Avrasya’dan ilk geçiş Erdoğan’dan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asya ile Avrupa kıtalarını denizin altından birbirine bağlayan Avrasya Tüneli’ni kendi kullandığı makam aracıyla geçti. Tünel, Göztepe-Kazlıçeşme arasını 15 dakikaya indirecek.

Avrasya’dan ilk geçiş Erdoğan’dan
Milliyet'ten Gökhan Karakaş'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Asya ile Avrupa kıtalarını denizin altından birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli’nin Harem’deki şantiyesine gitti, burada makam otomobilinin şoför koltuğuna oturdu. Erdoğan’ın yanına Başbakan Binali Yıldırım, arka koltuğa da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan bindi. Erdoğan, kullandığı makam aracıyla Harem’den Avrasya Tüneli’ne girerek Avrupa yakasına geçti. Erdoğan, buradan dönüş yaparak yeniden Harem’e geldi. Burada verilen brifingin ardından Erdoğan ve Yıldırım açıklamalarda bulundu.

‘Trafik olmadan’

İlk olarak kürsüye çıkan Başbakan Yıldırım, Avrasya Tüneli’nin dünyada bugüne kadar yapılmış en derin deniz altı geçişi olduğunu söyledi. Tünelin kısa sürede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uğurlu elleriyle açılacağını ve hizmete alınacağını söyleyen Yıldırım, “Sayın Cumhurbaşkanım, bu proje beni çok heyecanlandırıyor. Başbakanlığınız döneminde İstanbul’un ulaşım sorunlarını çözmek, dünya şehri İstanbul’a büyük projeler kazandırmak üzere verdiğiniz talimatlar birer birer yerine geliyor” diye konuştu. Yıldırım, 29 Ekim 2013’ten beri Marmaray’ı 150 milyonu aşkın kişinin kullandığını belirterek, “150 milyon İstanbullu 2013’ten beri trafik derdi çekmeden 2 dakikada bir kıtadan başka bir kıtaya geçmenin rahatını, konforunu yaşıyor” dedi.

‘Etap etap ilerliyor’

Boğaza üçüncü inciyi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü taktıklarını ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti: “Dünyanın en geniş asma köprüsünü de yine geçtiğimiz günlerde hizmete aldık. Böylece İstanbul şehir içindeki kamyon, TIR, otobüs gibi ağır araçların Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanmasının önünü açtık. Şehir içi trafiğine önemli ölçüde rahatlatma sağladık. Yedi tepeli İstanbul’a bu eserler yetmez. Yedi tepeli İstanbul’a tam 7 eserimiz var. Bunların devamında Osmangazi Köprüsü’yle İstanbul’u Bursa’ya, Balıkesir’e, Manisa’ya, İzmir’e, Yalova’ya bağladık ve birinci bölümünü hizmete aldık. Diğer çok önemli proje de şu anda yapımı devam eden yeni havalimanı projemizdir. Yeni havalimanı projemizin inşallah 2018’in Şubat ayında birinci bölümünü hizmete almış olacağız. Böylece 90 milyon yolcu kapasiteli ilk bölümüyle bile dünyanın en büyük havalimanı dünya şehri İstanbul’da hizmete girmiş olacak. Kanal İstanbul Projesi de etap etap gerçekleşme yolunda ilerliyor.”

Yıldırım, insanların mutluluğu ve beklentilerini karşılayacak çok güzel projelere 14 yılda, Ak Parti hükümetlerinde  hem başladıklarını hem de bitirdiklerini vurgulayarak, “Mevlama ne kadar şükretsem azdır. Rabbime şükrediyorum. Avrasya Tüneli gün sayıyor. İstanbul’umuza, milletimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Geçiş fiyatı 4 dolar artı KDV

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, test sürüşünün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bakan Arslan, Avrasya Tüneli’nin geçiş fiyatının 4 dolar artı KDV olacağını söyledi.

‘Palavra diyenler aldandı’

Yıldırım’dan sonra konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türkiye’nin tarihi projelerinden birinin daha son testini yaptıklarını belirterek, 20 Aralık’ta tünelin açılışının yapılacağını söyledi. Erdoğan, 14 yılda ulaşım sektöründe tarihi adımların atıldığını vurgulayarak, ’Olmaz’ denilenler hamdolsun oldu, ‘Yapılamaz’ denilenler yapıldı. ‘Bırakın canım bunlar palavra’ diyenler aldandı ve bunlar hayata hamdolsun geçirildi. Bizler doymadık, ‘Çok çalışacağız, çok gayret edeceğiz’ ve milletimizin asırlardır beklentilerini inşallah gerçekleştirmek suretiyle hayata geçireceğiz’ dedik” diye konuştu.

Bugün itibariyle Marmaray’ı kullanan kişi sayısını Ulaştırma Bakanı Arslan’a sorduğunu ve 156 milyon yanıtını aldığını belirten Erdoğan, “29 Ekim 2013’ten bugüne 156 milyon Marmaray’dan, Asya kıtasından Avrupa, Avrupa kıtasından Asya’ya geçmiş oldu. Tabii bunlar hayaldi, gerçek oldu. Şunu da biliyorduk, hayali olmayan bir şeyin gerçeği de olmazdı. Bunlar o inancın, o azmin içinde olanların gerçekleştireceği işlerdir. Bu gerçekleşti. Bu raylı sistemdi. Şimdi lastikli sisteme geçiyoruz. Lastikli sistem çift katlı. Az önce bizler, ‘Şöyle bir test yapalım’ dedik, Asya’dan Avrupa’ya, Avrupa’dan Asya’ya aracımızla gittik, döndük” dedi.

