında yetkili birimlere, 2 Mayıs 2017’de şirketlerin ticari ilişki içerisinde bulunduğu 162 ülkede bulunan 7 bin 990 şirket hakkında mesaj göndererek bir takım bilgileri talep etti. Türk makamları, şirketler hakkında faaliyet alanları, ilgili ülkelerin suç kayıtlarında tanınıp tanınmadığı ve adres-yönetici bilgileri talep etti.

‘SORUŞTURMA VAR’ YALANINA SARILDI

Türk İnterpolü’nün diğer ülkelerin yetkili birimlerine gönderdiği mesaja başta İrlanda, İngiltere, Finlandiya, Luxemburg olmak üzere 67 ülke cevap verdi. Almanya ise 11 Mayıs’ta cevap vererek bazı sorular sordu. Talebe ilişkin ilave bilgiler isteyen Almanya, “Türkiye’deki hangi şirketlerin terörizmin finansmanına dahil olduğunu” sordu. Ancak listedeki Alman şirketleri hakkında soruşturma yapılıp yapılmadığını sormadı. Hemen ardından konuyu sulandırma gayretine giren Berlin yönetimi, İstanbul Büyükada’da ajanlarının suçüstü yakalanmasının ardından Türkiye’nin, Alman şirketleri hakkında ‘terör’ suçlamasıyla soruşturma başlattığını kamuoyuna duyurarak olayı çarpıtıp gündemi değiştirmek istedi.

‘ARAŞTIRMA’YI GÖRMEDİLER

Almanya’nın bu suçlamasından sonra İnterpol Daire Başkanlığı, sözkonusu işlemin ülkelerarası gerçekleştirilen rutin bir işleyiş olduğu ve ilgili ülkelerdeki firmalar hakkında bir soruşturma yürütülmediğini belirterek diğer ülkelerin yetkililerine 22 Temmuz 2017’de bir mesaj daha geçti. Mesajın ilk cümlesinde ‘yetkili mercilerin ek listedeki şirketler hakkında araştırma yürüttüğü’ anlamına gelen ‘investigation’ kelimesi kullanırken ikinci cümlesinde ise ‘bazı şirketlerin örgütlü kaçakçılıkla terörü finanse ettikleri ve bu şirketlerin yurtdışındaki diğer şirketlerle ticari bağlarının olduğu’ ifade edildi.

DİĞER ÜLKELER CEVAP VERDİ

Almanya dışında diğer ülkeler, Türkiye’nin talebine ayrıntılı ve titiz şekilde çalışılmış bilgi metni gönderdi. İngiltere, sayfalarca cevap mesajında yüzlerce firmayla ilgili bilgileri gönderdi. Fransa, listedeki şirketlerle ilgili olarak Türkiye’nin istediği bilgilerin sorgulanabileceği internet adreslerini belirtti. Uruguay ise Almanya’nın suçlamalarından sonra Türkiye’nin 22 Temmuz’da gönderdiği mesajına 27 Temmuz’da cevap vererek, “Kendileri açısından herhangi bir iletişim problemi olmadığını, Türkiye’nin istediği bilgileri 17 Haziran 2017 tarihinde gönderdiklerini” söyledi.