Aydilge: "Botokslu müzikler var"

‘Kiralık Aşk’ şarkısıyla toplam 16 ödülün sahibi olan Aydilge, albüm öncesi ‘Gece Uyku Tutmazsa’ isimli şarkısını müzikseverlerin beğenisine sundu. Şarkıcı yeni şarkısıyla beraber stilinde de değişikliğe gitti.

Aydilge: "Botokslu müzikler var"
Aydilge'nin Akşam'da yayınlanan röportajı..

Şarkınızın özel bir hikayesi var mı? 


Bu şarkıyı yaparken kalbimi koydum ortaya, sanki açık kalp ameliyatı misali, döküldü her şey gecenin koynuna... Şarkıdaki o keman solosunu çalan adam, kalbimi de çaldı günler, geceler boyunca (gülüyor). Evet! Gerçek bir aşk şarkısı... Gece uyku tutmazsa, aşk tutmuştur...

Albüm öncesinde bir single yapma kararını nasıl aldınız?

Albüm öncesi bir single yapmadım. Albümdeki şarkılardan birini önden çıkardım. Amaç dinleyiciyle daha çabuk kucaklaşmaktı. Aslında ben hep gece gözüne uyku girmeyen insanları sevdim. Çünkü onlar hassastır, bir şeylere kırgındır. Heyecanlıdır, düşüncelidir, belki de âşıktır onlar. Tüm dünya kendini uyuştururken, onlar korkaklık etmeyip duygularına sahip çıkarlar. Ben onlar için bir şarkı yapmışım, çok mu?

SAMİMİYETE İHTİYAÇ VAR

Bir önceki şarkınız ‘Yo Yo Yo’ ya çektiğiniz kliple yeni şarkınıza çektiğiniz klipte gözle görülür bir stil farkı var. ‘Gece Uyku Tutmazsa’, yeni albümünüzün olduğu kadar stil ve tarzınızdaki değişiminde habercisi olabilir mi?

‘Yo Yo Yo’da 70’li yılların hippi giyim tarzını benimsedik. Ama ‘Gece Uyku Tutmazsa’, beni en doğal hallerimde gösteriyor. Evde sabah kalkıp hazırlanan, eline gitarını alıp beste yapan, gece dışarı çıkan hatta âşık olan Aydilge’yi... Şu zamanda her şey o kadar mekanik ve prodüksiyona bulanmış durumdaki, hepimizin samimiyete ihtiyacı var. Botokslu yüzler gibi, botokslu müzikler var. Ben istiyorum ki dinleyici bana, benim yürek evime gelsin. Hep beraber çalalım söyleyelim.

Seçici adım atıyorum

Özellikle popüler televizyon dizileriyle özdeşleşen eserleriniz var. Diziler için şarkılar yazmaya devam edecek misiniz?


‘Kiraz Mevsimi’ ve ‘Kiralık Aşk’ çok ayrı bir yere sahip. Çünkü onların jeneriklerini seslendirdim. ‘Kiralık Aşk’ şarkısı 16 ödül aldı. Bu alanda tabi ki devam edeceğim ama seçerek adım atıyorum. Duygu sömürüsü ve gözyaşı ticareti yapan, faşizmi ve şiddetti alttan alta öven dizilere müzik yapmam. Her şey para değil.

Çocuklar için sanat okulu

Müzisyen Utku Barış Andaç’la bu yaz evleniyorsunuz. Hazırlıklar nasıl gidiyor?


Her gün heyecanlıyım. Sadece düğün için değil, âşık olduğum için. Her şey çok güzel olacak yalanı yerine, kötü şeyler de olacak ama ben hep yanında olacağım diyebilmek çok önemli. Düğünümüz 19 Haziran’da. Bir kır düğünü olacak, açık havada... Ama  ezber bozmayı seven iki müzisyen evlenince normal bir düğün beklememelisiniz. Çok çılgın fikirlerimiz var.

Hemen çocuk sahibi olmayı, anne olmayı düşünüyor musunuz?

Çocuk sahibi olmayı düşünmüyorum. Çünkü o sorumluluğu alabileceğimi henüz hissetmiyorum. Ama bir hayalimiz var. Umarız ki ailesi olmayan çocuklar için sanat dolu, inanılmaz özgür olup yaratıcılıklarını diledikleri gibi ifade edebilecekleri bir okul ve vakıf kurmak istiyoruz.

GDO'LU ŞARKILARA AMAN DİKKAT!

Yiyorum yiyorum kilo alamıyorum, demeyeceğim. Aşırı yersem alırım tabii ki. Ama zaten hayatımın en önemli enerji ve besin kaynağı yemekler değil ki. Asıl besinim aşk, müzik, tutku... Böyle olunca ruhumu yemekle değil müzikle, aşkla, edebiyatla doyuruyorum. Müzik ruhun gıdasıdır sözü gerçekten çok doğru. Ama bazen gıda zehirlenmesi yaşanabilir. O yüzden dinlediğimiz müziklere aman dikkat edelim...  GDO’lu müzikler canımızdan içeri rahatlıkla girmesinler, temiz kalalım.

Ben tüccar değilim

Nasıl bir albüm geliyor?


Albümdeki şarkılarımı kalbimin tam orta yerinden yapıyorum. Ne yapsam da patlasa, kimle polemiğe girsem de hit olsa diye düşünen bir tüccar değilim ben. Biraz melankolik, biraz hüzünlü ama mutlaka umut dolu, renkleriyle sonradan oynanmamış, filtresiz şarkılar yaptım. Çünkü amacım dinleyiciyi kandırmak değil.  
Konular Röportaj