Ani karın ağrısı, apandist olabilir!

Karın bölgesinde şiddetli ağrı, apandisitin patlayacağının habercisi olabilir. İştah kaybı, bulantı-kusma, ishal, ateş yükselmesi gibi şikâyetleriniz de varsa hemen doktorunuza başvurun.

Ani karın ağrısı, apandist olabilir!
Akşam'dan Berda Özdiktaş'ın haberine göre apandisitin ilk şikayeti genellikle karın ağrısı oluyor. Ağrı, göbek çevresinde başlıyor ve zamanla karnın sağ alt bölgesine kayarak hastalığın habercisi konuma geliyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nden Genel Cerrah Dr. Cengiz Dibekoğlu, erken tedavinin önemli olduğunu vurgulayarak şunları söylüyor:
"Apandisit, apendiks organının iltihaplanmasıyla meydana gelen bir hastalık. Hasta ameliyat edilmezse apandisit şişerek patlayabilir ve bu da karın içinde bakterilerin yayılmasına ve apse oluşmasına neden olabilir. Hastalık, daha büyük ameliyatları ve uzun tedavi süreçlerini gerektirmeden erken müdahale etmek çok önemli.

AMELİYAT OL, ERTESİ GÜN İŞE GİT

Ameliyatlar, açık ve kapalı olmak üzere iki şekilde yapılabiliyor. Her iki ameliyatta da aynı işlem uygulanıyor: İltihaplanmış organ kökünden dikişlerle kapatılarak kesilip alınıyor. Kapalı ameliyatın açık olana göre ciddi avantajları var. Dikiş yeri çok küçük olduğu için hastanın iyileşme süreci daha çabuk oluyor ve ameliyat sonrası komplikasyon görülme riski nerdeyse yok. Açık ameliyatlardaysa yara enfeksiyonu çok nadir oluyor. Ameliyat sonrası gelişebilen yara yeri fıtıkları nerdeyse hiç görülmüyor. Hasta ertesi gün taburcu edilebiliyor ve hayatına kaldığı yerden devam edebiliyor.

Böyle Teşhis ediliyor

Apandisite genellikle organ içindeki dar kanalın tıkanması neden oluyor. Tıkanma da çoğunlukla taşlaşmış büyük abdestle meydana geliyor. Hazmedilememiş gıda artıkları, çekirdekler, yabancı cisimler de tıkanma nedenleri arasında. Apandisit teşhisi muayeneyle konuluyor. Muayeneye ek olarak tanıyı desteklemek için karın ultrasonografisi, bilgisayarlı tomografi, kan ve idrar testleri istenebiliyor."