Apple geçmişini arıyor!...

iPhone 7 ve iPhone 7 Plus modelleri nihayet Türkiye’de satışa sunuldu. Ancak her sene uzun kuyrukların oluştuğu İstanbul’daki Apple Store’ların önü bu yıl boştu.

Apple geçmişini arıyor!...
Türkiye'den Ömer Temür'ün analizi...

Türkiye Apple için genç nüfusuyla önemli bir pazar. Apple, Türkiye’deki varlığını güçlendirmek için ilk mağazası Nisan 2014’te Zorlu Center’da açmıştı. Apple Store’un açılışına biz de davet edilmiştik. Hatırlayanlar bilir açılış günü Zorlu Center’ın dışında uzun kuyruklar oluşmuştu. Yoğun ilgi karşısında Türkiye’deki ikinci merkezini Akasya AVM’de açan Apple gelirini sürekli artırdı. Ancak teknoloji devi için işler tersine dönmüş gibi görünüyor. Eylül ayının ilk haftasında büyük bir etkinlikle iPhone 7 ve iPhone 7 Plus modelleri tanıtan Apple’ın ABD, Avrupa ile bazı Asya ülkelerindeki satışları 2016 yılının ilk haftasiyla kıyaslandığında yüzde 25 azaldı. İngiltere ve İzlanda da boş kalan mağazalar kötü gidişatın fotoğrafını çiziyordu. iPhone 7, ABD ve Avrupa’nın ardından nihayet dün gece 24:00 itibarıyla Türkiye’de satışa sunuldu. GSM operatörleri etkinliklerle tüketicileri mağazalarına çekmeye çalışsa da her sene uzun kuyrukların oluştuğu Apple Store’ların önü bu yıl boş kaldı. Bunda en büyük etken Phone 7’nin beklentileri karşılayamaması yatıyor. Aynı zamanda standart özelliklere rağmen fiyatların yüksek olması da telefonlarını değiştirmek isteyenlerin alım kararını olumsuz etkiliyor.

Bu arada iPhone 7’nin satışa çıkmasıyla GSM operatörleri de kontratlı fiyatlarını açıkladı. Kullanıcılar en yeni iPhone’ları 3.199 TL’den başlayan fiyatlar ve 36 aya varan kontratlı tekliflerle Turkcell İletişim Merkezleri veya www.turkcell.com.tr adresinden satın alabiliyor. Türk Telekom müşterileri mobil, ev telefonu ya da evde internet faturalarına ek olarak 24 ve 36 ay taksit seçenekleriyle sahip olma fırsatı sunarken, Vodafone, Akıl Almaz Yenileme Kampanyası ile seneye bir üst model çıktığında eskisini verip, yenisine sabit fiyat garantisiyle veriyor.

(ÖMER TEMÜR / TÜRKİYE)