Anayasa değişikliği teklifi Pazartesi Meclis’te

AK Parti'nin anayasa değişikliği teklifinin Genel Kurul görüşmeleri pazartesi günü başlayacak.

Anayasa değişikliği teklifi Pazartesi Meclis’te
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre AK Parti'nin cumhurbaşkanlığı sistemini de içeren anayasa değişikliği teklifi, 9 gün süren görüşmelerin ardından geçen cuma TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.

EN AZ 330 OY GEREKLİ

Komisyona 21 madde olarak gelen teklif, 18 maddeye düşürüldü. “Yedek milletvekilliği” maddesi tekliften çıkartılırken, cumhurbaşkanının kararnameleriyle ilgili 14. ve 15. maddeler de geri çekildi ancak bu maddeler teklifin 9. ve 11. maddelerine eklendi. Anayasa değişikliğinin yapılabilmesi için iki tur oylama yapılacak. Referandum sürecinin aralanabilmesi için oylamalarda teklifin 330 oy ve üzeri oyla kabul edilmesi gerekecek.

Öte yandan, tarihin netleşmesiyle birlikte AK Parti, oylamayla ilgili yol haritasını basına kapalı toplantıda değerlendirdi. Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında yapılan toplantı yaklaşık 2 saat sürdü.

ANAYASA TEYAKKUZU

Toplantının ana gündem maddesini TBMM genel kurulunda yapılacak oylamasının teşkil ettiği aktarıldı. Yıldırım, Meclis çalışmalarına milletvekillerinin tam kadro katılmalarını istediği dile getirildi.

Ayrıca toplantıda TBMM Genel kurulunda oylanacak başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliği oylaması hakkında sunumlar yapıldı. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve Anayasaya Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop'un oylama ile ilgili hukuki ve teknik bilgiler verildiği öğrenildi.