AYM'den 'danışıklı boşanma' kararı!..

Boşandığı eşiyle birlikte yaşadığı gerekçesiyle yetim aylığı kesilen kadın, “Özel hayatımın gizliliğini ihlal ettiler” diyerek, SGK’yı Anayasa Mahkemesi’ne şikâyet etti. Başvuruyu reddeden Yüksek Mahkeme, denetimin ve aylığın kesilmesinin hukuka uygun olduğuna hükmetmiş oldu.

AYM'den 'danışıklı boşanma' kararı!..
Habertürk'ten Hayati Arıgan'ın haberine göre İzmir’de yaşayan Emel K.’ya eşiyle boşandıktan sonra, ölen babasından yetim aylığı bağlandı. Bir süre sonra ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çiftin ‘danışıklı boşanıp’ aynı evde birlikte yaşadıklarını ileri sürerek aylığı kesti. Ayrıca bu sürede ödenen aylıkları geri almak için 6 bin 110 TL’lik icra takibi başlattı. Emel K. borca itiraz edince SGK, 9. İş Mahkemesi’ne itirazın iptali davası açtı.

"FATURALARI DESTEK İÇİN ÖDÜYOR"

Emel K. eşinden ayrıldıktan sonra da aynı evde yaşamaya devam ettiğini, eski eşinin sürekli yurtdışında olması nedeniyle yurtiçinde ikamet adresinin bulunmadığını öne sürdü. Müşterek çocuklarına destek olmak amacıyla kiracı olduğu evin su ve elektrik giderlerini eski eşinin karşılamaya devam ettiğini iddia eden Emel K., çocuklarının babasıyla görüşmesi için de eski eşiyle bir araya geldiklerini belirtti. Mahkeme ise kadının ikamet ettiği evin elektrik ve su aboneliklerinin yanı sıra, kocanın MERNİS kaydının tebligat ve ikamet adreslerinin de kadın ile aynı olduğunu belirledi. Çiftin birlikte yaşadığına hükmeden mahkeme, icra takibinin yerinde olduğuna karar verdi. Kararı, Yargıtay 10. Hukuk Dairesi de onadı.

AYM’YE BAŞVURDU

Emel K., 24 Ekim 2013’te ise “SGK’nın özel hayatın gizliliği, adil yargılanma, mülkiyet ve sosyal güvenlik haklarını ihlal ettiğini” ileri sürerek, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Yüksek mahkeme, Emel K.’nın iddiasını, ‘özel hayatın gizliliğinin ne şekilde ihlal edildiğine dair açıklama yapılmadığı’ gerekçesiyle inceleme yapılmasına gerek görmeden reddetti. Kadının, diğer başvuruları da kabul edilmedi.

Yüksek Mahkeme, bu son kararıyla SGK’nın yaptığı denetimlerin ‘özel hayatın ihlali’ olmadığını, çiftin fiilen beraber yaşamalarının tespit edilmesi halinde yetim aylıklarının kesilmesi için ‘hukuka uygun’ kararı vermiş oldu.