Ankara Keçiören Metrosu açıldı

Yapımı 12 yıl sürdüğü için sosyal medyada gençlerin "Aşkımız Keçiören Metrosu gibi olsun, hiç bitmesin" esprisine neden olan Keçiören Metrosu hizmet vermeye başlıyor...

Ankara Keçiören Metrosu açıldı
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Keçiören Metrosu'nun açılış töreninde konuştu.

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

"Açılışını yaptığımız Keçiören Metrosu hattının ülkemize, şehrimize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu metro hattının başkentimize kazandırılmasında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. 1 milyar lira yatırım bedeli olan ve 9 bin 220 metre uzunluğa sahip olan bu metro ile Keçiören ilçesinde yaşanan trafik sıkıntısının biteceğine inanıyorum. Sabrın sonu selamettir. Açılışını yaptığımız metro hattıyla ulaşım meselesinin çözümü konusunda çok önemli bir adım atılıyor.

Keçiören'in hikayesi bir yönüyle de Ankara'nın, Türkiye'nin hikayesidir. Ankara'ya göç edenlerin en çok rağbet ettikleri yerlerin başında Keçiören geliyordu. Plansız, programsız, altyapısız şehirleşme Keçiören'i de vurdu. Bugün Keçiören hem modern konutlara sahip, hem de geleneksel mahalle hayatının devam ettiği ender ilçelerdendir. Artık Keçiören'de yaşamak çok daha büyük ayrıcalık haline gelecektir.

15 Temmuz Keçiören'in dik duruşunun en güzel örneğidir. Keçiören şehitler verdi, gaziler verdi. Allah'tan rahmet diliyorum. Biz hep her yerde her zaman tek millet tek bayrak tek vatan tek devlet dediğimizde en gür cevabı Keçiören'den aldığımızı biliyorum. Türkiye'yi ayakta tutan ruh işte budur. Bunun için her fırsatta etnik mezhep farklılıkları üzerinden milletimizi birbirine düşürmeye çalışıyorlar. Ama başarılı olamayacaklar.

"Tehditleri kaynağında yok etmek zorundayız"

İdam konusu parlamentodan çıktıktan sonra bana geldiğinde bunu onaylarım. Yıllardır Kürt deyip Kürt vatandaşlarımızın hayatlarını çukurla, bombayla zehir edenleri milletimiz gördü, aynı şekilde Alevi deyip bu vatandaşlarımızı istismar edenleri de milletimiz gördü. Şimdi hayat yaşantısı üzerinden milletimizi tahrik etmeye çalışanlar var. Türkiye terör örgütlerinin ortak saldırısı altındadır. Bu milleti tanımayanlar açsnlar Çanakkale'ye baksınlar açsınlar İstiklal Harbi'ne baksınlar. Malazgirt'ten başlayarak 1000 yıldır bu toprakları nasıl vatan kıldığımıza baksınlar. Bu millet er meydanından hiçbir zaman kaçmamıştır.

Bizi DEAŞ'la mücadele etmiyor diye uluslararası arenada sıkıştıranların, 'Daha ileri gitmeyin' demeleri boşuna değildir. Biz kendi göbeğimiz kendimiz kestik. DEAŞ'a karşı başka terör örgütünü destekleyenlerin oyunları boşa çıkmıştır. Bunların derdi bölgeyi DEAŞ'tan ve diğer örgütlerden temizlemek değil, bölgenin kan ve ateş denize dönüştürülmesidir. Suriye'deki Irak'taki, Arap, Kürt, Türkmen diğer gruplar, onların oyunlarında piyon olabilir, bizim için 1000 yıllık akrabalığımız olan, kendimizden ayrı görmediğimiz kardeşlerimizdir. Biz bu tehditleri oralarda karşılamazsak, kendi evimizde mutlu ve müreffeh yaşama imkanını da bulamayız. Tehditleri kaynağında yok etmek zorundayız. Türkiye'nin güvenliği Gaziantep'te değil Halep'te başlar.

10 gün ücretsiz

Açılışını yaptığımız Keçiören Metrosu hattının hayırlı olmasını diliyorum, emeği geçenleri tebrik ediyorum. Bugünden itibaren fiyatı 2,5 lira olarak belirlendi, ayın 15'ine kadar ücretsiz hizmet verecek. Hayırlı olsun sevgilerimizi saygılarımı sunuyorum.


"Vesayet rejimi ortadan kalkacak"

Başbakan Binali Yıldırım Keçiören Metrosu'nun açılış töreninde konuştu.

