Ankara harekete geçti: 'O anlaşmayı iptal edin'

Avrupa’nın ırkçılara teslim olması ve Türkiye’ye yönelik skandal uygulamalara imza atması Ankara’yı harekete geçirdi. Türkiye düşmanlığında sınır tanımayan ve anlaşma yükümlülüklerini yerine getirmeyen AB ile geri kabul anlaşmasının bitirilmesi gündeme geldi.

Ankara harekete geçti: 'O anlaşmayı iptal edin'
Yeni Şafak'tan Kıymet Sezer'in haberine göre Avrupa ülkelerinin Türk bakanlara ve gurbetçilere yönelik insan hakları ve uluslararası teamülleri hiçe sayan uygulamalarına karşı Türkiye harekete geçti. Son olarak AB'nin Hollanda'yı koruyup, Türkiye'ye itidal çağrısında bulunması, AB'nin yükümlülüklerini yerine getirmediği geri kabul anlaşmasının bitirilmesini gündeme getirdi.
FETÖ darbe girişimine karşı Türkiye'nin yanında yer almayıp teröristleri koruyan, referandum çalışmalarında taraf olan ve daha da ileri gidip bakanlara kapıları kapatan, insan hakları ve demokratik hukuk kurallarını çiğneyen, üstüne Türkiye'yi terörle mücadelesinde desteklemediği gibi ağır eleştiriler yönelten Avrupa ülkelerine karşı müeyyideler üzerinde çalışılıyor.

SABIR SINIRLARI AŞILDI

Bu doğrultuda Türkiye ve Almanya öncülüğünde AB ülkeleriyle yapılan geri kabul anlaşması da yeniden masada. Geri kabulün yanı sıra vizelerin kaldırılması ve mülteciler için mali yardım paketini de içeren anlaşmada taahhütleri yerine getirmeyen Avrupa Birliği'ne (AB) karşı daha fazla sabırlı davranılmayacak. Türkiye, anlaşmayı bitirmeyi gündemine aldı.

YÜZDE 5'İNİ BİLE TUTMADI

Türkiye - AB arasında 18 Mart 2016'da imzalanan anlaşma kapsamında Türkiye'den Yunanistan'a günlük geçişler 3 binin üzerinden ortalama 43'e düştü. Avrupa'ya mülteci akını Türk Sahil Güvenliği tarafından durduruldu. Buna karşın AB ülkeleri, 72 bin mülteciyi alma taahhüdünü tutmadı. Son raporlara göre, Türkiye'den sadece 3 bin 565 Suriyeli mülteci AB ülkelerine yerleştirildi. Bu da AB'nin vaadinin yüzde 4.9'una karşılık geliyor.

PROGRAM DEVREDE DEĞİL

Günlük geçişler “ciddi ve sürdürülebilir şekilde” azalmasına rağmen, söz verildiğinin aksine üye ülkelerin gönüllülük esası çerçevesinde Türkiye'den mülteci almasını öngören Gönüllü İnsani Kabul Programı devreye sokulmadı.

Yardım ve vize yok

AB'nin yerine getirmediği diğer bir taahhüdü, mülteciler için yapılacak maddi katkı oldu. Anlaşmada 2016-2017 için 3 milyar avro, 2018 için de artı 3 milyar avroluk katkı kayda geçirildi. Ancak bugüne kadar 750 milyon avro transfer edilirken, bu paranın tamamı da kullanıma açılmadı. Anlaşma uyarınca, Gümrük Birliği'nin güncelleştirilmesi müzakerelerinin 2016 yılı bitimine kadar başlanması gerekirken, henüz resmi müzakereler başlamadı. Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde 23 ve 24. fasıllarının teknik hazırlıkları tamamlanamadı. Anlaşmada yer alan “2016 Haziran sonuna kadar vizelerin kaldırılmasına” dair maddede ilerleme sağlanamadı.