Almanya'dan mültecilere 300 bin kotası!

Türkiye ve AB arasında yapılan Geri Kabul Anlaşması’nın devam edip etmeyeceği merak edilirken, Avrupa ülkeleri krizle mücadele önlemlerini artırıyor. Almanya dün “Bu yıl maksimum 300 bin mülteci alabiliriz” açıklamasını yaptı.

Almanya'dan mültecilere 300 bin kotası!
Habertürk'te yer alan habere göre Almanya Göç ve Mülteciler Dairesi Başkanı Frank Juergen Weise, ülkeye bu yıl en fazla 300 bin mülteci kabul edebileceklerini söyledi. Bild am Sonntag Gazetesi’ne konuşan Weise, “Bu yıl için 250 ila 300 bin mülteci almak üzere yapıyoruz hazırlıklarımızı” dedi. Beklenen rakamın üzerine çıkılması halinde ülkenin kapasitesinin zorlanacağını belirten Weise, yine de bu durumun kendilerini endişelendirmediğini, çünkü rakamın belirleneni geçmeyeceğini söyledi.

YÜZDE 10’U ÜNİVERSİTE MEZUNU

Almanya’nın geçen yıl 1 milyondan az mülteci aldığını belirten Weise, bazı göçmenlerin birden fazla kayıt yaptırdığını, bu nedenle söz konusu sayının daha önce 1 milyon 100 bin şeklinde açıklandığını söyledi. Weise, Almanya’nın aldığı mültecilerin yüzde 70’inin çalışabilir durumda, yüzde 10’unun da lisans mezunu, önemli bir bölümünün de belli iş dallarında eğitimli olduğunu söyledi.

Almanya, mülteci kelimesini mülteci statüsüne kabul edilenlerin yanı sıra, ülkeye giriş yaparak korunma talep eden göçmenler için de kullanıyor.

BM: 'B PLANIMIZ YOK'

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü William Spindler, AB ve Türkiye Geri Kabul ve Vize Anlaşmaları konusunda yaşanan gerginliği endişeyle izlediklerini söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Spindler, “Başta bu anlaşmaya dair bazı kaygılarımızı dile getirmiş olsak da başka alternatif bulamıyoruz, B Planı yok. Durum geçen seneye göre çok büyük oranda düzeldi. Dolayısıyla durum değişir diye çok kaygılıyız, çok sayıda insanın yeniden denizlerde boğulduğunu görmek istemeyiz” dedi. AB’yi verdiği sözleri tutmamakla suçlayan Spindler, “Yunanistan ve İtalya’dan 160 bin mülteci, 24 ülke arasında dağıtılacaktı. Bu tarihe kadar 4 bin kadar mülteciyi diğer ülkelere yerleştirdiler” dedi.

FİNLANDİYA: "İLTİCA YASASI SERTLEŞTİ"

İsveç’in ardından Finlandiya da sığınma hakkını güçleştiren yasaları kabul etti. Yeni yasalar, kurumların sığınmacıların iltica başvurusunu reddetmelerini kolaylaştırıyor. Ayrıca, ilticacıların olumsuz kararlara itiraz etmelerini ve aileleriyle birleşmelerini zorlaştırıyor.

YUNANİSTAN: "160 BİN GÖÇMEN SIKIŞTI"

Ülkede yaklaşık 160 bin göçmen bulunuyor. Göçmenlerin 58 bini, diğer Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye’ye söz verdikleri üzere iltica hakkı tanımalarını bekliyor. 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından Türkiye’den Yunanistan’a geçen göçmenlerin sayısının arttığı söyleniyor.

FRANSA: "CALAIS’DE 9 BİN KİŞİ BEKLİYOR"

Fransa, ekonomik problemler nedeniyle Almanya ve Kuzey Avrupa ülkeleri gibi yoğun bir göç çekmiyor. Göçmenler, Fransa’yı daha çok İngiltere’ye geçmek için kullanıyor. Calais’deki kamplar, güvenlik güçleri tarafından sık sık boşaltılıyor. Bölgede 9000 civarında mülteci bulunuyor

İTALYA: "6 AYDA 70 BİN"

2016 yılının ilk 6 ayında 70 bin göçmen İtalya’ya sığındı. Ancak komşu ülkelere geçiş yollarını kapattıkları için göçmenler önceki yıllardaki gibi İtalya’dan kuzeye gidemiyor.

AVUSTURYA: "SINIR 37.500"

Geçtiğimiz yıl 80 bin göçmen alan Avusturya, bu yıl için 37 bin 500 mülteci alacağını söylüyor. Avusturya hükümeti, mülteci akınının azaltılması gerektiğini savunuyor.