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

"Keçiören'den vatandaşlarımız şehitlerden binecek, AKM'de yolculuklarını tamamlayacaklar. 9 tane durağı var. Tam kapasiteyle çalıştığında günde 50 bin yolcu taşınacak. Gazino Durağı ve Meydanının adı da Şehitler Durağı ve Meydanı olarak değiştirildi. Bu hattın hizmete girmesiyle raylı sistem Ankara'da 65 kilometreye durak sayısı da 55'e yükseliyor.

Her şehrimiz bizim göz bebeğimizdir. Ankara Anadolu medeniyetlerinin kavşağıdır, Başkenttir, siyasetin merkezidir. Başkenti turizmden sağlığa kensel dönüşüme kadar yeniden ayağa kaldırıyoruz. Geçtiğimiz Ekim ayında Avrupa'nın 3. büyük hızlı tren garının da açılışını gerçekleştirdik.

Ankara bu projelerle dünya şehirleri arasında hak ettiği yeri kısa sürede alacaktır.

15 yıl boyunca gece gündüz demeden çalışıyoruz ve bu hizmetleri vatandaşlarımıza kazandırıyoruz. Aynı zamanda Türkiye'de demokrasiyi yok etmek isteyen vesayet odaklarını da kafalarını eze eze ortadan kaldırıyoruz. Bu yıl içerisinde en büyük değişimi de milletimizin desteğiyle gerçekleştireceğiz. Anayasa'da yapacağımız değişiklikle vesayet rejimi ortadan kalkacak. Milletin kararı her daim geçerli olacak. Yeter artık söz milletindir.

Bu işler yapılırken Keçiörenliler, Ankaralılar biraz sıkıntı çektiler. Onlara çektikleri sıkıntılardan dolayı sabırdan dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca muhalefetin rahatsızlığı var bunların hizmete girmesinden dolayı onlara da çok teşekkür ediyorum.

Başkentlilerin yıllardır büyük bir heyecanla beklediği Keçiören Metro Hattı hizmete girdi. Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla açılan metro hattı bölgede ulaşım sorununu kökünden halledecek. 9 bin 220 metre uzunluğunda olan ve 9 istasyonu içeren hat ile Ankaralılar Şehitler İstasyonu'ndan başlayarak Atatürk Kültür Merkezi'ne (AKM) kadar 9 istasyon kesintisiz gidebilecek, AKM'de de Yenimahalle'den gelen raylı sistemle entegre olacak şekilde Kızılay'a kadar taşınacak.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AKM'den Kızılay'a kadar olan bağlantının da kesintisiz halde yapılmasının hedeflendiğini söyledi. Arslan “Onun da ihalesini hemen bu sene başında yapıyoruz. İhale sürecinden sonra 1-1,5 yılda bitirmeyi hedefliyoruz. 2018 sonunda burayı AKM'den Kızılay'a bağlamış olmamız gerekiyor. Bununla ilgili yapılması gereken her şeyi yapıyoruz"
dedi.

Keçiören Metrosu, Şehitler (Gazino), Dutluk, Kuyubaşı, Mecidiye, Belediye, Meteoroloji, Dışkapı, ASKİ ve AKM istasyonlarından oluşuyor.

1,5 saatlik yok 16 dakika oluyor

AKM ile Keçiören arasındaki Keçiören Metrosu hattının, araçlar dahil toplam yatırım bedelinin 1 milyar lira olduğu belirtiliyor. Toplam uzunluğu 9,2 kilometre olan hat hizmete girip tam kapasite çalıştığında Keçiören'den Ankara'nın merkezine günde yaklaşık 800 bin, saatte ise 50 bin yolcunun seyahat etmesi bekleniyor.

Metro trafikte yaklaşık 1,5 saat süren yolculuğu da 16 dakikaya indirecek. Vakit ve yakıttan tasarruf sağlayacak hat milli ekonomiye katkı da sağlanacak.

Mizah konusu olmuştu

Yapımına Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü tarafından 2004'te başlanan Keçiören Metrosu, 7 Mayıs 2011'de ODTÜ Metro İstasyonu'nda gerçekleştirilen törenle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına devredilmişti.

Binali Yıldırım, Başbakanlık görevini devraldıktan sonra inşaatının uzun sürmesine göndermede bulunularak, gençler arasında "Aşkımız Keçiören Metrosu gibi olsun, hiç bitmesin" ifadeleriyle mizah konusu olan metronun biteceğini söylemişti.