Asgari ücrette patronun oyunu bozuldu

Hükümetin asgari ücreti 1300 liraya çıkarmasının ardından uyanık işverenler aradaki farkı kendi kasalarına koymak için akıl almaz oyunlar yapıyor.

Asgari ücrette patronun oyunu bozuldu
Yeni Asır'dan Hazal Ateş'in haberine göre bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na şikayet yağdı. Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, asgari ücret oyununu bozmak için Teftiş Kurulu'nu görevlendirdi. Çalışma Bakanlığı'na gelen şikayetlere göre, patron bankaya 1300 lira yatırıyor, işçi çektikten sonra elden 300 lirasını geri alıyor.

Yeni asgari ücrette ilk ödeme 1 Şubat'ta yapıldı. Hükümetin, işverene maliyetini düşürmek için işçi başına 100 lira destek sağlamasına karşın bazı işverenler faturayı çalışana çıkardı.

Bazıları fazla mesai alacaklarını asgari ücretin içine katarken, bazılarının da zam tutarını elden geri aldığı ortaya çıktı. Bakanlığa Türkiye'nin dört bir yanından şikayet geldi. Asgari ücretteki artışları bahane edip işçi çıkaran, bu ücreti vermemek için usulsüz uygulamalara giden işyerleri hakkında kapsamlı bir denetim yürütülüyor.

HAPİS CEZASI VERİLEBİLİR

Asgari ücret artışının zam olmadığına dikkat çeken yetkililer, "Yasa kapsamında ödenmesi zorunlu olan en az ücrettir. Asgari ücretin ödenmemesi ya da eksik ödenmesi cezai yaptırım gerektiriyor. Bu yıl bazı işverenler işçilik maliyetini düşürme adına, asgari ücreti usulüne uygun vermezse denetimlerde belirlenmesi durumunda iki asgari ücret tutarında para cezası, gecikme zammı, usulsüzlük cezaları hatta hapis cezası ile karşı karşıya kalabilirler" dedi. Buna göre, asgari ücret ödenmeyen ve eksik ödenen her işçi için her ay 162 lira ceza kesilecek.