Anayasa Ocak'ta seçim 2019’da!

MHP ile yürütülen anayasa değişikliği çalışmalarını 2017 yılının ocak ayında bitirmeyi planladıklarını ifade eden Başbakan Yıldırım, “Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleri aynı anda 2019’da yapılacak. O tarihe kadar katiyen bir erken seçim yok “ dedi.

Anayasa Ocak'ta seçim 2019’da!
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Başbakan Binali Yıldırım, MHP ile yapılan yeni anayasa çalışmaları hakkında bilgi verdi. TRT'de soruları cevaplandıran Başbakan Yıldırım, “Öngörülen bir rejim değişikliği değil sistem değişikliği. Bizim öngördüğümüz model; Cumhurbaşkanının partili olarak seçime girmesi ve partiyle ilişiğinin devam etmesi. Başkan yardımcısı bir de olabilir iki de, henüz karar verilmedi. MHP ile ortak kararımız sistemin adının Cumhurbaşkanlığı olması. Ocak ayı sonuna kadar Meclis'teki çalışmayı tamamlayacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı ve Meclis'in 5 yıl için seçileceğini ifade eden Başbakan, şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleri aynı anda 2019'da yapılacak. O tarihe kadar katiyen bir erken seçim yok. 2019'dan sonra fiilen yüzde 100 cumhurbaşkanlığı sistemi uygulanacak ama bu arada geçiş süreci tamamlanmış olacak.”

AVRUPA ZARAR GÖRÜR


AP'nin Türkiye'nin 'Türkiye ile müzakereler durdurulsun' tavsiyesi de Başbakan'a soruldu. “Başkalarının ayar vermeye kalkışması bizim karakterimize uygun bir şey değil. Kararın bizim açımızdan hiç önemi yok” karşılığını veren Yıldırım “Düşünün, Türkiye olmazsa ne olacak? Bütün bu Ortadoğu'dan akın akın mülteciler Avrupa'yı istila edecek. Avrupa ile ilişkileri zehirlemek Türkiye'ye zarar verir kabul ediyorum ama Avrupa'ya 3 misli, 5 misli daha çok zarar verir” diye konuştu.

ŞANGHAY TEHDİT DEĞİL

Yıldırım, Şanghay İşbirliği Örgütü ile ilişkilere de değinerek, bunun AB'nin alternatifi olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. Yıldırım, şöyle devam etti: “Bu bir tehdit değil, Avrupa'ya karşı bir meydan okuma da değil. Uzakdoğu ülkeleri, Çin, Rusya, Orta Asya ülkeleri bunlar, ilişkilerimizi hem siyasi hem ekonomik olarak geliştirmek istiyorlar, biz de geliştirmek istiyoruz. “

Merkez acele etti


Başbakan, Merkez Bankası'nın faiz artırma kararını da eleştirdi. Başbakan “Çok aceleci bir karar olarak görüyorum. Türkiye bu şokları daha önce de yaşadı. Biz bunu 2008, 2009 krizlerinde de yaşadık atlattık” diye konuştu. Dövizin ateşini söndürmek için almayı planladıkları bazı tedbirleri de aktaran Yıldırım, ihracatçıların Merkez Bankası'na yapacakları ödemelerin TL ile de yapılması yönünde karar alındığını ifade etti. Başbakan ayrıca, devletin yaptığı sözleşmelerin de TL üzerinden yapılmasını planladıkları dile getirdi.