Ankara kulisleri bunu konuşuyor!..

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna, Sırbistan gezisi sonrası uçakta merak edilen konular hakkında açıklamalarda bulundu.

Ankara kulisleri bunu konuşuyor!..
Vatan gazetesi Ankara temsilcisi Murat Çelik Ankara'da konuşulan Melih Gökçek gündeminde son durumu yazdı.

“Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in akıbeti ne olacak?”

Başkentin gündemindeki soru bu. Nereye gitsem, kimi görsem bu soruyla karşılaşıyorum.

Hele dün Sabah itibariyle... Yani Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ukrayna Sırbistan gezisinden Ankara’ya dönerken uçakta yaptığı açıklamaların yayınlanmasının ardından...

***

Üç günlük dış geziyi tamamlayıp Sırbistan’ın başkenti Belgrad’dan Ankara’ya doğru yola çıktık.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her zaman olduğu gibi özel uçak TC TUR’un orta kısmında yer alan toplantı salonunda yanıtladı sorularımızı.

Gündemde can sıkıcı, hatta bunaltıcı çok sayıda konu başlığı olmasına rağmen, Erdoğan’ın keyifli olduğu gözlerden kaçmıyordu.

Melih Gökçek ve diğer büyükşehir belediye başkanları hakkındaki soruyu cevaplamaya da gülerek başladı Cumhurbaşkanı.

Erdoğan, başbaşa görüşmelerinin ardından Gökçek’in Twitter üzerinden yaptığı açıklamayı teyit etti önce:

“Sayın Gökçek ile biz, Külliyemizin hemen karşısında, biliyorsunuz, 15 Temmuz Şehitler Abidesi’nin mekânının yan tarafında bir müze ve otopark projesi olayı vardı... Ne oldu vesaire diye, bu konuyla alakalı kendisini bir çağıralım dedik” sözleriyle...

Ardından da, Melih Gökçek’in açıklamasında yer almayan kısmı ekledi:

“Bu vesileyle o konulara da, yani sizin ifade ettiğiniz konulara da (görevden ayrılması talebi) girme durumu oldu. Bunları aramızda konuştuk, görüştük” dedi.

Erdoğan, “Daha önce de söylediğim gibi olay sadece Melih Bey’in şahsında olan şeyler değildir. Yani bu konuyla ilgili, partimizde, bazı yerlerde bir değişim iradesi söz konusudur” sözleriyle de bazı büyükşehir belediye başkanlarının değişmesi yönündeki görüşünü bir kez daha kayıtlara geçirdi.

***

Başkent Ankara’da, Melih Gökçek cenahından gelen haberlerde hep şu noktaya dikkat çekiliyor: Cumhurbaşkanı Erdoğan bizzat Melih Gökçek’e dair konuşmuyor. Doğrudan ondan bahsetmiyor. Dolayısıyla Gökçek de konuyla ilgili net açıklama yapmıyor.

***

Dönelim, üç gün önce, 11 Ekim 2017 akşamı TC TUR uçağında Cumhurbaşkanı’nın konuyla ilgili sözlerine.

“Siz 20 sene, 23 sene 24 sene belediye başkanlığı yapacaksınız, bazı yerlerde üç dönem belediye başkanlığı yapılacak... İlanihaye buralarda kalınacak diye bir şey yok. Bugüne kadar partinin yönetimi, devamı istikametinde eyvallah demişse, her türlü desteği vermişse; şimdi de kalkıp eğer böyle bir irade ortaya çıkmışsa... “

Böyle dedi Erdoğan belediye başkanları konusundaki soruya verdiği yanıtın bir bölümünde.

Devamında da şunları söyledi Cumhurbaşkanı:

“Bu konuyla ilgili demek ki bir sıkıntı yaşıyoruz, bu sıkıntıları da aşmamız gerekiyor. Bazı arkadaşlarımızın bence bundan rahatsızlık duymaması, tam aksine, bizim yönetimimiz eğer böyle bir karar verdiyse, verecekse, o konuda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızın yaptığı gibi o nezaketi gösterir. Dolayısıyla bu hareketi güçlendirir. Aynı şekilde, mesela Düzce de kalkmıştır, hiç ısrar dahi etmemiştir. Aynı şekilde Niğde, öyle bir ısrarın içerisine girmemiştir.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kendi tabiriyle Kadir Topbaş gibi nezaket gösterip görevi bırakmayanlar ve - yine kendi tabiriyle - ısrarcı olanlar hakkındaki takvime dair de ilk kez, şu sözlerle işaret verdi:

“Temenni ederiz ki, bu hafta, önümüzdeki hafta içerisinde bazı görüşmeleri yapacağız, ondan sonra da nihai kararımızı vereceğiz çünkü her geçen vakit aleyhimizedir ve buna da pek tahammül edemeyiz."

Ve Erdoğan’ın son soruya verdiği yanıt...

Soru şu: “Ankara ve Balıkesir dışında, sorunlu başka il var mı?”

Cevap tek kelime: “Bursa.”

Şahıs değil şehir ismi veren Cumhurbaşkanı, kararın uygulama aşaması için de ‘önümüzdeki hafta’dan söz ettiğine göre, gelecek hafta sıcak geçecek demektir.

(MURAT ÇELİK - VATAN)