Avukat Hande Var Yargıtay'ın 'o kararını' yorumladı!

Avukat Hande Var canlı yayında Yargıtay'ın şaşırtan kararını değerlendirdi.

Avukat Hande Var Yargıtay'ın 'o kararını' yorumladı!

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, boşanma davasında Facebook'tan başka erkeklerle fotoğraflarını paylaşan kadının hareketini, bunu öğrendiğinde karısını döven kocanın eyleminden daha ağır kusur saydı ve kocasına 10.000 TL tazminat ödemesine karar verdi.

Özellikle sosyal medyada çok tepki gören bu kararı değerlendirmesi için televizyon kanalları dün gece  Avukat Hande Var' a danıştı.

Canlı yayında konuyu değerlendiren Var; "Boşanma davalarında kusur oranı belirlenirken evlilik birliğinin bitmesinde, hangi eşin kusurlu davranışının temel ve ağırlıklı olduğuna bakılır. Yargıtay bu kararında, toplumca zannedildiği gibi Facebook'ta fotoğraf paylaşma fiili ile dövme fiilini karşılaştırmamıştır. Somut olayda hangi eylemin mevcut evlilik birliğinin sarsılmasında temel oluşturduğuna bakmıştır. Yargıtay, boşanmaya sebebiyet veren davranış kadının kızlık soyadı ile gizli bir hesap açması, kendini bekar olarak tanıtması, başka erkeklerle samimi fotoğraflar paylaşması ve iletişim kurması sebebi ile güven sarsıcı hareket etmesi olarak değerlendirmiştir. Yargıtay, bunları öğrenen kocanın eşini dövmesini ise, evlilik birliğinin sona ermesinde asli kusur olarak değerlendirmemiştir. Somut olayda koca eşini dövmesi sebebi ile yargılanmış ve ceza almıştır. Dolayısı ile Yargıtay haberde iddia edildiği gibi eşe şiddeti daha masum olarak göstermemiş, sadece mevcut evliliğin sona ermesine kadının davranışlarının asli sebep olduğun yönünde karar vermiştir. bununla beraber  kadına şiddeti hiç bir şekilde kabul etmek mümkün değildir. Kadının davranışları güven sarsıcı nitelikte dahi olsa bu kocasına boşanma ve tazminat hakkı tanır, fiziksel şiddet uygulama hakkı tanımaz" dedi. Ve ekledi:

"Aile içi şiddetin önlenebilmesi sadece kanun ve cezalarla mümkün olmamaktadır. Bu konuda eğitim aile içinde başlamalı okulda devam etmelidir. Toplumda bir kültür halini almalıdır. Şiddetin önlenebilmesi için aile okul medya ve devlet birlikte hareket etmeli ve bireyleri doğru yönlendirmelidir. Bu dört ayaktan biri eksik kaldığı Zaman şiddetin önlenebilmesi mümkün olmamaktadır."