‘Önemli adımlar 2018’in başında’

Avrasya Tüneli’nin Türkiye-Kore iş birliğiyle yapıldığını anlatan Erdoğan, inşaat süresiyle işletme süresi bir arada olmak kaydıyla 30 yıl 6 ay, 20 Aralık’tan itibaren 26 yıl firmaların burayı işleteceğini ve yap-işlet-devret sistemiyle daha sonra devlete bırakılacağını söyledi. Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Yavuz Sultan Selim Köprüsü bizim bir medarı iftiharımız oldu. Dünyanın en geniş asma köprüsü olarak bu anılacak. Osmangazi Köprüsü aynı şekilde bizim iftihar vesilemiz, İstanbul-İzmir arasını hemen hemen yarı yarıya indiren bir yol haline geldi. Birinci etabını açtık, şu anda köprümüz çalışıyor. Yolların yapımı hızla devam ediyor. İznik’e kadar olan bölümünü zaten açılışta gerçekleştirmiştik. Bununla kalmadık. Şimdi Avrasya Tüneli bu işin bir adımı oluyor. Fakat bizim için önemli adımlar 2018’in başında havalimanın birinci etabını, 90 milyon yolcu kapasiteli kısmını açacağız. Tamamı bittiği zaman 150 milyon yolcu kapasiteli, hatta 200 milyona kadar çıkacak bir adım olacak. O da hızla devam ediyor şu anda. İnşaat yaklaşık, kaba inşaat olarak yüzde 40’a doğru  ulaştı.”

‘Tasarruf sağlayacak’

Erdoğan, Karadeniz’i Marmara’ya bağlayacak Kanal İstanbul Projesi’nin yakın bir zaman içinde ihalesinin yapılacağını belirterek, şunları söyledi: “Buranın 20 Aralık itibariyle hayata geçmesiyle bir defa 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün otomobil yükü de ne yapacak, ciddi manada azalacaktır. Bize kazandıracağı şeylerden en önemlisi yıllık buradaki yakıt tasarrufu önemli ve bu yakıt tasarrufu mesafenin bu denli kısalması sebebiyle yılda 160 milyon liralık yakıt tasarrufunu sağlayacağız. Bu çok önemli. Bununla birlikte de bizim akaryakıt teminindeki sıkıntımızı büyük ölçüde aşmış olacağız. Zaman tasarrufu sağlayacak bize. Zaman tasarrufuyla, ‘vakit nakittir’ olayı burada bir araya gelmiş oluyor, bunu da bu şekilde gerçekleştirmiş oluyoruz.”

İstanbul’da güvenlik zirvesi

İstanbul’da dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında bir güvenlik zirvesi gerçekleştirildi. Zirveye Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da katıldı. Güvenlik zirvesi, Beylerbeyi Sarayı’ndaki Sarı Köşk’te gerçekleştirildi. Saat 16.20’de başlayan zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve ilgili bürokratlar katıldı.

‘Milletçe en güzel cevabı veriyorsunuz’

Tünel için her türlü güvenlik önleminin düşünüldüğünü ve uygulandığını vurgulayan Erdoğan, “100 yıllık bu projeyle artık ‘Havalar sisliymiş’, ‘Deniz  dalgalıymış’ filan, böyle endişeleri taşıma durumumuz olmayacak, ister Marmaray’ı kullan raylı sistemle ister Avrasya Tüneli’yle aracınla burayı kullan...” dedi. Erdoğan, tünelin çıkışında trafik sıkışıklığı olmaması için de hassasiyetle çalışıldığını aktararak, “2023 vizyonumuzla birlikte de hedefe emin adımlarla yürüdüğümüz modern Türkiye’nin geleceğinde sizleri el ele, özellikle 15 Temmuz akşamı bize o alçaklığı, o vahşeti yaşatanlara gereken cevabı gerektiği yerde veren milletime inanarak söylüyorum. Yenikapı ruhunu zedelemeye çalışanlara inanıyorum ki, millet olarak, milletçe en güzel cevabı, her yerde veriyorsunuz, vermeye devam edeceksiniz.”

Yüzde 92’lik bölümü bitti

Avrasya Tüneli’nin dün itibariyle yüzde 92’lik bölümü tamamlandı. Asya ile Avrupa kıtalarını tüp geçişiyle birbirine bağlayacak tünel, dünyada deniz altından en derinden geçecek tünel olacak. 14.6 kilometre toplam uzunluğa sahip projenin, deniz altından geçen kısmı ise 3.4 kilometre olarak belirlendi. 1800 kişinin istihdam edildiği projenin, bölgeye yıllık 560 milyon lira ekonomik katkısı olacak. Devletin kasasına ise yılda yaklaşık 100 milyon lira getirecek proje, 82 bin ton emisyon miktarında azalma, 38 milyon litre yakıt tasarrufu sağlayacak. Trafiğin çok yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında yolculuk süresini 100 dakikadan 15 dakikaya kadar indirecek tünel 7 gün 24 saat hizmet verecek.

Avrasya’dan ilk geçiş Erdoğan’dan