Aşırı yağlı gıdaların bilinmeyen tehlikesi!

Fareler üzerinde yapılan araştırma, aşırı yağlı yiyeceklerin diyabet ve obezite riskini artırmasının yanı sıra Parkinson'a da zemin hazırladığını gösterdi.

Aşırı yağlı gıdaların bilinmeyen tehlikesi!
Bugün'den Serda Kıvılcım'ın haberine göre Al­man­ya'da­ki Tü­bin­gen Üni­ver­si­te­si'nden bi­lim in­san­la­rı­nın araş­tır­ma­sı, faz­la yağ­lı gı­da­la­rın tü­ke­til­me­si­nin Par­kin­son ris­ki­ni ar­tı­ra­bi­le­ce­ği­ni or­ta­ya koy­du. Faz­la yağ­lı yi­ye­cek­ler­le bes­le­nen fa­re­ler obez ve di­ya­bet has­ta­sı ol­du. An­cak bu fa­re­ler­de Par­kin­son be­lir­ti­le­ri­ne de rast­lan­dı ve hay­van­la­rın er­ken  öl­dü­ğü gö­rül­dü.

Mig­ren­le de bağ­lan­tı­lı

Araş­tır­ma­ya im­za atan­lar­dan Ca­ro­la Ro­ter­mund, bes­len­me ve Par­kin­son ara­sın­da­ki bağ­lan­tı­nın an­la­şıl­ma­sı için baş­ka ça­lış­ma­la­rın da ge­rek­li ol­du­ğu­nu, bu­nun­la be­ra­ber aşı­rı yağ­lı be­sin­le­rin tü­ke­til­me­si­nin al­fa si­nük­le­in pro­te­ini­nin bi­ri­ki­mi­ne yol aça­rak Par­kin­son gi­bi si­nir hüc­re­le­ri­nin za­man­la iş­lev­le­ri­ni kay­bet­ti­ği has­ta­lık­lar­da rol oy­na­ya­bil­di­ği­ni vur­gu­la­dı.

Öte yan­dan Ame­ri­ka­lı bi­lim­ci­le­r mig­ren has­ta­la­rı­nın Par­kin­son'a ya­ka­lan­ma ris­ki­nin faz­la ol­du­ğu­nu saptadı. Araş­tır­ma, or­ta yaş­ta mig­ren­den muz­da­rip ki­şi­le­rin Par­kin­son'a ya­ka­lan­ma ris­ki­nin 2 kat faz­la ol­du­ğu­nu or­ta­ya koy­du.

Bi­lim in­san­la­rı ris­kin göz böl­ge­sin­de ya­nıp sö­nen ışık­lı nok­ta­lar, kı­vıl­cım­lar, şim­şek­ler gi­bi şi­ka­yet­ler­le ta­nım­la­nan au­ra­lı mig­re­ne ya­ka­la­nan­lar­da da­ha da art­tı­ğı­na dik­ka­ti çek­ti.

Mig­ren ve Par­kin­son iliş­ki­si­nin, be­yin­de­ki kim­ya­sal­la­rın ve kan akı­şı­nın dö­nem­sel de­ği­şi­mi­ne bağ­lı ol­du­ğu dü­şü­nü­lü­yor. Araştırmacılar be­yin­de­ki bu de­ği­şim­le­rin do­pa­min hor­mo­nu­nun sal­gı­lan­ma­sı­nı azalt­tı­ğı­nı, do­pa­min ek­sik­li­ği­nin Par­kin­son ve mig­ren­de de gö­rül­dü­ğü­nü be­lir­ti­yor. Araştırmaya 33-65 yaş arası 5 bin 620 ki­şi­ ka­tıl­dı­.