Asgari ücretli 1’e 3 alacak!..

Otomatik BES için geri sayım başladı. 45 yaş altı çalışanlar sisteme kademeli olarak katılacak. Ayda 50 lira yatıranın ilk yılın sonunda birikimi, devlet katkısıyla 600 liradan bin 750 liraya çıkacak. Buna ayrıca getiri de eklenecek.

Asgari ücretli 1’e 3 alacak!..
Takvim'de yer alan habere göre çalışanlara ikinci emeklilik yolunu açacak uygulamaya, sayılı gün kaldı. 1 Ocak'tan itibaren 45 yaş altı çalışanlar, kademeli olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) otomatik katılım yapacak. Alınan maaş, ödenecek tutarı belirleyecek. Çalışanın ödeyeceği tutar, brüt ücretinin yüzde 3'ü kadar olacak. Ancak çalışan isterse bu tutarı artırabilecek. En düşük prim tutarı, mevcut asgari ücrete göre 49.4 lira olacak. Maksimum tutar ise 321 lira ile sınırlandırılmış durumda.

Ayda 50 lira ödeme yapanın yani asgari ücretlinin ilk yılın sonunda hesabındaki birikim, 600 lira yatırmış olmasına karşın yüzde 25'lik ve bin liralık devlet katkılarıyla bin 750 liraya ulaşacak. Ayrıca buna getiriler de eklenecek. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, otomatik katılım kapsamında biriken primlerin ilk yıl ağırlıklı olarak mevduatta değerlendirileceğini duyurdu. Buna göre, çalışanın hesabında biriken primler ayrıca yüzde 9-10 civarında faiz getirisine de kavuşacak.

KADEMELİ GEÇİŞ

1 Ocak 2017 itibariyle binden fazla çalışanı olan, 1 Nisan 2017 itibarıyla 250-999 çalışanı olan, 1 Temmuz 2017 itibarıyla 100-249 çalışanı olan, 1 Ocak 2018 itibarıyla 50-99 çalışanı olan, 1 Haziran 2018 itibarıyla 10-49 çalışanı olan, 1 Ocak 2019 itibarıyla 5-9 çalışanı olan firmalar sisteme dahil olacak. Memurlar 1 Nisan 2017, mahalli idareler ve KİT'lerde çalışanlar ise 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren sisteme girecek.

Yüzde 25 devlet katkısı otomatik BES'te de olacak. Buna ek olarak, otomatik BES'te, cayma hakkını kullanmayanlara ek bin lira devlet katkısı var. Ayrıca emeklilik hakkının kullanılması halinde birikimini en az 10 yıl süreli yıllık gelir sigortası kapsamında almayı tercih edenlere yüzde 5 ek devlet katkısı verilecek.

İŞTEN AYRILAN DEVAM EDEBİLECEK

Otomatik BES'le ilgili yönetmeliğe göre; işten ayrılan kişi, en az ilgili takvim yılının ilk 6 ayında uygulanacak asgari brüt ücretin yüzde 3'ü oranında katkı payı ödemeye devam edebilecek. Katkı payı ödemeye devam etmek istemezse, emeklilik sözleşmesinden ayrılma işlemi yapılacak. Daha önce BES'e dahil edilen ve işyerinin değiştiği tarih itibarıyla sistemde bulunan bir çalışanın bireysel emeklilik hesabındaki birikimiyle varsa ödenen devlet katkısı, yeni işyerinde emeklilik planı bulunması halinde, buraya aktarılacak. Çalışanın sistemde kazandığı emekliliğe esas süresi ile devlet katkısının hak edilmesine esas süresi yeni işyerindeki planda aynen korunacak.